PSD, în pericol să fie preluat de partidul lui Emil Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votarea moţiunii ar fi începutul dominaţiei formaţiunii prezidenţiale, arată o analiză a Institutului Pro. Un studiu elaborat de Institutul Pro arată că decizia PSD de a depune o moţiune

Votarea moţiunii ar fi începutul dominaţiei formaţiunii prezidenţiale, arată o analiză a Institutului Pro.

Un studiu elaborat de Institutul Pro arată că decizia PSD de a depune o moţiune de cenzură este extrem de riscantă pentru social-democraţi şi, în cazul în care moţiunea este votată, iniţiativa politică va aparţine preşedintelui Băsescu.

Demersul poate fi avantajos pentru Mircea Geoană şi PSD, pentru că oferă social-democraţilor şansa de a se elibera de dependenţa de liberali, mai spune analiza Institutului Pro. În plus, PSD se poate repoziţiona pe scena politică înaintea alegerilor parlamentare, de rezultatul cărora depinde soarta conducerii PSD. "Riscul major este ca alegerile europarlamentare să confirme prin vot pierderea de către PSD a statutului de partid dominant şi să confirme preluarea acestui statut de către PD (…).

Una dintre cauzele iniţierii moţiunii PSD este situaţia critică a actualei conduceri a partidului. Aceasta urmăreşte să repoziţioneze partidul înaintea europarlamentarelor, sperând că va obţine la aceste alegeri dacă nu o victorie, cel puţin un rezultat care să arate că partidul a crescut şi are şanse să-şi îmbunătăţească performanţele la viitoarele alegeri", arată studiul Institutului Pro. "Căderea Guvernului Tăriceanu are pentru Traian Băsescu semnificaţia sfârşitului Alianţei DA, conduse de liberali, şi începutul impunerii partidului prezidenţial", mai spune documentul.

Concluzia studiului este că în România s-a instalat o criză de sistem "accentuată de remodelarea relaţiilor de putere după intrarea în Uniunea Europeană". "Aşa cum adoptarea moţiunii ar crea instabilitate şi ar întreţine climatul conflictual, tot aşa neadoptarea documentului PSD ar prelungi incertitudinea şi ar stimula atacurile politice, dinspre şi către toate palierele puterii şi opoziţiei", se menţionează în studiul amintit. Problemele nesoluţionate cu care se confruntă PSD au divizat partidul: o grupare urmăreşte o apropiere de PD, în timp ce o altă tabără condusă de Viorel Hrebenciuc propune un acord pe termen lung cu liberalii.

Tăriceanu îi refuză pe pesedişti

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis social-democraţilor că nu au nicio şansă să intre în actualul guvern, alături de PNL. Tăriceanu a declarat, la postul public de televiziune, că liberalii nu pot negocia o formulă comună cu PSD întrucât electoratul partidului nu ar accepta aşa ceva. "Şi ei (PSD - n.r.) sunt un pic speriaţi că-şi dau seama că nu pot să realizeze masa critică de care au nevoie pentru a depune moţiunea de cenzură, de aceea încearcă să negocieze cu tot felul de partide. Ultimul care vă imaginaţi că ar putea să negocieze acest lucru este PNL.

Nu cumva îşi imaginează cineva că ar fi PNL de acord să-şi negocieze într-un fel tăierea crăcii de sub picioare. Şi cu PSD!", a spus primul-ministru. Ideea propagată de liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, privind semnarea unui protocol de colaborare în vederea guvernării între cele două formaţiuni, a găsit câţiva susţinători şi în rândul liberalilor. Potrivit unor surse din partid, la una dintre şedinţele conducerii, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, a spus că PNL trebuie să rămână cu orice preţ la putere, întrucât "liberalii au vocaţia guvernării". Sursele amintite au precizat că Tăriceanu a refuzat fără drept de apel cooptarea PSD în actualul Cabinet. Din acest motiv, puţinii partizani ai colaborării cu pesediştii ezită să-şi spună opinia în faţa liderului PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite