PSD cere scoaterea in afara legii a Consiliului National al Secuilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD condamna si respinge constituirea unui asa-zis Consiliu National al Secuilor, proiectul de autonomie teritoriala si administrativa a "Tinutului Secuiesc" reprezentand o incalcare grava a

PSD condamna si respinge constituirea unui asa-zis Consiliu National al Secuilor, proiectul de autonomie teritoriala si administrativa a "Tinutului Secuiesc" reprezentand o incalcare grava a Constitutiei Romaniei, se precizeaza intr-un comunicat al partidului. Partidul de guvernamant cere autoritatilor publice competente sa efectueze cercetarile care se impun, potrivit legii, pentru a stabili in ce masura aceasta actiune este de natura sa atraga raspunderea penala si sa adopte masuri pentru scoaterea in afara legii a Consiliului National al Secuilor. Autonomia teritoriala pe criterii etnice nu are nimic de a face cu principiul subsidiaritatii si integrarea europeana, cu faurirea unei Europe Unite, apreciaza PSD. Uniunea Europeana nu sprijina si nu incurajeaza o asemenea politica, avand in vedere ca, la nivel european, exista deja un set coerent de documente care asigura protectia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, se spune in comunicat. PSD considera ca atitudinea UDMR de respingere a acestui Consiliu si a hotararilor adoptate, precum si intentia de excludere din randurile sale a grupului de veleitari sunt corecte si responsabile. Duminica seara, membrii Consiliului National al Secuilor (CNS) au adoptat o hotarare legata de autoadministrarea scaunelor secuiesti si de autonomia Tinutului Secuiesc. In hotararea CNS se arata ca autonomia nu lezeaza integritatea teritoriala si suveranitatea nationala a Romaniei, bazandu-se pe dreptul la autodeterminare interna a comunitatilor dintr-un stat. PRM a anuntat ca va introduce o plangere penala impotriva initiatorilor Consiliului National al Secuilor.
In tripla sa calitate de presedinte, presedinte interimar si vicepresedinte
Vacaroiu face ordine prin secuime
Profitand de faptul ca mai este, pentru cateva zile, primul om in stat, Nicolae Vacaroiu a decis sa se implice si in chestiunea Consiliului National al Secuilor. "In calitate de presedinte al Senatului, si pentru ca presedintele Ion Iliescu este plecat, i-am cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, un raport asupra adunarii secuilor", a declarat, ieri, Vacaroiu. Pe de alta parte, el a incercat sa minimalizeze importanta reuniunii de saptamana trecuta, de la Sfantu Gheorghe, numind-o "o sezatoare la care au participat 170 de persoane, fara forma juridica". In cea de-a treia sa calitate, de vicepresedinte al PSD, Vacaroiu, prin intermediul functionarilor de la Biroul de presa al Senatului, a distribuit presei o declaratie politica a partidului de guvernamant, formulata in termeni duri: "PSD condamna si respinge constituirea asa-zisului Consiliu National al Secuilor, al carui proiect de autonomie teritoriala reprezinta o incalcare grava a Constitutiei Romaniei, un atentat inadmisibil la adresa unitatii si integritatii teritoriale a tarii". PSD mai cere "autoritatilor publice competente" sa stabileasca in ce masura actiunea de la Sfantu Gheorghe intra in sfera penalului si sa analizeze posibilitatea de a scoate in afara legii consiliul secuilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite