PSD îşi caută salvarea după moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii social-democraţi au testat toate colaborările posibile, ajungând la concluzia că e mai bine să-şi joace în continuare rolul de partid de opoziţie. Ultimele două zile au fost extrem

Liderii social-democraţi au testat toate colaborările posibile, ajungând la concluzia că e mai bine să-şi joace în continuare rolul de partid de opoziţie.

Ultimele două zile au fost extrem de agitate pentru pesedişti. Liderii partidului condus de Mircea Geoană au avut tot felul de întâlniri şi discuţii - oficiale, informale şi secrete - pentru a lămuri chestiunea moţiunii de cenzură. Fiecare pas a fost însoţit de o intensă campanie de dezinformare.

Ca să stabilescă care vor fi beneficiile moţiunii de cenzură, social-democraţii şi-au programat marţi seară negocieri cu liberalii, democraţii, inclusiv cu Traian Băsescu. Mircea Geoană a dezvăluit, în noaptea de marţi spre miercuri, că s-a întâlnit cu şeful statului pentru a purta discuţii despre "situaţia politică actuală". Întâlnirea dintre cei doi a fost singura confirmată, Băsescu admiţând că l-a primit la Palatul Cotroceni pe liderul social-democrat.

Scenarii peste scenarii

Jurnaliştii au fost bombardaţi cu informaţii "pe surse", potrivit cărora pesediştii ar fi negociat şi cu liberalii, primind promisiunea cedării a patru ministere - externe, sănătate, muncă şi agricultură - în schimbul nedepunerii moţiunii. Aceleaşi surse au relatat că PSD a cerut cinci portofolii şi că înţelegerea a căzut. Atât liderii PNL, cât şi Mircea Geoană au negat categoric o asemenea discuţie.

Anticipate dacă nu trece moţiunea

Moţiunea de cenzură a fost aprobată, ieri, de Comitetul Executiv Naţional al PSD cu o largă majoritate, urmând a fi depusă lunea viitoare. Pentru depunerea acesteia au votat toţi cei prezenţi, cu excepţia lui Ion Iliescu, care s-a abţinut. "Clepsidra începe să curgă în favoarea formării unui nou guvern", a spus Geoană, fără să precizeze dacă PSD doreşte să facă parte din noul Executiv. El a admis că, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi adoptată, pesediştii susţin varianta organizării de alegeri anticipate.

Pediştii se văd opt ani la guvernare

Pediştii au avut şi ei, marţi seara, o întâlnire cu preşedintele Băsescu, în urma căreia au stabilit că îşi pot asuma o guvernare monocoloră dacă moţiunea PSD va fi adoptată. Potrivit unor surse, citate de Mediafax, negocierile cu şeful statului nu au avut un rezultat concret, o nouă rundă de discuţii urmând să aibă loc săptămâna viitoare. Potrivit unor pedişti, în viitorul Executiv ar putea intra şi PLD, iar Cabinetul ar putea fi condus de Vasile Blaga "sau o altă persoană, fie din parlament, fie din afara lui".

Calculele făcute pe această formulă arată că, prin măsuri strategice, democraţii pot rămâne la guvernare cel puţin opt ani, prin declanşarea unor eventuale alegeri generale anticipate în ultimul an de mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite