"Pactul pentru Bucureşti", la semnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidaţii la funcţia de primar general au primit documentul elaborat de asociaţiile civice, iar săptămâna viitoare urmează asumarea lui în scris Independentul Sorin Oprescu şi

Candidaţii la funcţia de primar general au primit documentul elaborat de asociaţiile civice, iar săptămâna viitoare urmează asumarea lui în scris

Independentul Sorin Oprescu şi conservatorul Codrin Ştefănescu au fost ultimii doi candidaţi la fotoliul de edil-şef care au primit "Pactul pentru Bucureşti" de la reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale (ONG). Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" aşteaptă săptămâna viitoare să înceapă dezbaterile cu candidaţii pe tema urbanistică a Capitalei.

Candidatul Partidului Conservator la Primăria Capitalei a primit astăzi "Pactul pentru Bucureşti" în incinta Bazei Sportive Tineretului, acolo unde există un proiect pentru construirea unor clădiri foarte înalte.

Ştefănescu ridică obiecţii

Codrin Ştefănescu a acceptat să consulte "Pactul pentru Bucureşti" şi a promis că îl va şi semna, însă are o obiecţie la unul dintre puncte. "Suntem de acord cu acest pact, mai puţin cu punctul 8, care interzice afişajul publicitar pe pereţii exteriori ai clădirilor.

Avem informaţii că în momentul de faţă mulţi pensionari trăiesc de pe urma acestor reclame. Dorim în schimb să facem şi nişte amendamente la acest pact, cum ar fi siguranţa cetăţeanului în Bucureşti şi rezolvarea câinilor fără stăpân", a spus Ştefănescu.

Iniţiatorii pactului subliniază însă rolul pe care documentul prezentat candidaţilor îl urmăreşte, în primul rând, salvarea imaginii urbanistice a Capitalei. "Timp de mai mulţi ani electorali, dezbaterile despre Bucureşti au fost doar despre gropi, câinii vagabonzi şi borduri, solicitări importante, dar sumare, având în vedere că în aceşti ani s-au produs şi modificări în structura urbană", a precizat Mircea Toma, preşedintele Agenţiei pentru Monitorizarea Presei "Academia Caţavencu".

Pactul cu Oprescu

Ultimul înscris în lupta electorală pentru Primăria Capitalei, medicul Sorin Oprescu, a fost şi ultimul candidat care a primit "Pactul pentru Bucureşti". Reprezentanţii ONG-urilor i-au înmânat pactul lui Oprescu în faţa unei clădiri vechi de pe Dorobanţi, care ar putea fi demolată. "Pentru imobilul de pe Dorobanţi 16 ştim că există o cerere de demolare.

Un proiect de Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construcţia unui turn de 140 de metri a fost prezentat în cadrul Facultăţii de Arhitectură", ne-a spus preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan. Reacţia lui Oprescu nu s-a lăsat aşteptată. "Trăim pe plaiuri mioritice. Şi la noi e ca în Mioriţa. Mai bine trădare decât să construim ceva", a replicat candidatul independent la Primăria Capitalei.

Ce este "Pactul pentru Bucureşti"

Candidaţii la funcţia de edil‑şef sunt puşi să semneze că vor opri dezastrul urbanistic din Bucureşti. Viitorului primar general i se cere să se angajeze în scris că nu va mai permite derogări de la Planul Urbanistic General al oraşului. Asociaţiile mai cer protejarea spaţiilor verzi şi îngrijirea parcurilor. De asemenea, se urmăreşte şi salvarea clădirilor vechi cât şi scoaterea reclamelor de pe faţadele acestora.

Irina Schrotter propune "Pactul pentru Iaşi"

După modelul "Pactul pentru Bucureşti", Irina Schrotter, fostă candidată pentru fotoliul de primar al oraşului, propune tuturor politicienilor ieşeni semnarea pactului realizat împreună cu societatea civilă locală. "Pactul vizează marile probleme administrative şi sociale ale Iaşiului, precum situaţia transportului în comun sau a spaţiilor verzi, şi are rolul de a responsabiliza politicienii care vor accepta să îl semneze şi care vor fi obligaţi să ţină cont de acest pact în momentul în care vor fi aleşi", susţine Irina Schrotter.

Startul pentru semnarea "Pactului pentru Iaşi" a fost dat de candidaţii democrat-liberali, printre care Dumitru Oprea, candidatul PD-L. (Ramona Ursu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite