Până la popor, se „mănâncă“ între ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Baconschi (PDL)  şi Ana Birchall (PSD) se luptă în propriile partide ca să prindă un colegiu favorabil
Teodor Baconschi (PDL) şi Ana Birchall (PSD) se luptă în propriile partide ca să prindă un colegiu favorabil

Competiţia pentru obţinerea unor colegii eligibile provoacă tensiuni în USL şi în ARD.

Problemele din interiorul USL sunt provocate atât de neînţelegerile dintre PNL, PSD şi UNPR, dar şi de certuri în interiorul aceluiaşi partid.  În cazul Alianţei România Dreaptă (ARD), disputele sunt generate de faptul că democrat-liberalii trebuie să identifice colegii eligibile pentru partidele mai mici din alianţă.

Pretendenţii la fotoliile parlamentare visează la colegii în care să fie grupaţi primari ai propriului partid şi în care să nu se confrunte cu candidaţi importanţi ai adversarilor politici.

Punctele fierbinţi ale USL

La Iaşi, primarul social-democrat Gheorghe Nichita nu este de acord cu candidatura lui Tudor Ciuhodaru la Camera Deputaţilor, după ce UNPR l-a propus pentru unul din cele două colegii care revin acestei formaţiuni pe listele USL. Ciuhodaru a fost ales în 2008 deputat din partea PSD, dar a părăsit partidul urmând traseul UNPR-PC-UNPR.

La Cluj, planul lui Marius Nicoară de a obţine un nou mandat în Senat ar putea fi stricat. Actualul preşedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, l-a propus pe fostul consilier al lui Crin Antonescu, Radu Zlati, drept candidat pentru acelaşi colegiu.

Atât Nicoară, cât şi Uioreanu au propriii susţinători în cadrul filialei şi conflictul este departe de a se fi stins. La Vaslui, organizaţia locală PSD şi-a stabilit, recent, candidaţii.  Social-democraţii din Vaslui nu sunt de accord ca Ana Birchall, sprijinită de la centru, să candideze într-un colegiu din acest judeţ. Ei resping şi ideea candidaturii liberalului Cristian David pentru Senat, afirmând că în colegiul respectiv ar trebui desemnat un candidat din partea PSD.

Un scandal similar a izbucnit şi în interiorul organizaţiei Olt a PSD. Conducerea judeţeană se opune candidaturii deputatului Florin Iordache pentru un nou mandat, deşi acesta are susţinerea conducerii centrale a PSD.

În Călăraşi, liberalii au respins candidatura senatorului Vasile Nedelcu, din partea ­UNPR, deşi acesta fusese acceptat drept candidat la negocierile de la Murighiol. Organizaţia locală a PNL îl vrea drept candidat USL pe Liviu Tomoioagă. Motivul: Nedelcu a intrat în Senat, în 2008, din partea PNL ,dar, ulterior, a plecat la UNPR. În Vâlcea, PNL şi UNPR au intrat în dispută pentru nominalizarea unui candidat pentru un colegiu la Cameră. Iniţial, locul revenea deputatului UNPR Dan Mazilu, dar liberalii l-au propus pe omul de afaceri Dan Niţu. Social-democraţii din judeţ sunt de partea UNPR.

ARD şi locurile de dreapta

În PDL, fostul ministru de ExterneTeodor Baconschi şi senatorul Viorel Badea râvnesc la acelaşi colegiu din Diaspora. În plus, Baconschi are avantajul de a fi loial democrat-liberalilor, faţă de contracandidatul său,Viorel Badea, care şi-a anunţat demisia din PDL şi trecerea în tabăra liberală, în luna mai. Decizia sa a fost una de moment, acesta revenind în rândurile PDL în data de 6 iunie.

O situaţie tensionată este şi la Cluj, unde senatorul PDL Mihail Hărdău ar putea părăsi partidul în detrimentul altei formaţiuni politice. Hărdău este nemulţumit că Adrian Papahagi va candida în Colegiul 1 Cluj-Napoca, pe listele pentru Camera Deputaţilor, colegiu în care acesta şi-a câştigat scaunul de parlamentar în 2008. Fostul ministru al Educaţiei l-a acuzat pe Adrian Papahagi că „nu a muncit nimic şi este doar fiul tatălui său, Marian Papahagi", fost director al „Accademia di Romania" din Roma.

Desemnarea candidaţilor pentru parlamentare a generat o dispută şi în PDL Arad, unde primarul Gheorghe Falcă şi socrul său Gheorghe Seculici, liderul filialei, se contrazic în public în privinţa candidaţilor.

Falcă l-a invitat public pe Mihai Răzvan Ungureanu să devină senator de Arad din partea ARD, iar Mihail Neamţu anunţase deja că are un colegiu asigurat în acest judeţ.

Însă, Gheorghe Seculici a prezentat o listă de candidaţi pe care nu se regăseşte niciunul dintre cei doi, iar Falcă nu recunoaşte valabilitatea ei.

Diaconescu îl provoacă pe Ponta

Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a anunţat, într-o emisiune la B1 Tv, că va candida la alegerile parlamentare în colegiul unde va candida şi Victor Ponta, pentru a-i demonstra acestuia că nu are o influenţă chiar aşa de mare. „M-au rugat mulţi specialişti în politică să obturez accesul domnului Ponta în viitorul Parlament", a afirmat Diaconescu.  „Drept urmare, voi candida în colegiul în care va candida domnul Ponta, oriunde va candida el",  a continuat liderul PP-DD.

Dan Diaconescu este sigur de victorie, fiind convins că „oricât ar frauda, Ponta n-are cum să treacă de 49%". În replică, premierul Victor Ponta a comentat, referitor la o posibilă candidatură a lui Dan Diaconescu pentru un post de senator în colegiul său, „că oamenii din Gorj sunt mari amatori de muzică şi de artă, nu de circ".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite