PSD vrea la putere. Cu sau fără Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portofoliile de miniştri îi tentează atât de mult pe social-democraţi, încât şi-ar putea lăsa liderul fără postul de şef al Guvernului Mai mulţi lideri PSD se gândesc să intre

Portofoliile de miniştri îi tentează atât de mult pe social-democraţi, încât şi-ar putea lăsa liderul fără postul de şef al Guvernului

Mai mulţi lideri PSD se gândesc să intre la guvernare într-un cabinet PNL sau PDL chiar în cazul în care Băsescu ar refuza să îl numească premier pe Geoană.

Învestitura în calitatea de premier al PSD de către Congresul Extraordinar de peste două săptămâni nu este o garanţie pentru Geoană că va ajunge la Palatul Victoria. Potrivit unor surse din partid, mai mulţi lideri din conducerea centrală se gândesc la varianta aducerii PSD la guvernare chiar şi fără ca Geoană să fie premier.

Social-democraţii ar participa la guvernare, cu patru-cinci miniştri, fie într-un cabinet liberal, fie într-unul democral-liberal, dacă PSD nu va reuşi să facă singur guvernul. "Nu este exclus să fie lăsat din braţe (Mircea Geoană - n.r.) dacă ni se dau câteva ministere", spun sursele citate.

"Suntem un partid de administraţie"

Scenariile cele mai sceptice vehiculate în PSD sunt că social-democraţii fie nu participă deloc la formarea viitorului guvern, fie vor face parte din următorul cabinet, dar de pe poziţia a doua. "Ăsta este un partid de administraţie", mai spun lideri ai PSD, subliniind importanţa intrării la guvernare.

Scenariul este valabil şi în condiţiile în care PSD va câştiga alegerile, dar şeful statului va refuza să îl nominalizeze pe Mircea Geoană pentru funcţia de prim-ministru.

Astfel, dacă la consultările cu şeful statului, acesta le va oferi social-democraţilor postul de premier, dar nu lui Mircea Geoană, PSD-iştii vor lua foarte în serios posibilitatea de a forma guvernul fără ca preşedintele partidului să conducă Executivul. În acest caz se poate ridica şi chestiunea schimbării lui Geoană de la şefia PSD.

Scor electoral apropiat de al PDL

Conducerea PSD aşteaptă, săptămâna viitoare, rezultatele unei cercetări efectuate de firma britanică de consultanţă Penn Schoen and Berland pentru a stabili mesajele de campanie, precum şi o strategie postelectorală preliminară. După estimările neoficiale ale social-democraţilor, scorul pe care PSD şi PDL îl vor obţine în alegeri este foarte apropiat.

De altfel, la şcoala de vară a TSD, şeful campaniei PSD, Miron Mitrea, le-a spus tinerilor social-democraţi că PSD se va lupta în campanie cu "guvernul Tăriceanu, nu cu PNL".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite