PSD şi PNL se luptă în sondaje de opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi maximiza şansele de desemnare a candidaţilor la locale, social-democraţii şi liberalii şi-au angajat institute de sondare a opiniei publice apropiate lor. Alegerea a fost făcută pentru că atât liderul PSD, Victor Ponta, cât şi cel liberal, Crin Antonescu, au dorit să evite surprizele neplăcute legate de ponderea funcţiilor în teritoriu. 

PSD şi-a ales Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), în spatele căruia stă consultantul Dan Sultănescu, considerat un apropiat al social-democraţilor. CSCI ar urma să realizeze sondaje în jumătate din filialele PSD. „Nu am încheiat încă niciun contract cu vreo filială a PSD, dar în unele judeţe discuţiile sunt avansate. Nu avem încă decizia finală din partea liderilor PSD, sper ca acest lucru să se întâmple în câteva zile", a declarat Sultănescu pentru „Adevărul", refuzând să precizeze care sunt judeţele care îi vor fi „arondate".

Citiţi şi:

USL a câştigat primul meci electoral important

Puterea şi Opoziţia se bat pe legile electorale

Unul dintre acestea este însă Ilfovul, după cum a recunoscut liderul organizaţiei, vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă. „Sunt bun prieten cu domnul Sultănescu şi sper să ne facă sondajul din partea casei", a spus Negoiţă. Vicele PSD nu s-a arătat deranjat de hotărârea ca rezultatele sondajelor să ajungă mai întâi pe masa lui Ponta şi a lui Antonescu.

Institutul „Avangarde", condus de sociologul Marius Pieleanu, se va ocupa de cealaltă jumătate a organizaţiilor PSD. Printre acestea, Călăraşiul. „Nu am trecut la negocieri privind preţul pentru că am avut o primă întâlnire. Dar eu o să merg cu alte două sondaje paralele. Oricum, sondajele astea sunt o sursă de tensiune, ne batem între noi în loc să ne batem cu Puterea. Bătălia trebuie să fie în interesul USL", a declarat liderul PSD Călăraşi, Oana Mizil, care aspiră la funcţia de şef al Consiliului Judeţean.

PNL şi-a ales o firmă de autor

Una dintre firmele cu care lucrează liberalii, Agenţia de Rating Politic are un singur angajat permanent, patronul firmei Cristian Andrei. „Este o firmă de autor. Eu angajez oamenii în funcţie de proiecte, este o organizare foarte flexibilă, astăzi putem avea o sută de angajaţi, mâine putem avea zero", a declarat Cristian Andrei. „Eu am câştigat acest contract în virtutea prestigiului personal", susţine patronul firmei. Potrivit site-ului propriu, firma oferă servicii de consultanţă de o oră în regim de gratuitate.

În schimb, recomandările pentru liderii politici la sfârşit de săptămână costă 300 de euro, alertele şi recomandările zilnice - 400 de euro, iar sondajele - „începând de la 1.500 de euro". În cazul PNL se pare că suma a început de la 1.500 de euro, dar a ajuns la 10.000 de euro cât spun neoficial liberalii că vor plăti.

O altă firmă care urmează să semneze cu PNL este Grupul de Ştiinţe Sociale 2000, cu care liberalii lucrează de mai mulţi ani. De altfel, chiar în perioada negocierilor PSD-PNL, firma a efectuat un sondaj de opinie pentru PNL, potrivit căruia PSD avea  34%, iar ACD - 31%. Rezultatul a venit ca o mănuşă dorinţei de paritate a liberalilor. Liberalii au apelat şi la o firmă cu notorietate, Gallup, filiala din România. 

"Sondajele astea sunt o sursă de tensiune, ne batem între noi în loc să ne batem cu Puterea."
Oana Mizil
liderul PSD Călăraşi

Cum rămâne cu protocolul USL

Unii social-democraţi au adus în discuţie varianta în care PSD ar putea avea, pe baza sondajelor de opinie, mai mulţi candidaţi la locale decât este prevăzut în protocolul USL, de exemplu 24 în loc de 21. „Vom vedea la nivelul USL", a fost replica lui Victor Ponta. Liderul liberal, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că  paritatea PSD-ACD (21 de candidaţi la 20) este „clară şi imuabilă".

Claudiu Săftoiu are carnet de liberal

Fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Claudiu Săftoiu s-a înscris ieri în PNL şi nu a exclus o candidatură pentru un post de parlamentar, la alegerile din 2012. "Este un om de certă calitate umană, intelectuală, cu vaste şi solide cunoştinţe în domeniul analizei politice", a susţinut liderul PNL, Crin Antonescu. "Am fost jurnalist, consultant al unui preşedinte, umil servant al intereselor naţionale ca şef SIE. Am uitat un trecut dureros şi privesc la un viitor pe care îl pot construi în PNL", a afirmat Claudiu Săftoiu. El nu a exclus o candidatură la o funcţie de conducere în PNL şi, dacă liberalii i-o vor cere, va "accepta" să candideze pentru un loc în Parlament.

După alegerile prezidenţiale din 2004, Claudiu Săftoiu a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, în timp ce soţia sa de atunci, Adriana Săftoiu, era purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. Ulterior, el a fost numit în fruntea SIE, de unde a plecat în urma unor controverse legate de interceptările telefonice.

La scurt timp, Adriana Săftoiu a demisionat şi ea, pentru ca în 2008 să fie aleasă deputat PNL. În prezent, Claudiu Săftoiu are o firmă de consultanţă politică - „Capital Promotion". După Adriana Săftoiu, Claudiu Săftoiu se alătură şi el Renatei Weber, un alt fost consilier prezidenţial care a abandonat tabăra lui Traian Băsescu în favoarea PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite