PSD îşi tratează imaginea cu pilule naţionaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, care s-a desfăşurat ieri la Sfântu Gheorghe, a încercat să pună la punct o serie de lucruri discutate încă de sâmbătă şi duminică la Poiana

şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, care s-a desfăşurat ieri la Sfântu Gheorghe, a încercat să pună la punct o serie de lucruri discutate încă de sâmbătă şi duminică la Poiana Braşov. Pe lângă acceptarea deciziei de autosuspendare a lui Dan Ioan Popescu din fruntea organizaţiei PSD Bucureşti şi înlocuirea lui cu Sorin Oprescu, BPN a mai înfiinţat o comisie care se va ocupa de modificările la statutul partidului, comisie coordonată de senatorul Doru Ioan Tărăcilă.
PSD se va opune adoptării Statutului minorităţilor în forma actuală, a anunţat, la Sfântu Gheorghe, preşedintele PSD, Mircea Geoană. El a protestat faţa de declaraţiile şi iniţierea unui proiect de lege de către liderul UDMR, Marton Arpad, referitor la autonomia teritorială a judeţelor cu populaţie majoritar maghiară. Atacurile liderului PSD s-au îndreptat şi împotriva preşedintelui parlamentului ungar, Szili Katalin, acuzată de Geoană că a făcut lobby la Tg. Mureş şi Oradea pentru adoptarea Statutului minorităţilor în forma prezentată în parlament. "De când un preşedinte de parlament poate interveni pentru adoptarea unui statut în alte ţări? Înţelegem că d-na Szili este în campanie electorală, dar este inadmisibil să introduci astfel de teme în afara ţării. Vreau să-i spun premierului Tăriceanu că a sosit momentul ca România să fie partener egal cu Ungaria".
Geoană susţine că trebuie pregătită o strategie specială - economică, socială şi politică - pentru Transilvania şi în special pentru judeţele în care populaţia românească este minoritară.
Strategia, intitulată "Demnitatea naţională într-o Românie europeană", trebuie prezentată de Ioan Rus în termen de trei luni.
Geoană oferă consultanţă preşedintelui Băsescu
Mircea Geoană a criticat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la politica externă a României: "E salutar faptul că dl. Băsescu descoperă Europa, după un an exclusiv american în politica României. Este un lucru bun, pentru că politica externă românească are nevoie de echilibru între dimensiunea americană şi cea europeană". Liderul PSD a taxat însă gafele preşedintelui, care a anunţat că intenţionează organizarea în 2006 a alegerilor europene, cuplate cu un referendum pentru modificarea Constituţiei. "Vreau să-i spun d-lui Băsescu şi eventual consilierilor care au mai rămas la Cotroceni că alegerile europene sunt precizate în Constituţia modificată în 2003. România nu poate face alegeri europene înainte de aderare, la fel şi Bulgaria, lucru precizat în Tratatul de aderare. Acestea trebuie organizate până cel târziu în decembrie 2007, dacă se respectă data prezumată de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea României", a spus Geoană. El a mai adăugat că, în Tratatul de aderare şi în practică, alegerile europene se fac individual şi nu pot fi cuplate cu vreun referendum sau eventuale alegeri anticipate din ţară şi a încheiat maliţios că PSD îi poate oferi "un consilier pe probleme de politică externă, dar nu pe Vasile Puskas, care este mult prea valoros şi-l păstrăm pentru noi". Preşedintele Băsescu declarase că se pot organiza alegeri europene în acest an, scrutinul putând fi cuplat cu un referendum pentru modificarea Constituţiei.
Sorin Oprescu, interimar la frâiele PSD Bucureşti
Biroul Permanent Naţional al PSD a luat act de autosuspendarea liderului organizaţiei municipale Bucureşti, Dan Ioan Popescu, din funcţie, după scandalul izbucnit în privinţa averilor pe care le deţine. BPN l-a desemnat, ieri, în locul lui Dan Ioan Popescu pe preşedintele executiv al organizaţiei PSD Bucureşti, Sorin Oprescu. Numirea acestuia este provizorie, până când lucrurile se vor "lămuri", a anunţat liderul PSD, Mircea Geoană. El a mai precizat că în PSD "nu se vor face decapitări şi executări doar pentru deliciul presei".
Mitrea, blocat în liftul lui Ion Neculaie
Liftul Hotelului Bodoc, patronat de Ioan Neculaie, bossul de la FC Braşov care a fost şi gazda reuniunii PSD din Poiana Braşov, la Hotelul Piatra Mare, le-a jucat feste oamenilor cu greutate din PSD. Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc s-au blocat încercând să ajungă la sala de şedinţe de la etajul al zecelea al hotelului. După ce au reuşit să-i elibereze, angajaţii hotelului le-au recomandat social-democraţilor să urce câte trei în lift, chit că producătorul ascensoarelor le-a proiectat pentru patru persoane. În cele din urmă, coada din faţa lifturilor s-a terminat, iar şedinţa a putut începe. Unii dintre participanţi au preferat însă să urce pe scări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite