Păcăleala Guvernului, cu avizul CES. Vezi aici prevederile Legii salarizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Ioan Botiş
Ministrul Muncii, Ioan Botiş

Reprezentanţii Consiliului Economic şi Social (CES) vor aviza astăzi un proiect de aplicare a Legii salarizării unitare care prevede o reîncadrare în funcţii a bugetarilor, doar pe hârtie.

Mai citeşte şi:

Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei

Potrivit proiectului Legii privind salarizarea în anul 2011 a personalului bugetar, trimis ieri partenerilor sociali de către Guvern, toţi angajaţii plătiţi din fonduri publice vor avea în 2011 un venit cu 15% mai mare decât drepturile aflate în plată la 1 octombrie 2010, la câteva luni după ce salariile au fost diminuate cu 25%.

Fără coeficienţi în 2011

Proiectul care va fi discutat de CES confirmă faptul că „în 2011 nu se vor aplica coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare unitară". În schimb, legea prevede că „personalul plătit din fonduri publice se reîncadrează începând cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile funcţii, gradaţii şi grade prevăzute". Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, susţine că această reîncadrare va fi doar pe funcţii. „Proiectul prevede un prim pas al salarizării unitare, adică reîncadrarea pe funcţii. La capitolul salarii, toţi bugetarii vor lua cu 15% mai mult decât suma de referinţă din octombrie", a declarat Mocanu. Reprezentantul patronatelor, Cezar Corâci, a susţinut că CES ar putea discuta astăzi aplicarea unor coeficienţi doar în cazul unor angajaţi din administraţia publică. Tot în proiectul de lege se arată că în 2011 nu se vor acorda tichete cadou, tichete de vacanţă sau indemnizaţii pentru pensionare sau încetarea raporturilor de serviciu pentru angajaţii din instituţiile publice centrale sau locale.

Botiş, pus la colţ

Guvernul a amânat ieri adoptarea celor două legi pe salarizare - cea cadru şi cea de aplicare pe 2011 - pe motiv că nu aveau avizul CES. Premierul Emil Boc i-a reproşat în şedinţa de ieri ministrului Muncii, Ioan Botiş, că nu a obţinut din timp avizul. Sindicatele şi patronatele au susţinut că abia ieri au primit cele două legi de la Executiv. Reprezentanţii sindicatelor nu vor da un aviz favorabil legilor, în timp ce patronatele ar putea sprijini propunerile Guvernului. „Legea nu rezolvă  obligaţia ca de la un raport salariu minim/salariu maxim dintr-un sector bugetar de 1:55, să se ajungă la un raport de 1:15", susţine Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. În cazul în care patronatele vor sprijini proiectul, legea va ajunge pe masa Parlamentului, pentru asumarea răspunderii Guvernului, cu raport pozitiv din partea CES. Avizul partenerilor sociali este consultativ. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite