PSD şi PNL se împiedică în moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii celor trei partide de Opoziţie, PSD, PNL şi PC, au stabilit, ieri, temele pe care le vor susţine în sesiunea extraordinară, dar au atins şi subiectul moţiunii de cenzură anunţate pentru toamnă.

Întâlnirea, iniţiată de preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu, a fost prima desfăşurată într-un cadru oficial de la preluarea şefiei PSD de către Victor Ponta. În urmă cu câteva săptămâni, liberalii au propus o astfel de reuniune, dar şeful social-democraţilor nu s-a arătat interesat.

Surse din PNL susţin că Antonescu şi Ponta ar fi analizat posibilitatea ca textul moţiunii să fie, de data aceasta, redactat împreună de cele două partide. Liderul liberal i-ar fi cerut din nou preşedintelui PSD să stabilească strategia post-moţiune înainte de a declanşa în Parlament demersul de demitere a Guvernului. Aceleaşi surse afirmă că paşii de urmat după eventuala cădere a Cabinetului Boc vor fi analizaţi în cadrul întâlnirilor viitoare dintre liberali, social-democraţi şi conservatori. Poziţia lui Victor Ponta în privinţa acţiunilor politice de după moţiune pare să fi rămas însă neschimbată după întâlnirea de ieri.

Trei legi, Plus ani

În cazul în care moţiunea de cenzură va trece de Parlament, PNL ar vrea un Guvern format pe baza noii majorităţi, în timp ce PSD nu este interesat de intrarea la guvernare, ci pledează pentru alegeri anticipate. Liderul PNL Crin Antonescu crede, totuşi, că aceste divergenţe pot fi depăşite. "Există încă multe ipoteze şi puncte de vedere poate încă diferite, deşi pe fond nu am găsit incompatibilităţi majore", a fost răspunsul lui Antonescu la o întrebare referitoare la strategia post-moţiune a PSD şi a PNL.

Liderii Opoziţiei au convenit să suplimenteze ordinea de zi a sesiunii extraordinare, convocată pentru discutarea legii ANI, cu ordonanţele de urgenţă privind creşterea TVA, sistemul medical şi finanţele publice locale. "Legile pe care le vrea Băsescu sunt importante pentru Băsescu, legile pe care le punem noi în discuţie sunt importante pentru oameni", a explicat Victor Ponta iniţiativa celor trei ­partide. Pentru a ajunge pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare este însă nevoie ca propunerile Opoziţiei să primească votul plenului.

La întâlnire s-a discutat şi despre posibilitatea ca partidele de opoziţie să solicite comisii parlamentare de anchetă la unele ministere, fiind vizate cele conduse de Radu Berceanu, Adriean Videanu şi Elena Udrea. În urmă cu o săptămână, liberalii au adus în discuţie constituirea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul brandului de ţară, dar Victor Ponta a declarat că o astfel de iniţiativă nu reprezintă o prioritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite