Pacea PNL-PD s-a împotmolit în zaţul de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL au mari îndoieli că PD va accepta compromisuri în chestiuni delicate precum eliminarea foştilor securişti din actualele structuri guvernamentale, legile siguranţei naţionale sau

Liderii PNL au mari îndoieli că PD va accepta compromisuri în chestiuni delicate precum eliminarea foştilor securişti din actualele structuri guvernamentale, legile siguranţei naţionale sau introducerea votului uninominal, în timp ce democraţii ştiu că oamenii lui Tăriceanu nu vor cu niciun chip alegeri anticipate. De altfel, cele două formaţiuni par să se fi răzgândit în privinţa organizării unor întâlniri informale, pe tot parcursul zilei de ieri circulând din ambele părţi informaţii contradictorii în acest sens.
Conducerea PNL a analizat, ieri, oferta de pace făcută de PD, arătându-se, în bloc, reticentă faţă de şansele de reuşită ale acesteia. Surse din Biroul Permanent liberal ne-au declarat că aproape toţi membrii au invocat nepotrivirea de viziune dintre ei şi democraţi asupra subiectelor promovate de PNL - alegerile anticipate, reforma morală a clasei politice, legile siguranţei sau votul uninominal. Vicele Radu Ruşanu ar fi ridicat şi problema preşedintelui Traian Băsescu, pentru al cărui comportament PD nu poate oferi garanţii. Potrivit surselor citate, Ruşanu a spus că acordul de pace ar trebui să fie unul tripartit, PNL-PD-Băsescu, pentru a anula posibilitatea şefului statului de a ataca formaţiunea liberală. În plus, toţi membrii BPC au arătat că alegerile anticipate pe care le-ar dori PD nu reprezintă un subiect de discuţie până la 1 ianuarie 2007 şi că nu doresc nici renegocierea actualului Protocol de funcţionare al Alianţei. "Când fac pediştii daruri, să te fereşti", a parafrazat unul dintre liderii liberali un vechi proverb referitor la grecii antici. Sursele amintite au mai precizat că şi premierul Călin Popescu Tăriceanu a pus la îndoială sinceritatea colegilor de Alianţă, însă a arătat că trebuie să aştepte să vadă cum se vor comporta. De altfel, primul-ministru a declarat public, după şedinţa BPC, că relaţia cu PD trebuie să se bazeze pe asumarea în comun a responsabilităţilor guvernării şi pe respectarea Protocolului Alianţei, aşa cum a fost el semnat. "Sunt mandatat să vă informez că discuţii între PNL şi PD despre modificarea protocolului Alianţei nu au existat. Vreau să vă precizez că norma de reprezentare nu este prevăzută ca atare în protocolul Alianţei şi că raportul în baza căruia au fost întocmite listele electorale s-a datorat rezultatelor alegerilor locale din 2004, rezultatelor din sondaje", a declarat şi purtătorul de cuvânt al liberalilor, Varujan Vosganian. La rândul său, liderul PD, Emil Boc, s-a arătat nemulţumit de atitudinea partenerilor, pe care i-a acuzat că au lansat zvonurile privind renegocierea Protocolului Alianţei şi alcătuirea unor liste paritare - unu la unu - pentru alegerile viitoare.

Uite şueta, nu e şueta
Cele două partide au emis, ieri, toată ziua, semnale contradictorii cu privire la şueta dedicată detensionării relaţiilor dintre liberali şi democraţi. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a confirmat, după şedinţa BPC, că este programată o întâlnire informală între liderii celor două partide, pentru care nu exista o agendă de discuţii dinainte fixată. În paralel, din tabăra PD a apărut informaţia potrivit căreia CNC-ul Alianţei avea să se desfăşoare ca de obicei, la Palatul Victoria, şi că, în funcţie de rezultatele acestei şedinţe, mai-marii aveau să meargă sau nu la o cafea într-un local discret.
În cele din urmă, înainte de începerea discuţiilor de la guvern, pediştii s-au răzgândit din nou şi au contramandat întâlnirea, motivând că presa a aflat deja şi că nu este cazul să se expună mass-media.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite