PSD l-ar lăsa pe viitorul preşedinte fără atribuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană şi Adrian Năstase au prezentat ieri o serie de propuneri de modificare a Constituţiei, multe dintre ele limitând serios prerogativele de care un preşedinte se bucură sub actuala

Mircea Geoană şi Adrian Năstase au prezentat ieri o serie de propuneri de modificare a Constituţiei, multe dintre ele limitând serios prerogativele de care un preşedinte se bucură sub actuala Constituţie.

Una dintre variante lansate de Mircea Geoană, într-o dezbatere pe tema reformei statului organizate de PSD, a fost aceea de a-l lăsa pe şeful statului fără niciun rol în ceea ce priveşte numirea miniştrilor.

În viziunea lui Geoană, premierul ar trebui să numească şi să demită miniştri fără acordul preşedintelui.
Geoană a mai spus că justiţia trebuie să fie ferită de ingerinţele politicului, ceea ce ar impune ca şeful statului să nu mai participe la şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

În plus, rolul preşedintelui în procedura de numire în funcţii a procurorilor-şefi ar trebui eliminat. Geoană a afirmat că o altă modificare care s-ar impune ar trebui să fie clarificarea expresă a faptului că adoptarea de către Parlament a unei moţiuni simple echivalează cu demiterea ministrului vizat de moţiune.

Adrian Năstase s-a arătat în favoarea creşterii rolului Parlamentului în defavoarea instituţiei prezidenţiale şi excluderea preşedintelui din activitatea executivă şi chiar din funcţia de reprezentare a statului în relaţia cu Uniunea Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite