PSD ruleaza formule de guvern, Alianta sta in expectativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan Voiculescu propune "guvern de larga concentrare" cu Adrian Nastase premier Presedintele PUR a lasat usa deschisa si pentru discutii cu Alianta Liderul umanistilor, Dan Voiculescu, a declarat,

Dan Voiculescu propune "guvern de larga concentrare" cu Adrian Nastase premier
Presedintele PUR a lasat usa deschisa si pentru discutii cu Alianta
Liderul umanistilor, Dan Voiculescu, a declarat, ieri, ca partidul sau va participa la formarea majoritatii parlamentare in formula de patru, alaturi de PSD, UDMR si Minoritatile Nationale, dar ca, in a doua etapa, propune constituirea unui guvern de larga concentrare care sa asigure integrarea in Europa. "Dupa parerea noastra, formarea noului guvern ar trebui sa se desfasoare in doua etape. In prima etapa, foarte curand, probabil, vom anunta formarea unei majoritati parlamentare alcatuite din PSD, PUR, UDMR si reprezentantii minoritatilor conlocuitoare. Urmeaza sa se puna in aplicare o propunere a Partidului Umanist, formarea unui guvern de larga concentrare nationala proeuropeana, care sa permita stabilitate politica in urmatorii patru ani si care sa elimine riscul ca Romania sa rateze integrarea in UE in 2007", a spus Dan Voiculescu. Liderul umanistilor a adaugat ca a vrut sa faca aceste precizari pentru ca, in ultima vreme, partidul sau ar fi fost acuzat ca intentioneaza sa tradeze si sa treaca de partea Aliantei D.A. Intr-un viitor guvern cu PSD si UDMR, umanistii ar putea gestiona ministerele Economiei, Justitiei si Agriculturii, dar nu s-a negociat atribuirea acestor ministere, a spus Dan Voiculescu. Presedintele PUR a afirmat ca il vede pe Adrian Nastase ca premier al viitorului guvern: "In opinia noastra, un premier foarte bun al acestui guvern ar fi Adrian Nastase". Dar presedintele PUR a recunoscut ca ar fi foarte dificil ca Traian Basescu sa il accepte ca premier pe Nastase. Dan Voiculescu a lasat deschise si alte posibilitati pentru formarea guvernului spunand ca are discutii telefonice cu Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu si Cozmin Gusa si ca vor exista si intalniri directe. Presedintele PUR a mai afirmat ca partidul sau urmareste realizarea stabilitatii politice si nu exclude colaborarea cu Alianta, daca se prefigureaza obtinerea unei majoritati confortabile in favoarea unui premier nominalizat de Traian Basescu.
Iliescu spune ca guvernul de uniune nationala este cea mai buna formula
Presedintele Ion Iliescu are semnale ca viitorul Guvern va fi unul PSD-PUR-UDMR, dar nu respinge nici ideea unui Guvern de uniune nationala. "Am semnale ca s-au intalnit Adrian Nastase, cu Voiculescu si cu Marko Bela si s-au inteles ca ceea ce au convenit ramane valabil. Vor lucra impreuna la constituirea unei scheme. Sa vedem care va fi cea mai buna", a spus Iliescu. El nu a respins insa ideea unui Guvern de uniune nationala, dimpotriva, a numit-o cea mai buna, "dar trebuie concretizata si discutata". Presedintele s-a ferit sa se lanseze in speculatii sau sa avanseze nume de posibili premieri din partea PSD. El a mai afirmat ca, desi majoritatea PSD-PUR-UDMR este fragila, aceasta ar putea oferi o formula guvernamentala buna, mai ales daca s-ar largi spectrul conlucrarii. "Am inteles ca au hotarat, indiferent de formula, sa mearga impreuna. Ca se va ajunge la o formula - zic eu cea mai inteleapta - o largire a spectrului conlucrarii intr-o echipa parlamentara sau nu, cei care au semnat o intelegere s-au decis sa mearga impreuna", a batut in cuie presedintele pactul dintre PSD, PUR, UDMR. Intrebat daca in PSD exista o diversitate de pareri privind formarea unui Guvern majoritar sau sustinerea sau nesustinerea unuia minoritar, presedintele a raspuns: "Nu sunt liderul PSD, dar nu am semnale ca ar fi un asemenea pericol. Din contra, inteleg ca oamenii gandesc si actioneaza solidar", a inlaturat presedintele orice suspiciuni privind o posibila "scindare" PSD.
Deputatii minoritatilor vor decide prin vot cui acorda sprijin parlamentar
Liderul grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a declarat, marti ca deputatii din acest grup vor decide, prin vot, ce forta politica vor sustine, acest sprijin fiind strict parlamentar, acordat pentru un singur an si reinnoibil anual. El a precizat ca acest grup si-a afirmat "unitatea si autonomia" si invita la discutii ambele forte politice semnificative. De asemenea, el a enuntat intre principiile stabilite la nivelul grupului si faptul ca sustinerea acordata se va limita strict la nivel parlamentar, ceea ce exclude participarea la orice formula guvernamentala. Grupul minoritatilor nationale va incepe, miercuri, discutiile cu cele doua forte politice. Acest grup, format din 18 membri, exista doar la Camera Deputatilor.
Udemeristii saluta declaratia umanistilor de constituire a majoritatii cu PSD
Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a afirmat, imediat dupa declaratiile presedintelui PUR, Dan Voiculescu, privind colaborarea politica PSD-PUR-UDMR, ca se realizeaza o majoritate parlamentara pe baza grupurilor parlamentare ale celor trei partide la care sa se adauge si reprezentantii minoritatilor nationale. Laszlo Borbely a spus ca nimeni nu doreste sa se ajunga la anticipate. In opinia liderului maghiar, este prematur sa se vorbeasca acum de numele viitorului premier, decizia urmand sa fie luata de PSD. "Nu se pune problema votarii unui guvern minoritar", a mai spus Laszlo Borbely. Senatorul Verestoy Attila a declarat ca realizarea majoritatii PSD-PUR-UDMR porneste de la o realitate politica. "Noi avem o intelegere politica pe care o respectam", a mai afirmat senatorul udemerist. Luni, liderii UDMR declarasera ca este posibila reorientarea Uniunii Maghiare, daca PUR trece de partea Aliantei. "Nu este o noua situatie. Este posibila formarea unei majoritati in Parlament cu PSD, PUR, UDMR si cu sprijinul minoritatilor nationale".
O platforma din UDMR propune negocieri cu Alianta D.A.
Fostul deputat Vekov Karoly, lider al unei platforme din UDMR, a criticat conducerea Uniunii pentru ca a decis sustinerea PSD+PUR inaintea turului doi al alegerilor prezidentiale. El a calificat acest gest drept unul "iresponsabil si nesabuit", "pentru care cineva va trebui sa plateasca". Declaratia lui Vekov Karoly seamana ca doua picaturi de apa cu aceea pe care a facut-o, in urma cu mai multe zile, liderul uneia din cele mai titrate platforme din UDMR, senatorul Eckstein-Kovacs Peter, sef al "Cercului liberal". Si acesta aprecia ca negocierile incepute de UDMR cu Uniunea PSD + PUR inaintea ultimului scrutin prezidential nu fusesera o miscare inspirata si ca trebuie asteptat sa se afle ce anume se va intampla in turul doi al alegerilor pentru Cotroceni. Potrivit aprecierilor unor lideri ai Aliantei D.A., asemenea afirmatii au avut insemnatatea lor in orientarea voturilor unei parti a maghiarimii inspre Traian Basescu. Vekov Karoly nu se opreste doar la critici, ci merge mai departe, propunand ca UDMR sa parafeze o intelegere cu Alianta D.A. privind sprijinirea unei viitoare guvernari a acesteia. Vekov a adaugat ca va incerca sa determine si alte fractiuni din UDMR sa i se alature in acest demers, considerand ca ceea ce s-a petrecut la 12 decembrie deschide portile debarasarii de sechelele de dinainte de 1989 si de coruptie. Vekov va lua parte la sedinta CRU de la Targu Mures de la sfarsitul acestei saptamani, propunand sa se ia in discutie reformarea UDMR.
Vacaroiu sustine ca a format majoritatea in Senat
Vicepresedintele pesedist, Nicolae Vacaroiu, fost presedinte al Senatului, pretinde ca alcatuirea politica PSD-PUR-UDMR ar putea obtine majoritatea si in Camera pe care el a condus-o pana acum, prin racolarea a minimum trei senatori. "In principiu, problema e rezolvata. Avem mai mult de trei senatori si e doar o problema de doua posturi... Acuma, nu pot sa va spun daca e PRM sau PNL, s-ar putea sa aveti suprize si din alte parti", a spus, zambind, sigur pe el, Nicolae Vacaroiu. In principiu, cei doi-trei insi vin dinspre partidul lui C.V. Tudor. Ar fi vorba, conform bursei zvonurilor, despre Mihai Lupoi si Dorel Onaca (acesta din urma dezmintind deocamdata), dar si despre alti nemultumiti de prestatia liderului de partid. Formula cea mai probabila ar fi aceea in care peremistii-dezertori ar ramane independenti de ochii lumii, dar, in fapt, sa voteze, in Senat, pentru interesele pesediste. In aceste circumstante, Nicolae Vacaroiu ar avea toate sansele de a se urca, si in aceasta legislatura, pe scaunul de presedinte al Senatului, in detrimentul candidatului Aliantei D.A., Radu Berceanu. Ieri s-au purtat si negocierile pentru structura de conducere a camerei legislative, Biroul Permanent. Potrivit algoritmului convenit, in cele doua sesiuni ale lui 2005, PSD,PNL, PRM si PUR vor avea, fiecare, cate un post de vicepresedinte al Senatului. In prima dintre sesiuni, februarie-iulie, PSD si PD vor mai putea desemna cate un secretar si un chestor, iar PNL, UDMR si PD, cate un secretar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite