PSD s-a incurcat de tot in cifrele prealegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul de guvernamant a confirmat, ieri, fara voie, fraudarea propriilor alegeri preliminare. Asta insa dupa ce conducerea PSD a tacut malc, toata ziua, dupa aparitia articolului din Adevarul

Partidul de guvernamant a confirmat, ieri, fara voie, fraudarea propriilor alegeri preliminare. Asta insa dupa ce conducerea PSD a tacut malc, toata ziua, dupa aparitia articolului din Adevarul privind inadvertentele dintre numarul votantilor si numarul de voturi obtinute de unii candidati. In partid a fost insa fierbere mare. Cateva organizatii teritoriale au reactionat suspect de prompt, trimitand catre redactie faxuri in care se sustinea ca datele trimise la centru in seara alegerilor erau "provizorii". Gasit tap ispasitor, Biroul Electoral National a dat si el un comunicat chinuit, incercand sa argumenteze ca datele privind prezenta de la inchiderea urnelor erau estimative, ele fiind corectate ulterior. Tabelul centralizator reprezinta "estimari ale organizatiilor la finalul procesului de votare", spune comunicatul. Toate aceste justificari au fost insa cusute cu ata alba. Daca le-am accepta, ar insemna ca, pe tronsonul de seara al zilei de votare, sa fi iesit la vot mai multi membri decat in cel de dimineata, ceea ce contrazice evolutia oricarui proces electoral. In plus, este putin probabil ca, la o estimare, cineva sa se insele cu 1000 sau 2000 de votanti. Incercand sa dreaga busuiocul, PSD mai rau il strica: in lista cu alegatori prezenti la vot, furnizata ieri, ca definitiva, apar alte inadvertente. In patru judete - Iasi, Suceava, Mehedinti si Vrancea - numarul de votanti este mai mare decat cel al alegatorilor inscrisi in liste si trimis la partid in preziua votarii. Acesta a stat, de altfel, si la baza calcularii procentelor privind prezenta la vot. Reiese astfel o alta trasnaie: in judetele respective au votat peste 100% la Iasi, de exemplu au fost raportati la centru 17500 de membri, pentru ca in centralizatorul de ieri sa apara 21.333 votanti, adica o prezenta de circa 125%. Intreband la PSD de ce au aparut aceste cazuri ni s-a raspuns ca de vina este faptul ca evidenta membrilor care nu este tinuta chiar la zi, dar am primit asigurari ca toti cei care au votat sunt membri PSD, e drept, poate "dintre cei facuti in ultimele zile". Surpriza a venit abia spre dupa-amiaza, cand Biroul Electoral National a invalidat alegerile din opt comune din Iasi! Motivul? Tocmai admiterea unor contestatii privind discordante intre numarul de membri inregistrati si numarul de votanti reiesit din procesele-verbale.
"Ce e partial nu e definitiv"
Fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, managerul campaniei electorale interne din PSD, sustinea sus si tare ca datele inmanate luni ziaristilor erau partiale. "La ce alegeri ati vazut dv. ca se dau rezultatele a doua zi? Dureaza cel putin trei zile", a declarat Nica. El a spus ca judetul Vaslui a fost cel care a trimis ultimul, ieri la pranz, date despre prezenta la vot. "Spre exemplu, in Suceava sunt 103 comune. In multe dintre ele nu am avut telefoane fixe in sectiile de vot si nici colegii nu aveau telefoane mobile ca sa putem afla datele finale", a sustinut Nica. El a dat vina pe ziaristi, care nu au intrebat la conferinta de presa a lui Adrian Nastase de luni daca datele prezentate de presedintele PSD sunt finale sau doar partiale. Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, era si el bulversat de neconcordantele aparute la votul pentru Miron Mitrea. Oprisan s-a gandit atunci sa-l intrebe pe "nea Mircea" personaj cu care a avut o convorbire telefonica in fata prese: "Ia zi mai, nea Mircea, ce e cu ineptia aia de la votul pentru Miron Mitrea? Ah, sunt partialele de la 20". Oprisan s-a vazut din nou nevoit sa apeleze la nea Mircea cand a aflat ca votul s-a incheiat la ora 20, si ca nu exista ca atare date partiale la acea ora. "E, in mod sigur, o incurcatura de la centru", a conchis Oprisan. Dupa cateva minute, baronul de Vrancea s-a intors cu un dosar in care figurau alte date decat cele prezentate initial la centru. Ultima ora:
Adrian Nastase: "Stimati colegi, e prea de tot!"
"E prea de tot", le-a spus Adrian Nastase presedintilor de organizatii chemati la o sedinta a Biroului Executiv al PSD, dupa ce le-a reprosat ca in anumite judete unii candidati au obtinut mai multe voturi decat alegatori. El nu a numit judetele, dar le-a recomandat colegilor sai sa reflecteze asupra acestei chestiuni. Presedintele PSD, Adrian Nastase, nu parea a fi ieri in toane bune. El a fost nevoit sa faca fata unui scandal provocat de neregulile flagrante din 10 judete in alegerile de duminica. Nastase a evitat sa dea ochii cu presa la intrarea in sedinta, ceea ce nu s-a intamplat in ultima perioada, semn ca urma o discutie aprinsa in Biroul Executiv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite