PSD şi PNL aşteaptă decizia CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD Liviu Dragnea şi Dan Şova, organizatorii acţiunii de contestare a scrutinului
Liderii PSD Liviu Dragnea şi Dan Şova, organizatorii acţiunii de contestare a scrutinului

CCR analizează, joi, dosarele de la BEC, ulterior va examina contestaţiile privind alegerile. Dosarele au ajuns la Curte cu mult înainte de ora anunţată . Probele aduse de social-democraţi în sprijinul contestaţiei privind alegerile au fost înregistrate, ieri, la Curtea Constituţională.  

Judecătorii şi magistraţii-asistenţi ai Curţii Constituţionale s-au constituit, joi, în colective de lucru, pentru examinarea dosarelor primite de la BEC, urmând ca, în şedinţe ulterioare, să examineze contestaţiile formulate cu privire la aceste alegeri, potrivit unui comunicat al Curţii.

"În cursul zilei, s-au constituit colective de lucru formate din judecători şi magistraţi asistenţi pentru examinarea dosarelor primite de la BEC în vederea validării rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie. În şedinţe ulterioare, urmează a fi examinate contestaţiile formulate cu privire la aceste alegeri", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Curţii au precizat că judecătorii nu vor discuta, joi, contestaţiile formulate cu privire la aceste alegeri.

Surse judiciare au declarat, anterior comunicatului, că judecătorii Curţii Constituţionale a României se vor reuni, joi, în şedinţă, de la ora 15.00, pentru discutarea contestaţiilor privind alegerile de duminică.

PSD a făcut deja primii paşi în operaţiunea „Dovezi pentru contestarea alegerilor". Cei mai mulţi reprezentanţi ai partidului s-au mulţumit, ieri, să declare că „probele vor fi duse la Curte, cel mai probabil, în jurul prânzului". Sursele dădeau ca sigură ora 14.00, pentru ca ulterior să se vorbească despre 14.30. În acest răstimp, liderii PSD în frunte cu Mircea Geoană se reuniseră la sediul din Kiseleff pentru încă o şedinţă.

Jurnaliştii strânşi în faţa clădirii aşteptau ca, după aceste discuţii, trimişii PSD să ia „camioanele de probe" şi să le ducă la Curtea Constituţională. Numai că, surpriză: între timp probele ajunseseră deja la Curte şi erau cărate cu sârguinţă de funcţionarii instituţiei dintr-o încăpere în alta.

În jur de 15-20 de dosare voluminoase, unele de dimensiunea şi grosimea unor bibliorafturi, altele burduşite şi îndesate în cutii, toate legate cu sfoară. „După cum vedeţi, probele sunt înregistrate", a explicat reprezentantul Curţii operaţiunea, fără a da alte detalii.

PDL lasă PSD „să-şi facă treaba"

Potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, probele dovedesc că au fost fraudate peste 100.000 de voturi. Marţi, vicepreşedintele Dan Nica vorbea despre 136.000 de voturi fraudate. Odată depuse, probele vor fi analizate de Curte, fără ca PDL să poată încerca demontarea contestaţiei PSD.

„Nu sunt două părţi în acest caz, nu este un proces clasic, este doar PSD care a depus o contestaţie ce va fi analizată de Curte. PDL nu poate interveni. Termenul la care se va pronunţa decizia, obligatorie şi irevocabilă, ar putea fi stabilit astăzi", arată unul dintre judecătorii constituţionali.

„PSD să-şi facă treaba, să reclame frauda, să aştepte verdictul, e dreptul lor. Ce să facă PDL?!", spune şi liderul PDL, Mircea Toader, convins de corectitudinea scrutinului.

Rezultate finale

Biroul Electoral Central a trimis ieri Curţii rezultatele alegerilor pentru validare, chiar dacă procesul verbal privind scrutinul nu a fost semnat de membrii PSD+PC, PNL şi PRM. Obligatorie este doar semnătura preşedintelui BEC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite