Parada soluţiilor politicianiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile politice s-au întrecut, la consultările de ieri cu şeful statului, în a înşira propuneri care nu au legătură cu economia reală Preşedintele Băsescu le-a cerut

Formaţiunile politice s-au întrecut, la consultările de ieri cu şeful statului, în a înşira propuneri care nu au legătură cu economia reală

Preşedintele Băsescu le-a cerut interlocutorilor săi să susţină bugetul, astfel încât acesta să nu fie aruncat în aer pentru pomeni electorale.

Patru ore a durat întrevederea preşedintelui Traian Băsescu cu delegaţiile partidelor parlamentare pe tema majorării preţurilor.

Şeful statului, alături de consilierii săi, Sebastian Lăzăroiu, Bujor Bogdan Teodoriu şi Valeriu Turcan, s-a întâlnit cu toţi reprezentanţii partidelor o dată.

Băsescu despre Vosganian: "Un poet"

Au lipsit preşedinţii PSD, PNL şi PC, Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană şi Daniela Popa . Unii participanţi spun că a fost o discuţie normală şi nu au a-i face niciun reproş lui Băsescu. Şeful statului nu s-a putut abţine, însă, în privinţa minstrului Finanţelor, Varujan Vosganian, unul din favoriţii replicilor sale. De data aceasta, Traian Băsescu a remarcat că ministrul este "un poet extraordinar".

Preşedintele a cerut celor prezenţi soluţii concrete la efectele scumpirii energiei şi a cerut tuturor partidelor solidaritate politică pentru susţinerea bugetului, astfel încât acesta să nu sară în aer pentru pomenile electorale. Deşi i s-a sugerat să meargă la guvern, Băsescu a spus că are mereu un schimb de informaţii cu Executivul pe tema preţurilor.

Şedinţă separată cu Iulian Iancu

Traian Băsescu a insistat ca partidele să protejeze bugetul pe anul viitor, astfel încât cheltuielile de protecţie socială să nu îl afecteze şi să nu fie modificat calendarul de adoptare a euro.

El a optat pentru acordarea selectivă de ajutoare financiare familiilor care nu pot acoperi cheltuielile. Preşedintele i-a solicitat o întrevedere separată astăzi, la ora 12.00, deputatului PSD, Iulian Iancu, pentru o discuţie pe marginea planului energetic.

Ilie Şerbănescu: Nu sunt multe variante

Analistul economic Ilie Şerbănescu, consideră că întâlnirea de la Cotroceni este binevenită. După părerea sa, pe plan mondial, epoca energiei ieftine a apus şi efectele crizei energetice depăşesc chestiunile politice şi perioada electorală, deoarece se vor resimţi pe o perioadă de ani de zile.

În privinţa soluţiilor, Ilie Şerbănescu apreciază că "acţiunea factorului politic este limitată, deoarece România şi-a cedat toate pârghiile energetice unor actori străini".

În ceea ce priveşte alimentarea cu gaze şi energie s-ar găsi soluţii, cu condiţia existenţei voinţei clasei politice de îndepărtare a "băieţilor deştepţi" de la furnizarea energiei ieftine şi de la alimentarea cu gaze din piaţa internă.

Şerbănescu spune că singura măsură de protecţie pe termen scurt, care nu ar produce presiune inflaţionistă, ar fi acordarea de ajutoare pentru cei foarte săraci.

Devansarea majorării pensiilor este "o măsură imprudentă", după părerea sa. Reintroducerea coşului minim ar trasa un reper, iar majorarea salariului minim la 540 de lei ar însemna respectarea unei promisiuni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite