PSD şi PNL vor să elimine cvorumul de la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

USL va cere Curţii Constituţionale să valideze referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, invocând faptul că introducerea cvorumului a avut loc după declanşarea campaniei pentru plebiscit.

După aflarea rezultatelor referendumului, liderii USL au continuat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu. PSD şi PNL acţionează pe două paliere: juridic şi politic.

În timp ce juriştii USL caută de a cere Curţii Constituţionale validarea referendumului,  în plan politic USL contestă legitimitatea lui Traian Băsescu, invocând faptul că 7.400.000 dintre români au votat pentru demiterea preşedintelui. Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului.

Juriştii USL invocă faptul că la momentul respectiv era în vigoare o ordonanţă de urgenţă care nu includea condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu. Această variantă a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.

Potrivit contestaţiei pregătite de USL, legea care prevede condiţia cvorumului nu se poate aplica referendumului actual, pentru că a fost promulgată abia pe 16 iulie când procedurile deja fuseseră declanşate.

La rândul său, fostul preşedinte Ion Iliescu va trimite Curţii Constituţionale o scrisoare deschisă prin care le solicită judecătorilor validarea referendumului.

Ion Iliescu a ajuns să conteste chiar şi cifrele oficiale prezentate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Ioan Rus (PSD).
Fostul şef de stat a precizat că România nu mai are un corp electoral de 18 milioane. El susţine că electoratul real al României este de 15-16 milioane, iar cei nouă milioane prezenţi reprezintă peste 60% din populaţie.

Mai mult, Iliescu a spus că România nu a finalizat recensământul, dar că este evident că există o creştere demografică negativă, la care se adaugă şi cele două milioane de români care au părăsit ţara pentru a lucra în străinătate.

Traian Băsescu le-a mulţumit românilor care nu s-au prezentat la vot   Foto: reuters

Traian Băsescu le-a mulţumit românilor care nu s-au prezentat la vot  p Foto: reuters

Ponta contestă legitimitatea lui Băsescu

În plan politic, liderii USL contestă legitimitatea lui Traian Băsescu, invocând faptul că împotriva acestuia au votat 7,4 milioane de români. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că preşedintele Traian Băsescu „nu mai există, fiind demis deja", în urma votului de la referendum, şi că acesta are o singură obsesie, şi anume să îşi reia scaunul de la Cotroceni şi privilegiile.

Premierul a declarat că, după referendum, sunt opt milioane de români care nu îl mai vor pe Traian Băsescu. El a adăugat că USL trebuie să îi reprezinte pe acei opt milioane de români şi să îi apere în continuare.

„Eu am văzut, domnul Băsescu trăieşte în lumea lui, nu înţelege nici ce se întâmplă, nici ce i s-a întâmplat, are o singură obsesie, să îşi ia înapoi scaunul şi avantajele, vilele, maşina. Atâta mai poate la vârsta asta, noi însă trebuie să îi apărăm pe cei opt milioane de români care au votat, ieri, într-un număr incredibil. " a spus Ponta.

La rândul său, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a precizat că preşedintele suspendat Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia din funcţie, după ce afirmase că optează pentru „întoarcerea la popor", iar cele mai multe voturi de la referendum au fost pentru demiterea sa.
Deputatul Eugen Nicolăescu a declarat  că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu mai are discernământ, devenind ilegitim prin votul de la referendum şi prin faptul că „sfidează" opţiunea alegătorilor.

„Ne aflăm într-o criză politică fără precedent, de care se face responsabil Traian Băsescu, personajul politic care se hrăneşte din ură, vrajbă şi conflict social. Prin declaraţiile de azi, Traian Băsescu dovedeşte că nu a înţeles şi nu este dispus să înţeleagă nimic din votul dat de români", a declarat Nicolăescu.

" Cei care au organizat această lovitură de stat trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. "
Traian Băsescu preşedinte suspendat

" Practic, referendumul a fost câştigat. Traian Băsescu nu mai este un preşedinte legitim al României. "
Victor Ponta premierul României

" Nu putem accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest rezultat. "
Kelemen Hunor preşedintele UDMR

Coabitarea, imposibilă

Viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri,  că nu crede că mai poate coabita cineva, în afară de PDL, cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, deoarece a„ jucat în afara oricăror reguli democratice", însă a susţinut că spera ca acesta să-şi dea demisia.

Paşii procedurali

- Biroul Electoral Central va finaliza numărătoarea voturilor, după centralizarea datelor din teritoriu
- Biroul Electoral Central va transmite procesul-
verbal Curţii Constituţionale, care se va întruni într-o şedinţă specială
- Curtea Constituţională urmează să decidă dacă validează sau nu referendumul, după ce va judeca şi eventualele contestaţii.
- Curtea Constituţională a decis, recent, că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valabil dacă la vot se prezintă jumătate plus unu din numărul alegătorilor
- Decizia Curţii Constituţionale va fi trimisă Parlamentului
- Nu există nicio reglementare privind termenul în care Parlamentul trebuie să se întrunească
- Parlamentul va audia în plen decizia Curţii Constituţionale
- Parlamentul are dreptul de a decide calea de urmat, potrivit unei reglementări votate de Legislativ şi validate, recent, de Curtea Constituţională
- Acest drept are un caracter teoretic. Dacă Parlamentul emite o hotărâre care contravine deciziei CCR, această hotărâre va ajunge tot pe masa Curţii Constituţionale

Traian Băsescu vrea judecata liderilor USL

În aşteptarea rezultatului final al referendumului, politicienii s-au întors la duelul politic de zi cu zi. Prins în febra succesului, preşedintele încă suspendat, Traian Băsescu, şi-a început atacurile la adresa combatanţilor săi politici.

„Convingerea mea este că cei care au organizat această lovitură de stat, eşuată prin referendum, trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Nimeni nu poate fi tras pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la răspundere când emite deliberativ acte normative care blochează activitatea instituţiilor statului", a precizat Băsescu. Traian Băsescu a analizat şi modul în care românii au tratat referendumul privind suspendarea sa din funcţia de preşedinte.

„Semnalul pe care eu l-am preluat ca urmare a rezultatului referendumului este că românii îşi doresc un echilibru al puterilor statului şi nu sunt dispuşi să pună în mâna nimănui toate instituţiile statului", a spus Băsescu.

Preşedintele suspendat şi-a continuat disputa cu rivalii social-liberali privind respectarea instituţiilor statului. „Cer USL să înceteze războiul împotriva instituţiilor statului. Trebuie ca împreună să consolidăm instituţiile, şi nu să le supunem partidelor", a mai afirmat Traian Băsescu. El a menţionat că acesta a fost unul dintre obiectivele principale din cei opt ani de mandat prezidenţial şi a precizat că nu va renunţa la această ţintă.

Vrea la Parchetul General

Preşedintele suspendat Traian Băsescu şi-a continuat discursul, cerând să fie chemat la Parchetul General, în următoarele zile, pentru a răspunde în legătură cu plângerea penală făcută la adresa sa privind folosirea expresiei „lovitură de stat".

„Deci, eu sunt deja reclamat la Parchetul General pentru că am folosit expresia lovitură de stat. Cu această ocazie, mă voi prezenta şi îmi voi exprima punctul de vedere. Sper să fiu chemat înainte să poată exista justificarea că, «vezi Doamne, preşedintele are imunitate şi nu îl chemăm». Mai am încă vreo câteva zile în care nu am imunitate şi aş vrea să fiu chemat", a afirmat Băsescu. Referitor la palierul economic, Traian Băsescu a susţinut că „România a suferit pagube enorme investiţionale, financiare şi de imagine ca urmare a loviturii de stat"

Hunor: Maghiarii nu sunt vinovaţi

Prezenţa redusă la urne a comunităţii maghiare a născut critici vehemente din partea liderilor social-liberali. În replică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor (foto) , a declarat că nu poate accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest referendum.

„Resping orice speculaţie privind rolul comunităţii maghiare la acest vot şi nu putem accepta ca maghiarii să fie declaraţi vinovaţi pentru acest rezultat", a spus liderul UDMR. El a arătat faptul că în secuime prezenţa scăzută la vot nu este o noutate.

„În secuime, unde e poate măsura prezenţa maghiarilor la vot, a fost o prezenţă scăzută, ceea ce noi ştiam de la bun început, nu este o noutate, şi noi am spus, aşa cum s-a întâmplat şi în 2007, prezenţa la vot în secuime va fi o prezenţă mult mai mică decât la alte scrutine, acolo unde există candidaţi maghiari, acolo unde există un interes direct pentru electoratul nostru şi unde de fiecare dată electoratul nostru a votat pentru candidaţii proprii", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în toată Transilvania prezenţa la vot a fost mult mai scăzută decât în alte zone, precum Oltenia, sudul ţării sau Moldova.
Liderul UDMR nu crede că declaraţiile premierului Ungariei, Viktor Orban, au avut vreun efect asupra intenţiei de vot a maghiarilor din România la referendum.

„Nu cred că declaraţiile lui Orban Viktor au avut  vreun afect asupra intenţiei de vot a maghiarilor din România, aşa cum nici la alegerile locale, nici în 2008 aceste luări de poziţie nu au avut efecte directe şi efecte măsurabile asupra intenţiei de vot", a mai spus liderul UDMR. 

Tensiunea l-a obosit pe Şova

Liderii USL s-au agăţat până în ultima clipă de posibilitatea ca românii să iasă în număr suficient de mare pentru a valida referendumul. Bazându-se pe o numărătoare paralelă a partidului, senatorul Dan Şova (foto) a negat evidenţa şi a oferit rezultate cu mult peste cifra de prezenţă a oamenilor la urne.

„Avem numărate până acum peste 9.200.000 de voturi. Am depăşit pragul de 50%, continuăm numărătoarea în orele următoare", a spus Şova, imediat după închiderea urnelor. Senatorul PSD anunţa că, potrivit numărătorii USL, circa 87% din românii care au venit la vot au votat împotriva lui Traian Băsescu.

„Băsescu a luat azi mai puţin de un milion de voturi. Referendumul va fi valid cu peste 52%. Traian Băsescu va pleca, l-am demis, totul este Ok. de acum încolo", declara Şova. În timp ce televiziunile prezentau un procent de 44% de oameni prezenţi la vot, Dan Şova declara, la jumătate de oră după închiderea secţiilor de votare, că USL aşteaptă încă un milion de voturi care nu au fost contabilizate în evaluarea Biroului Electoral Central (BEC). Şova spunea că prezenţa la vot este de 48,5% fără a se lua în calcul urnele mobile, listele suplimentare, secţiile de vot din străinătate şi secţiile care la ora 23.00 nu încheiaseră votul. „Din estimarea noastră, rezultatul final va fi între 51 şi 52%, mai precis spre 52%", afirma Şova.

Apărat de Liviu Dragnea

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că softul social-democraţilor pentru numărarea voturilor la referendum a mers foarte bine, diferenţa anunţată de senatorul Dan Şova venind pe fond de oboseală. „Informaţia pe care a primit-o, era foarte obosit, a fost că datele transmise sunt cele fără listele suplimentare, numai că a fost confuzie", a spus Dragnea.

Dan Şova nu se află la primele declaraţii care stârnesc intrigă. În primăvară, el afirma că datele istorice arată că pe teritoriul României nu ar fi avut de suferit niciun evreu în trecut, afirmaţie ce a trezit riposta comunităţilor evreieşti.

Laszlo Tokes: UDMR a ajutat USL la lovitura de stat

Potrivit eurodeputatului Laszlo Tokes, rezultatele referendumului arată că preşedintele Traian Băsescu se bucură de susţinerea a aproximativ 66% din românii cu drept de vot. „Acest procentaj nu este constituit din absenteism politic, ci include o poziţie faţă de lovitura de stat dată de către Antonescu şi Ponta. Absenteismul maghiarilor reprezintă o opţiune politică. Un NU hotărât pentru USL. Harta electorală maghiară din Transilvania este deosebită  de cea naţională", a spus Tokes. 

Acesta consideră că UDMR a ajutat USL la lovitura de stat şi nu este de acord cu învinuirea maghiarilor de către USL, pentru rezultatele obţinute la votul de duminică. "Învinuirea maghiarilor de către Victor Ponta îmi aduce aminte de învinuirea colectivităţilor în timpul comunismului", susţine Tokes. În ce priveşte declaraţia premierului maghiar Viktor Orban, Tokes susţine că intervenţia lui era necesară, iar poziţia demnitarului maghiar a fost aceeaşi cu cea a Uniunii Europene.

A recunoscut că el însuşi a transmis un mesaj electoratului maghiar. „Cu ocazia taberei de vară de la Băile Tuşnad, am dat publicităţii un apel prin care am cerut electoratului să voteze NU, sau prin absenţa lor activă să nu participe la validarea referendumului. Nu cred că domnul Antonescu ar fi un căpitam mai bun de echipă decât Traian Băsescu. Nu Traian Băsescu ar trebui trimis în vestiar, ci Victor Ponta exclus din echipă", a mai spus Tokes. Dana Gherman

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite