PSD, ziua răzbunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Executiv Naţional al social-democraţilor va hotărî astăzi, la Braşov, dacă oamenii ex-preşedinţilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase vor fi excluşi din partid Mircea

Comitetul Executiv Naţional al social-democraţilor va hotărî astăzi, la Braşov, dacă oamenii ex-preşedinţilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase vor fi excluşi din partid

Mircea Geoană şi vicepreşedinţii PSD se reunesc, astăzi, la Braşov, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a decide sancţiunile pentru cei care au votat împotriva moţiunii de cenzură. Preşedintele PSD îşi joacă ultima carte în partid.

Această şedinţă, desfăşurată la Braşov, ar putea să însemne primul pas spre convocarea unui congres extraordinar, la care să se aleagă un alt lider al social-democraţilor.

Surse din PSD au declarat că Mircea Geoană mai are, încă, susţinerea necesară, din partea vicepreşedinţilor şi a unora dintre preşedinţii de organizaţii, pentru a-i exclude din partid pe cei care au "trădat" la vot.

Sursele citate şi-au arătat însă rezervele asupra curajului lui Geoană de a face paşii necesari şi au precizat că şeful PSD se află într-o situaţie simplă: îi dă afară pe rebeli sau va fi înlăturat de la conducere. Se pare că pesediştii s-au săturat de toleranţa lui Geoană şi i-au impus să ia măsuri.

Preşedintele PSD este destul de indulgent când vine vorba să ia măsuri disciplinare. După eşecul referendumului, pesediştii au analizat, ca şi acum, situaţia partidului.

Deşi liderii de organizaţii primiseră ordin, sub ameninţarea cu sancţiunea, ca la referendum să obţină "un vot peste Băsescu", extrem de multe filiale au obţinut sub scorul impus. Când s-a pus problema ca Mircea Geoană să ceară sancţionarea acestor lideri, el a preferat să schimbe subiectul şi nu a luat nicio măsură.

Iliescu şi Năstase s-ar putea coaliza

La Braşov, preşedintele PSD va avea ca opozanţi politicieni cu multă experienţă, precum Ion Iliescu, care se vor dovedi greu de înfrânt. Fostul şef al statului a declarat, joi seară, că Mircea Geoană nu are autoritatea morală să vorbească despre excluderea sa din partid şi a amintit că el este cel care a tolerat, în repetate rânduri, greşelile acestuia. Printre cei deja sancţionaţi se află doi apropiaţi ai lui Iliescu, Ion Solcanu şi Răzvan Theodorescu, şi doi dintre apropiaţii lui Adrian Năstase, Alin Teodorescu şi Dan Mihalache. Năstase a plecat repede din parlament după votul la moţiune, fără să facă niciun comentariu.

Ex-premierul ar putea face o coaliţie de conjunctură cu susţinătorii lui Ion Iliescu, strângând rândurile pentru a forţa convocarea unui Consiliu Naţional, chiar la Comitetul Executiv unde Geoană avea de gând să-i dea afară pe "rebeli". Consiliul Naţional poate convoca un Congres Extraordinar, la care să i se ceară lui Mircea Geoană să renunţe la funcţia de preşedinte al PSD.

"Trădătorii" au fost filmaţi

După ce au constatat că unii dintre parlamentari votau cu spatele la sală, pesediştii au decis să filmeze votul, cu propriul lor cameraman, pentru a-i identifica pe cei care nu respectă decizia paritdului.

Surse din PSD au afirmat că liderii partidului nu au apucat să se uite încă la toate cele trei casete cu votul, dar că o vor face până la şedinţa Comitetului Executiv. Pe baza filmării, se va ridica problema excluderii din partid sa celor în cauză.

Iliescu : Unii nu prea ştiu ce este aia politică

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a invitat pe fondatorul partidului, Ion Iliescu, să-şi susţină cauza în forurile de conducere ale formaţiunii şi nu în faţa camerelor de luat vederi. "Un partid se bazează pe valori împărtăşite, dar şi pe o disciplină consimţită şi pe o ierarhie confirmată prin alegeri în partid. Nu poţi să fii preşedinte de onoare sau lider de grup la fără frecvenţă. Îl invit să îşi susţină cauza la Comitetul Executiv Naţional de la Braşov decât să facă deliciul presei prin declaraţii identice cu cele de după Congresul din 2005", a afirmat Geoană.

De cealaltă parte, Ion Iliescu a spus, la Constanţa, că intenţia conducerii PSD de a-l exclude din partid "ar fi expresia unei alunecări semnificative". "Partidul nu este o cazarmă în care treburile se rezolvă prin ordine. Oamenii se adună într-un partid mânaţi de o anumită conştiinţă, de o unitate a unor valori, a unor principii. Asta-i uneşte, nu teama de biciul şefului", a spus Iliescu. El a adăugat că demersul lui Geoană denotă "o mentalitate primitivă, a unora care nu prea ştiu ce este aia politică".

>> Perspectiva PSD este, dacă până la alegeri îşi face acea curăţenie de care este nevoie, să devină un partener fezabil de guvernare şi, (...) dacă scapă de ancorele lor din trecut, de a face politică de gen Viorel Hrebenciuc, de a fi întotdeauna un adversar al evoluţiilor democratice, cum este Ion Iliescu... Scăpând de oameni de acest tip, PSD devine un partid cu care se poate lucra.

Traian Băsescu,
preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite