PSD şi PNL se ceartă la căpătâiul moţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea de ieri dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta nu a avut niciun rezultat concret
Întâlnirea de ieri dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta nu a avut niciun rezultat concret

PSD şi PNL sperau ca o parte din aleşii Coaliţiei să „trădeze“ Guvernul. Odată diminuate şansele moţiunii, liderii Opoziţiei au început să-şi paseze răspunderea unui eventual eşec.

O nouă rundă de negocieri PSD-PNL, desfăşurată ieri, nu a rezolvat nimic. PNL a insistat pentru desemnarea premierului înainte de moţiunea de cenzură, iar PSD s-a opus. Crin Antonescu a repetat că desemnarea din timp a unui premier comun ar fi crescut şansele sprijinului din partea UDMR şi a minorităţilor, liderul liberal exprimându-şi public îndoiala cu privire la posibilitatea demiterii Cabinetului Boc în aceste condiţii.

Delegaţia PSD a părăsit la un moment dat sala în care au avut loc negocierile dintre cele două formaţiuni, lăsând impresia că discuţiile dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, care s-au ironizat în „reprize" zilele acestea, au fost foarte aprinse. Ponta a refuzat orice precizări după întâlnire, dar Antonescu a declarat că, până la moţiune, fiecare din cele două partide va acţiona singur pentru a câştiga voturi în plus. Surse din PSD spun că Victor Ponta s-ar fi plâns, ieri, în Biroul Permanent al partidului de colaborarea cu liberalii şi mai ales cu Antonescu. Ponta ar fi reproşat că social-democraţii duc greul moţiunii, şi la negocieri, şi la organizarea protestelor, în timp ce Crin Antonescu lipseşte des din ţară, după care apare brusc la talk-show-uri televizate. În ciuda nemulţumirii, Ponta ar fi recomandat continuarea colaborării cu liberalii pentru ca „munca PSD să nu fie în zadar".

Pe de altă parte, potrivit unor surse, liberalii le-au reproşat pesediştilor că nu au depus moţiunea de cenzură în luna septembrie, când ­„i-am fi prins cu chiloţii în vine". Între timp PDL a reuşit să rezolve revendicările partenerilor: angajarea răspunderii pentru Legea educaţiei dorită de UDMR şi înfiinţarea grupului independenţilor solicitată de UNPR.

Minorităţile şi UDMR nu votează

Antonescu nu a dorit să ia parte alături de PSD la întrevederea cu minorităţile, spunând că astfel de discuţii sunt inutile cât timp strategia postmoţiune a Opoziţiei nu este completă. După două ore de discuţii, negocierile dintre PSD şi minorităţi au eşuat, în ciuda declaraţiilor optimiste făcute la final de liderul social-democrat, Victor Ponta. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii minorităţilor nu vor vota moţiunea şi nici nu vor fi prezenţi în sală. Pambuccian a lăsat să se înţeleagă că decizia grupului său a fost determinată de divergenţele existente între PSD şi PNL. „Dacă PSD şi PNL veneau împreună la discuţii, era cu totul altceva", a explicat el. Pambuccian a adăugat că în discuţiile despre moţiune nu a fost prezentat clar „pasul următor", făcând astfel o aluzie evidentă la refuzul PSD de a discuta înainte numele posibilului viitor premier.

Mai puţine emoţii pentru PDL

Reprezentanţii UDMR vor fi prezenţi în sală, dar se vor abţine de la vot. „Ne vom înregistra prezenţi, dar nu vom vota", a spus ieri preşedintele Uniunii, Marko Bela. Democrat-liberalii vor avea şi mai puţine emoţii mâine, primind asigurări din partea unora dintre „defectorii" de la precedenta moţiune că nu vor mai merge pe mâna Opoziţiei. „Eu voi vota totuşi, dar voi băga ambele bile într-o urnă. Nu pot gira moral acest guvern. Este o palmă pe care o dau Executivului pentru măsurile pe care le-a luat. Nici cu Opoziţia nu pot fi de acord, nu vin cu un premier şi nici soluţii economice concrete nu au", a spus deputatul Daniel Oajdea, unul dintre „trădătorii" la moţiunea anterioară. Nici deputatul Clement Negruţ nu este de acord, de data aceasta, cu demersul PSD şi PNL, susţinând că „cel mai probabil" se va abţine. Potrivit unor reprezentanţi ai PDL, asigurări că se va abţine ar fi dat şi Teo Trandafir. A contribuit Valentina Deleanu

“Alţii au fost la zece emisiuni la televizor, noi am strâns încă zece voturi pentru moţiune. Mulţumesc organizaţiilor care au primit parlamentari de la PDL."
Victor Ponta preşedintele PSD

“S-a pierdut timp săptămâna trecută, când am fi putut stabili şi premierul. E o probabilitate de 55 la sută ca moţiunea să nu treacă."
Crin Antonescu preşedintele PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite