PSD şi ACD ar putea merge la tribunal într-o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ponta si antonescu
ponta si antonescu

Liderii social-democraţi şi cei ai Alianţei de Centru- Dreapta (ACD), proaspăt formate din conservatori şi liberali, îşi vor intensifica negocierile astfel încât alianţa dintre aceste formaţiuni să poată fi înscrisă la tribunal până la 1 februarie.

Reprezentanţii celor trei partide, PSD, PNL şi PC, au stabilit în întâlnirea comună să aibă o serie de reuniuni zilnice pentru ca negocierile să progreseze într-un ritm susţinut. Reuniunea s-a desfăşurat în biroul de la Parlament al preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, la numai câteva ore de la oficializarea ACD.

Potrivit unor surse participante la discuţii, întâlnirile au fost programate în fiecare zi pentru a permite stabilirea tuturor detaliilor referitoare la alianţa dintre PSD şi ACD astfel încât data de 1 februarie să fie respectată. Alianţa se doreşte una politică, pe o perioadă de minimum şase ani, cuprinzând şi guvernarea. "Dacă vom reuşi această construcţie, ea va fi o construcţie autentică de mare coaliţie, adică o formulă echilibrată dreapta-stânga, nu o alipire a PSD la alianţa constituită azi, şi evident nici o asociere a acestei alianţe pe lângă PSD", a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu. "Nu vreau să vorbesc de alianţe electorale, pentru că nu e vorba de o alianţă doar ca să participăm la alegeri. Este vorba despre o agendă, eu i-am zis Agenda 2019, nimeni nu este împotriva ideii de a ţine cât mai mult", a spus şeful social-democraţilor, Victor Ponta.

Problema candidaţilor comuni

Potrivit unor surse social-democrate, discuţiile au pornit ieri de la propunerea ca cele trei partide de Opoziţie- PSD, PNL, PC- să aibă candidaţi comuni pentru preşedinţie, pentru fotoliul de premier, pentru preşedinţia celor două camere ale Parlamentului, dar şi pentru preşedinţia consiliilor judeţene şi primăriile din municipiile reşedinţă de judeţ. „La stabilirea candidaţilor comuni principiul va fi acela al desemnării candidatului cel mai bine plasat şi sigur că se va ţine seama de ponderea politică a fiecărui partid dar şi de sondaje de opinie”, au precizat sursele citate. „Nu pornim de la considerente negustoreşti nici noi, nici PSD”, a declarat după întâlnire liderul PNL Crin Antonescu. „Cred că vom găsi o soluţie foarte bună pentru candidaţi comuni la preşedinte de CJ. E foarte clar că şi noi, şi cei de la ACD dorim să punem candidaţi în primul rând pe criteriul sondajelor şi al celor care sunt doriţi de cei care votează", a spus şi preşedintele PSD, Victor Ponta.

Subiectul eventualităţii de a avea candidaţi comuni în cadrul alianţei PSD-ACD a stârnit discuţii prelungite în Biroul Permanent al PSD, desfăşurat cu câteva ore înainte de întâlnirea tripartită. Potrivit unor surse social-democrate, unii dintre liderii PSD au fost de părere că ideea candidaturilor comune nu este aplicabilă în judeţele unde PSD “stă foarte bine”, adică are preşedinţi de consilii judeţene sau primar care au şanse mari de aduna foarte multe voturi la alegerile locale. Vicele PSD Valeriu Zgonea şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, ar fi dat chiar exemplul personal, spunând că vor reuşi să ia peste 50% din voturi. “Să nu mai discutăm aşa: eu în judeţul meu pot să obţin atât. Dacă punem problema aşa, nu o să ajungem nicăieri”, ar fi atras însă atenţia unul dintre liderii marcanţi ai social-democraţilor. Cel care a temperat spiritele a fost chiar liderul PSD, Victor Ponta, care a precizat că nu s-a discutat deocamdată despre paritatea 50%-50% dorită de liberali în privinţa candidaţilor comuni. Social-democraţii au căzut de acord că alianţa cu ACD este necesară, iar ideea candidaţilor comuni trebuie susţinută dar că paritatea nu este realizabilă, PSD fiind un partid mai mari, cu candidaţi puternici în multe judeţe. Marian Oprişan ar mai fi spus că alianţa trebuie făcută dar fără să lase opiniei publice impresia că PSD este la remorca PNL.

Liderii PSD şi cei ai ACD au mai convenit la întâlnirea de la Parlament să elaboreze până la 1 februarie un proiect comun de revizuire a Constituţiei, pe care să-l aducă în dezbatrea Parlamentului în noua sesiune legislativă. După cum a declarat Victor Ponta, PSD vrea ca legea fundamentală să sancţioneze migraţia politică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite