PSD se cere la Palatul Victoria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Geoană a anunţat moţiune de cenzură până pe 10 septembrie, urmând să negocieze o nouă formulă de guvern cu participarea PSD Cabinetul Tăriceanu II îşi trăieşte ultimele zile,

Geoană a anunţat moţiune de cenzură până pe 10 septembrie, urmând să negocieze o nouă formulă de guvern cu participarea PSD

Cabinetul Tăriceanu II îşi trăieşte ultimele zile, social-democraţii luând hotărârea de a pune capăt acestui guvern printr-o moţiune de cenzură pe care o vor depune imediat după reluarea sesiunii parlamentare. PSD revendică locuri într-o nouă formulă executivă şi un alt program de guvernare, a declarat liderul partidului, Mircea Geoană. El nu a exclus varianta în care PSD ar cere chiar postul de prim-ministru. În cazul în care moţiunea de cenzură este votată de parlament, preşedintele Băsescu va numi, în urma unor consultări politice, un candidat pentru şefia unui nou guvern.

Liberalii susţin că nu vor oferi PSD locuri în guvern şi că sunt gata să intre în anticipate dacă moţiunea de cenzură anunţată de social-democraţi va trece de parlament. Vicepreşedinţii PNL Ludovic Orban şi Puiu Haşotti au declarat că formaţiunea lor nu va participa la o altă formulă de guvernare. "Dacă Guvernul Tăriceanu va cădea, PSD trebuie să-şi asume responsabilitatea crizei care va urma. Poate că s-au întors vremurile de aur ale FSN şi că acum şi Boc şi Geoană ascultă de preşedintele Băsescu", a spus Orban. Haşotti a precizat că, în cazul în care Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu va fi răsturnat, viitorul Cabinet va fi alcătuit, cel mai probabil, din PSD şi PD. "PNL nu se agaţă de guvernare.

Dacă, într-adevăr, va fi depusă o moţiune de cenzură la adresa guvernului, noi plecăm liniştiţi acasă. Dacă PSD doreşte să vină la guvernare, să vină la guvernare, dacă PD doreşte să guverneze România, să o guverneze", a afirmat şi ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Anunţul liderului social-democrat Mircea Geoană i-a luat prin surprindere pe liderii PNL, care nu credeau că PSD va recurge la un gest radical. Liberalii nu s-au grăbit însă să se întrunească pentru a analiza situaţia, mai ales că premierul Călin Popescu Tăriceanu este plecat în concediu.

PSD pretinde guvernarea

Liderii PSD au decis după consfătuirea de la Bran să debarce Cabinetul Tăriceanu II anunţând că sunt gata să negocieze intrarea la guvernare "în orice formulă politică". Condiţia PSD: nu acceptă un program de guvernare exclusiv de dreapta. PSD consideră că este îndreptăţit să curme situaţia în care guvernul are doar 10% susţinere din partea populaţiei.

Pe motiv că a câştigat alegerile parlamentare în 2004, social-democraţii consideră că li se cuvine dreptul de a forma un nou guvern şi chiar să obţină postul de premier. Pentru a-şi vedea visul cu ochii, pesediştii au anunţat prin liderul partidului, Mircea Geoană, că, până pe 10 septembrie, cel târziu, vor depune o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

O altă critică adusă guvernării este prestaţia "lamentabilă" în privinţa absorbţiei de fonduri europene. "După trei ani de guvernare neperformantă, a venit clipa ca România să fie condusă de forţe responsabile, care să se concentreze pe problemele pensionarilor, pe criza din Sănătate, Educaţie şi sprijinirea familiilor cu venituri reduse", a mai spus liderul PSD.

Liderii PSD au declarat că, în toamnă, vor forţa aprobarea Legii votului uninominal, pe sistem german, aşa cum au convenit cu PD şi PNL.

Vasile Dâncu: "Este singura soluţie"

"Este singura soluţie pe care o aveam la dispoziţie şi este o premisă pentru relansarea acţiunii noastre veridice de opoziţie", a afirmat Vasile Dâncu. Fostul şef al Departamentului de comunicare al PSD a mai spus că, în acest context, este nevoie de rafinarea proiectului pesediştilor, care trebuie să intre în "logica de campanie". Dâncu a declarat că este necesară şi înţelepciunea liderilor politici, care trebuie să identifice soluţii raţionale şi nu politicianiste pentru anul viitor, când urmează să aibă loc mai multe rânduri de alegeri. Vasile Dâncu a mai spus că se bucură de decizia pe care, cu întârziere, au luat-o colegii săi. (Alexandru Macoveiciuc)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite