PSD ar câştiga alegerile dacă Alianţa se rupe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care Alianţa D.A. s-ar destrăma, iar cele două partide ar intra pe cont propriu în alegeri, în acest moment, PSD ar câştiga alegerile. Scorurile obţinute ar fi: PSD 27%, PD 22%,

În cazul în care Alianţa D.A. s-ar destrăma, iar cele două partide ar intra pe cont propriu în alegeri, în acest moment, PSD ar câştiga alegerile. Scorurile obţinute ar fi: PSD 27%, PD 22%, PNL 16%, PRM 15%, UDMR 6%, PNG 4%, PC 3%, alte partide 7%.
PD recrutează acum mai mulţi votanţi din mediul rural, comparativ cu PNL. Din votanţii PD, 48% sunt din mediul rural, în vreme ce doar 42% din votanţii PNL provin de la sate.
PNL recrutează acum aproape de două ori mai mulţi alegători din rândul celor cu studii superioare, comparativ cu PD. Din totalul alegătorilor PNL, 17% au absolvit facultatea, în vreme ce doar 7% din totalul alegătorilor PD au studii superioare.
PD recrutează acum mai mulţi simpatizanţi din categoria medie şi foarte scăzută de venit, în vreme ce PNL îşi recrutează votanţii din categoriile superioare de venit. Un sfert din votanţii democraţi provin din categoria foarte scăzută de venit, în vreme ce liberalii au doar 16% din această categorie. De asemenea, o treime din votanţii liberali provin din categoria foarte ridicată de venit, în vreme ce 15% din votanţii democraţi provin din această categorie.
Simpatizanţii democraţi au o părere mai bună faţă de Tăriceanu decât simpatizanţii liberali faţă de Emil Boc. Datele arată că 69% din simpatizanţii PD au o părere bună şi foarte bună despre actualul premier, în vreme ce doar 54% din liberali au o părere bună şi foarte bună despre primarul de Cluj.
Există o categorie substanţială de electorat "divergent" faţă de preşedinte şi premier. Un sfert din electorat (26%) are o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu şi o părere proastă şi foarte proastă despre Călin Popescu Tăriceanu, dar doar 2% sunt în situaţia inversă (părere bună şi foarte bună despre Călin Popescu Tăriceanu şi proastă şi foarte proastă despre Traian Băsescu).
Categoria din electoratul Alianţei care nu simpatizează nici PNL, nici PD este o categorie fidelă mai degrabă actualului preşedinte Traian Băsescu. 95% din cei care votează Alianţa ca întreg au o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu şi doar 69% au o părere bună şi foarte bună despre Călin Popescu Tăriceanu.
Categoria celor care nu sunt hotărâţi cu cine să voteze pentru alegerile parlamentare ("nehotărâţii") este fidelă mai degrabă preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, în vreme ce 68% din nehotărâţi au o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu, doar 42% au încredere multă şi foarte multă în Călin Popescu Tăriceanu.
Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre influenţa grupurilor de tip mafiot asupra guvernului au un impact mai mare în rândul electoratului PD decât în rândul electoratului PNL. Din simpatizanţii PD, 87% cred că Traian Băsescu a avut dreptate să acuze influenţele grupurilor mafiote asupra guvernului, iar din simpatizanţii PNL, doar 69%. 16% din simpatizanţii PD cred că referirea preşedintelui s-a făcut la actualul guvern, în vreme ce doar 6% din simpatizanţii PNL cred că declaraţiile vizau acest cabinet.
Simpatizanţii PD sunt mai optimişti în privinţa datei aderării României la UE decât simpatizanţii PNL. Doar 51% din simpatizanţii liberali cred că România va adera în 2007, în vreme ce 60% din simpatizanţii democraţi cred că România va deveni membră anul viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite