PSD a decis să negocieze cu PDL intrarea la guvernare, dar fără UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD au decis, prin vot, la şedinţa CExN, să înceapă negocierile pentru intrarea la guvernare alături de PDL.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Mircea Geoană, care a menţionat că una din condiţii este neparticiparea UDMR la această coaliţie guvernamentală.

"Avem primul mandat de negociere cu PD-L. (...) Am considerat că, în acest moment, obligaţia noastră este asigurarea stabilităţii în ţară", a declarat liderul social-democrat, precizând că negocierile s-ar putea finaliza prin semnarea unui protocol. "Este o negociere legată de proporţia voturilor obţinute şi de mandatele din Pralament. Am mandat de a începe o negociere extinsă cu cei din PD-L şi, după negocieri şi semnarea unui eventual protocol, vom stabili împărţirea funcţiilor", a precizat Geoană, citat de NewsIn.

Vanghelie, împotrivă. Năstase, Hrebenciuc şi Iliescu, pentru PSD - PNL

Liderul filialei PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat că el s-a pronunţat împotriva deciziei ca social democraţii să meargă la guvernare cu PD-L, fiind pentru intrarea în opoziţie alături de PNL.

"Cred în punctul meu de vedere. Sunt disciplinat şi merg mai departe cu PD-L pentru a face o guvernare bună pentru România", a spus Vanghelie când a explicat ziariştilor de ce a votat împotriva intrării la guvernare a partidului său alături de PD-L, fără UDMR.

Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Viorel Hrebenciuc au votat în favoarea unei guvernări PSD-PNL, în timp ce Mircea Geoană a mers pe curentul general şi a votat cu PD-L, au declarat surse din PSD, citate de NewsIn.

PSD a decis, cu 41 voturi pentru şi 17 împotrivă, să înceapă negocierile de constituire a unui Guvern împreună cu PD-L, fără UDMR, postul de premier nefiind revendicat oficial şi declarativ de către social-democraţi.

Boc: Vom discuta şi cu PSD şi cu UDMR

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că va discuta cu cele două partide, UDMR şi PSD, care şi-au exprimat dorinţa de a guverna alături de democrat liberali.

"Constatăm că există două forţe politice ce şi-au arătat disponibilitatea de a merge alături de PD-L în constituirea unei majorităţi guvernamentale. Poziţia noastră a rămas constantă, aceea de a constitui un guvern cu puternică susţinere parlamentară care să răspundă provocărilor prin care trece acum România", a declarat Emil Boc la finele şedinţei de astăzi a Biroului Permanent Naţional al PD-L.

Tăriceanu: Ar fi o onoare să servim electoratul şi din opoziţie

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi că în condiţiile în care partidul său nu va participa la guvernare este pregătit să intre în opoziţie.

"Nu vrem să închidem uşa niciunui partid, dar nu cu preţul unor compromisuri majore... . Avem şi opţiunea de a  merge în opoziţie. Este o onoare să servim ţara şi electoratul şi din opoziţie", a declarat Tăriceanu la finalul şedinţei cu liderii PNL.

Tăriceanu a spus că în discuţiile de până acum cu PDL-ul şi PSD-ul au existat puncte de convergenţă, dar şi puncte pe care PNL nu a  fost dispus să le negocieze.

Liberalii nu au fost de acord cu propunerea PDL de modificare a Constituţiei, iar cu PSD faţă de cota unică şi planul anticriză.

Marko Bela: PDL nu se va dezice de UDMR


Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat că înţelegerea dintre Uniune şi PDL este valabilă în prezent şi va fi şi pe viitor şi se declară convins că liberal democraţii nu se vor dezice de ei.

"Noi avem o înţelegere cu PDL, că mergem împreună, şi acest lucru a fost agreat şi de preşedintele Traian Băsescu", a subliniat Marko Bela, citat de Mediafax.

Liderul Uniunii s-a declarat mirat de condiţia pusă de PSD.

"Nu înţeleg decizia PSD, domnul Geoană şi colegii săi tare au vrut să se înţeleagă cu noi şi să colaboreze, dar acum brusc au o altă opinie".

Marko Bela consideră că solicitarea social-democraţilor ar avea mai degrabă o motivaţie de ordin tactic.

"Noi nu am avut un litigiu explicit cu PSD în ultima vreme. Ei nu ne-a căutat. Nu am discutat. Probabil că au nişte motive de ordin tactic", a menţionat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite