PSD şi PNL intră în grevă parlamentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia va boicota lucrările Legislativului, iar senatorii şi deputaţii PSD şi PNL îşi vor dona  indemnizaţiile. USL încearcă să pună presiune pe PDL pentru organizarea de alegeri anticipate.

Social-democraţii şi liberalii au decis, ieri, să intre în grevă parlamentară. Senatorii şi deputaţii celor două partide nu vor mai participa la lucările Legislativului decât în cazuri excepţionale, cum ar fi votul asupra unei eventuale moţiuni de cenzură. Opoziţia încearcă să blocheze lucrările Parlamentului  pentru a forţa organizarea alegerilor anticipate.

Decizia anunţată, ieri, de Crin Antonescu şi Victor Ponta merge, practic, pe strategia schiţată săptămâna trecută de social-democraţi. PSD a propus ca formă de protest greva parlamentară, în timp ce PNL propunea demisia din Parlament.

„Am optat până la urmă, după ce am analizat toate condiţiile, pentru o renunţare la activităţile Parlamentului, dar nu la o retragere din Parlament. Vom continua să activăm ca parlamentari în teritoriu", a explicat liderul PNL, Crin Antonescu. Boicotul Opoziţiei „începe în acest moment şi se va încheia când vom avea un nou Parlament". Parlamentarii USL nu vor mai participa la lucrările plenului, ale Biroului Permanent şi ale comisiilor, potrivit liderului PSD, Victor Ponta.

Ce speră să realizeze liderii Opoziţiei? Potrivit liderilor USL, greva parlamentară poate înceta dacă se va semna un acord oficial Putere-Opoziţie în vederea alegerilor anticipate, acord care ar trebui transpus în realitate printr-un vot în Parlament. Până atunci, parlamentarii Opoziţiei nu se vor prezenta la lucrări decât în momente importante, cum ar fi depunerea unei moţiuni de cenzură sau instalarea unui guvern de tehnocraţi.

La ce renunţă Opoziţia

Liderii Opoziţiei nu par să fie 100% lămuriţi  asupra modului în care se va desfăşura greva parlamentară. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că parlamentarii Opoziţiei îşi vor încasa, pe durata protestului USL, indemnizaţiile de bază, pe care nu le pot refuza, însă le vor dona unor fundaţii. Preşedintele PSD a menţionat, în acest sens, că va dona indemnizaţia sa către SMURD.

Ponta a susţinut că nu există nicio formulă prin care parlamentarii să refuze indemnizaţiile de bază, sumele res­pective fiind vărsate automat în conturi. Parlamentarilor Opoziţiei, care se vor retrage de la plen şi comisii începând de miercuri, li se vor tăia automat doar indemnizaţiile de şedinţe, întrucât ei nu vor mai semna tabelurile de prezenţă.

Ponta a mai spus că au existat şi parlamentari USL nemulţumiţi de decizia de retragere din Parlament, în special din cauza pierderii veniturilor res­pective. „O să găsim soluţii, evident sunt unii colegi nemulţumiţi, am vorbit cu ei să găsim soluţii", a declarat preşedintele PSD.

Antonescu va recurge la împrumuturi

Pe de altă parte, liderul liberal, Crin Antonescu, a afirmat că parlamentarii Opoziţiei, care se vor retrage de la activităţile Parlamentului, nu vor încasa indemnizaţiile de şedinţe, ci doar indemnizaţia de bază şi suma forfetară. El a afirmat că suma forfetară este destinată asigurării activităţilor birourilor parlamentare, prin care aleşii „ţin legătura cu alegătorii".

Întrebat ce vor face parlamentarii care nu au altă formă de venit, Antonescu a spus că aceştia vor recurge, ca toţi românii, la prieteni sau familie. Preşedintele PNL a spus că nici el nu are altă formă de venit în afara celui de la Parlament şi va recurge şi el la împrumuturi. „S-ar putea să mă şi împrumut, dar nu cu milioane la bănci pentru ca după aia să fac reclamă", a mai declarat Antonescu, transmiţându-le jurnaliştilor că este clar la cine face aluzie.

Majoritatea poate asigura cvorumul

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat că Parlamentul va putea să lucreze chiar dacă Opoziţia va absenta, arătând că, atât la Cameră cât şi la Senat, majoritatea parlamentară se va organiza astfel încât să aibă cvorum de lucru, inclusiv cu parlamentari miniştri. „Noi avem cvorum de şedinţă şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat. Din punct de vedere numeric, la Senat, cvorumul de lucru este 68, iar noi avem 69 de senatori, cu tot cu miniştri care sunt senatori. Nu contează, ne organizăm în aşa fel să vină toţi", a calculat Toader.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite