PSD a câştigat un vot pentru moţiune. Mai lipsesc 19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul Boc dă azi testul moţiunii de cenzură, însă emoţiile sunt mai mult de partea PSD, care nu a reuşit să strângă cele 236 de voturi necesare pentru demiterea Executivului. 

În pofida lipsei de susţinere şi a disensiunilor care au apărut chiar în interiorul Opoziţiei, cu mai puţin de 24 de ore înaintea votului, preşedintele PSD, Victor Ponta, se arăta extrem de optimist în privinţa debarcării Cabinetului Boc. „Ne mai lipsesc doar patru voturi pentru ca moţiunea să treacă", a declarat ieri liderul PSD Victor Ponta. El a făcut apel la reprezentanţii Puterii să nu voteze „Ordinul Oaia", cerându-le să nu se conformeze deciziei de a se abţine de la votul moţi­unii. „Sperăm că par­lamen­tarii nu vor accepta să fie trataţi ca nişte oi închise într-un ţarc", a încercat Ponta să stârnească revolta printre aleşii de la Putere.

Liderul PSD le-a promis potenţialilor „trădători" că, odată ce au votat în favoarea moţiunii, uşa social-democraţilor le este deschisă. În ciuda optimismului afişat de Ponta, social-democraţii şopteau prin culise că moţiunea nu va trece, iar Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, se declara „rezervat" în privinţa şanselor moţiunii.

Promisiuni de la PDL şi independenţi

Potrivit lui Ponta, voturile cu care s-ar putea da jos Guvernul vor veni de la parlamentari democrat-liberali şi de la independenţi. „Fisura" în rândurile independenţilor a creat-o chiar liderul senatorilor UNPR, Liviu Câmpanu, care a anunţat, ieri, că demisionează din această formaţiune şi votează moţiunea, dar rămâne fără apartenenţă politică. La auzul veştii, Ponta a exclamat: „Am mai găsit un vot. Ne mai trebuie trei!". Alţi trei deputaţi neafiliaţi politic au declarat că vor vota pentru dărâmarea Guvernului. Este vorba despre Călin Potor (fost PDL), Ioan Munteanu (fost PSD) şi Tudor Ciuhodaru (fost PSD). Moţiunea are aşadar asigurate patru voturi, dar calculele arată că restul de 19 de care este nevoie pentru ca Guvernul să cadă rămâne sub semnul întrebării.

Potrivit unor surse parlamentare, un vot ar putea veni de la Mihaela Şandru, deputat PDL de Ilfov, iar alte câteva de la minorităţi. Liderul de grup Varujan Pambuccian a precizat însă că deputaţii minorităţilor nu vor vota în favoarea moţiunii şi vor părăsi sala de şedinţă pentru a nu exista suspiciuni. Sursele citate nu excludeau o posibilă „dezertare" în grupul independenţilor de la Senat după plecarea lui Liviu Câmpanu, vorbindu-se despre alte câteva potenţiale voturi pentru căderea Guvernului.

Într-o ultimă încercare de a asigura succesul moţiunii, PSD s-a întâlnit ieri seară cu reprezentanţii UDMR. După cele 30 de minute de discuţii, reprezentanţii Uniunii au rămas pe aceeaşi poziţie: nu vor vota moţiunea de cenzură. Preşedintele executiv al Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că a acceptat să se aşeze la masa discuţiilor cu social-democraţii doar din „politeţe".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite