PSD joacă la două capete
0Pesediştii încearcă să intre la guvernare, fie cu liberalii, fie cu democraţii, dacă Băsescu este de acord. Liderul PSD, Mircea Geoană, a afirmat în faţa parlamentarilor partidului
Pesediştii încearcă să intre la guvernare, fie cu liberalii, fie cu democraţii, dacă Băsescu este de acord.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a afirmat în faţa parlamentarilor partidului că a sosit clipa adevărului, urmând ca social-democraţii să negocieze cu celelalte formaţiuni politice şi cu preşedintele Traian Băsescu o formulă stabilă de guvernare.
Geoană a sugerat că preşedintele Băsescu ar trebui să lase deoparte atitudinea de până acum şi să medieze realizarea unei majorităţi între forţe politice cu programe diferite, cum este situaţia şi în alte ţări europene. După aceste discuţii, PSD ar depune moţiunea de cenzură, a lăsat să se înţeleagă liderul PSD.
Pesediştii sunt împărţiţi în două în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură. Pe de o parte se află Mircea Geoană şi mai mulţi dintre vicepreşedinţii partidului, de cealaltă parte se află Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc şi marea majoritate a parlamentarilor PSD.
"A venit momentul adevărului şi pentru ceilalţi actori politici şi chiar şi pentru preşedintele României", a spus Geoană, după ce a vorbit despre "un nou început în care să avem un guvern stabil şi competent". El a spus că se vor purta dialoguri "structurate, pragmatice şi constructive" cu celelalte partide politice şi cu şeful statului pentru alcătuirea unei "majorităţi transparente pentru marile proiecte naţionale pe termen mediu şi scurt".
Ion Iliescu a spus în faţa parlamentarilor PSD că moţiunea trebuie amânată. Cu toate acestea, Iliescu ar fi declarat că, dacă tot s-a ajuns în acest stadiu cu moţiunea, nu se mai poate da înapoi.
Geoană a făcut apel la unitate
Înaintea şedinţei grupurilor parlamentare, Mircea Geoană le-a cerut pesediştilor să acţioneze "uniţi şi coerenţi". "Vă propun să ieşim din această şedinţă acţionând uniţi, coerenţi şi credibili", a spus Geoană. El a recunoscut că printre pesedişti există "riscuri, temeri şi îndoieli", dar a spus că ele sunt normale "într-un partid democratic cum este PSD".
În timpul discuţiei din cadrul grupurilor social-democrate, s-au confruntat două opinii radical diferite: colaborarea cu PD şi stabilirea unui parteneriat de lungă durată cu PNL, prin care PSD să-şi impună propriul program de guvernare. În lipsa unui consens, conducerea PSD a decis să înceapă negocieri cu toate părţile, urmând să vadă dacă îşi poate atinge obiectivele propuse.
Planul lui Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc a explicat parlamentarilor PSD şi conducerii partidului planul pe care spune că l-a negociat cu liberalii. Hrebenciuc a declarat că trebuie să se renunţe la moţiune, explicând că el a negociat de multă vreme cu liberalii şi a ajuns la un plan pe şase ani. Astfel, până în 2009, PSD ar susţine din parlament guvernul liberal, după care PSD ar veni la putere în urma alegerilor şi i-ar lua ca parteneri pe penelişti. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat că s-a întâlnit cu Viorel Hrebenciuc, dar nu a discutat problema asocierii la guvernare cu social-democraţii.
El a mai spus că nu ar fi avut mandat să negocieze o asemenea formulă politică. Majoritatea covârşitoare a parlamentarilor PSD se declară împotriva moţiunii şi refuză să semneze lista de susţinători. Opoziţia parlamentarilor social-democraţi l-ar putea costa pe Mircea Geoană scaunul de preşedinte al PSD, mai ales că Victor Ponta a declarat, luni seara, la un post de televiziune, că iniţierea moţiunii trebuie girată de către conducerea partidului. În cazul unui eşec, cei care doresc schimbarea lui Geoană de la cârma PSD ar avea motive să ceară un congres extraordinar pentru alegerea altei echipe la şefia partidului.