PSD joacă la cacealma pe tema votului uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii din comisia electorală blochează dezbaterile, nerecunoscând niciun mandat din partea partidului. Ei s-au contrazis pe tema acordului politic dintre PNL, PSD şi PD Votul

Social-democraţii din comisia electorală blochează dezbaterile, nerecunoscând niciun mandat din partea partidului. Ei s-au contrazis pe tema acordului politic dintre PNL, PSD şi PD

Votul pe liste va fi abandonat, dar nu se ştie ce tip de sistem uninominal va fi pus în practică şi care va fi modul de repartizare a mandatelor.

Comisia parlamentară pentru elaborarea codului electoral a reuşit, ieri, după ore întregi de tergiversări, să ajungă la un acord de principiu privind introducerea votului bazat pe circumscripţii uninominale la viitoarele alegeri. Principalii actori ai spectacolului au fost reprezentanţii PSD, care au reuşit să transforme dezbaterile în haos. Ei au dezavuat mandatul cu care ar fi fost abilitaţi de partid, fluturând propria lor variantă de vot uninominal.

PSD, PNL şi PD anunţau public, nu cu mult timp în urmă, că vor susţine varianta de vot uninominal propusă prin proiectul asociaţiei ProDemocraţia şi că vor vota cât mai rapid un raport pozitiv. Dar pesediştii Anghel Stanciu, Minodora Clivetti, Eugen Nicolicea şi Valeriu Zgonea au venit fiecare cu o variantă proprie a legii.

Ponta, pus la zid de colegii de partid

Apariţia unor proiecte alternative de vot uninominal face aproape imposibilă ajungerea la un consens, în condiţiile în care adoptarea unui anumit tip de sistem de vot are nevoie de o majoritate de două treimi din numărul total al membrilor comisiei.

Divergenţele au pornit chiar în tabăra social-democrată, parlamentarii acestui partid contrazicându-se de zor între ei pe tema acordului politic existent între PNL, PSD şi PD. Nicolicea şi Zgonea au contestat vehement existenţa unei astfel de înţelegeri şi au pus sub semnul întrebării mandatul în baza căruia Victor Ponta ar fi validat un asemenea acord. "Noi nu ştim nimic de mandatul de care zice domnul Ponta. Nu ne-a fost comunicat niciun mandat", a spus Nicolicea. La rândul său, Ponta a ameninţat cu retragerea din comisie în cazul în care perspectiva propriului partid asupra votului uninominal s-ar fi schimbat. "Ieri am avut o nouă confirmare a mandatului din partea secretarului general şi a purtătorului de cuvânt al partidului. Dacă acest mandat se va schimba, atunci eu mă retrag din comisie", a spus Ponta. Dan Motreanu (PNL) şi Valentin Iliescu (PD) i-au acuzat pe social-democraţi că vorbesc pe mai multe voci şi le-au cerut să-şi clarifice poziţia. Insistenţa foştilor aliaţi D.A. l-a enervat pe Zgonea, care a acuzat cele două partide că nu doresc decât să câştige capital politic prin susţinerea unui proiect care nu ar fi altceva decât "praf în ochii electoratului". "Suntem ca maimuţa aia... ne scărpinăm în fund când nu ne doare", a comentat Zgonea, după ce cu numai câteva minute înainte remarca faptul că nivelul dezbaterilor este coborât la cel de mahala. Reprezentanţii PRM s-au alăturat criticilor PSD, ameninţându-l pe preşedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, cu înlocuirea sa pentru faptul că şi-a permis să ameninţe cu dizolvarea comisiei.

O victorie chinuită

Voicu a prezentat presei ca pe "o victorie" adoptarea singurului punct pe care PNL, PD şi PSD s-au înţeles - principiul în sine potrivit căruia alegerea celor două Camere se va face în circumscripţii uninominale. Principiul agreat ieri de membrii Comisiei de cod electoral va conduce la reorganizarea actualelor circumscripţii electorale. "Cetăţenii nu vor mai alege liste de partid, ci oameni", a apreciat preşedintele comisiei. El a minimalizat importanţa disensiunilor apărute în cadrul comisiei.

La nivelul celorlalte partide, demagogie multă şi dublu limbaj. Pe faţă se spune <> , şi la Comisie...
Călin Popescu Tăriceanu

Este inacceptabil ca PD sau PNL sau oricine altcineva să transforme această încercare de reformare a clasei politice într-un joc politicianist
Mircea Geoană

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite