PSD nu vede cu ochi buni scenariul Iohannis 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii vor discuta în reuniunea de azi a Comitetului Executiv planul PNL de reluare a proiectului Iohannis, care ar presupune formarea unei majorităţi în jurul unui premier independent.  Potrivit curentului deja existent în PSD, social-democraţii ar trebui să păstreze obiectivul  desemnării premierul din rândurile lor. 

PSD nu s-a grăbit să reacţioneze la discursul de ultimă oră al liderului liberal Crin Antonescu, în care acesta relua tema creării unei majorităţi PSD-PNL-UDMR şi propunerea unui premier independent, după scenariul Klaus Iohannis de anul trecut.

„Vom discuta declaraţiile PNL în cadrul Comitetului Executiv şi vom vedea ce decizie se impune. Nu vreau să intru într-o dispută cu colegii liberali, dar le-aş reaminti că noi i-am susţinut în Parlament când PD a ieşit de la guvernare şi au fost nevoiţi să guverneze singuri", a declarat pentru „Adevărul" purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Propunere „exotică"

Surse din partid susţin că iniţiativa lui Antonescu va fi primită cu rezerve deoarece mulţi social-democraţi nu sunt de acord cu ideea de premier independent, ci pledează pentru un premier din PSD în cazul formării unui nou guvern. Concret, dacă actualul Executiv va cădea, planul social-democraţilor ar viza formarea unui guvern monocolor care să funcţioneze până la alegeri, în fruntea căruia să fie un prim-ministru din propriile rânduri şi care să fie susţinut de liberali.

„Mi se pare normal ca un partid mare cum este PSD, cu atât de mulţi parlamentari, să propună premierul şi să aibă un program de guvenare de stânga", a declarat vicepreşedintele social-democrat Ioan Chelaru.

Un alt vice al PSD, Robert Negoiţă, a catalogat propunerea PNL privind reluarea scenariului Iohannis drept „exotică". „Nu este realist în actuala conjunctură să vorbeşti despre un premier independent. Cred că avem nevoie de un premier puternic, politic. Şi mai cred că nu e bine ca vârful de lance să fie din alt material decât lancea că se rupe. Trebuie să avem premier de la noi şi nu orice premier", a spus Negoiţă. El a adăugat că, dacă se va discuta despre acesta subiect în şedinţa de azi, se va ţine de cuvânt şi îl va propune pe Victor Ponta drept candidat al PSD pentru postul de premier.

Social-democraţii consideră că liberalii ar fi datori să sprijine acum PSD deoarece, în primăvara lui 2007, când PD a ieşit de la guvernare, Cabinetul Tăriceanu s-a menţinut la putere cu sprijinul social-democraţilor. PSD a revenit, recent, la sentimente mai bune cu PNL, Victor Ponta anunţând că doreşte intensificarea colaborării dintre cele două partide în teritoriu. Sursele citate spun că prin această schimbare de strategie faţă de liberali, social-democraţii ar încerca să-şi asigure o soluţie de rezervă în cazul în care, în urma alegerilor, nu vor putea guverna singuri.

Iohannis: No comment

Intenţia liberalilor de a reedita scenariul Iohannis s-ar putea lovi de încă un obstacol: scepticismul manifestat de liderul PSD Victor Ponta. „Proiectul Iohannis s-a înecat în jacuzzi-ul lui Vîntu sau la Grivco. PSD nu mai face alianţe nici la X acasă, nici la firme", declara, în urmă cu o lună, Victor Ponta.

Acelaşi proiect politic a fost calificat de Ponta ca "ţinând de trecut". Întrebat dacă Victor Ponta şi-a schimbat între timp părerea, purtătorul de cuvânt Radu Moldovan a răspuns: "Nu cred. Victor Ponta doreşte ca PSD să fie consecvent". Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a refuzat să comenteze propunerea PNL de a reface majoritatea care, anul trecut, l-a propus drept candidat pentru fotoliul de la Palatul Victoria.

Plan de acţiune

Conducerea social-democrată se întruneşte, azi, la Senat, în prima reuniune lărgită de după vacanţă. Agenda reuniunii se anunţă încărcată, liderii PSD urmând să ia o decizie în privinţa intrării la guvernare dacă Guvernul Boc va pica la moţiunea de cenzură. Alte puncte de pe ordinea de zi vizează data la care va fi depusă moţiunea de cenzură, inventarul parlamentarilor Puterii care ar putea vota în favoarea demersului Opoziţiei şi alegerile pentru conducerea grupurilor PSD din Senat şi Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite