PSD - un balaur cu trei capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană şi-a întărit poziţia în partid în urma întâlnirii cu organizaţiile judeţene ale PSD, la Braşov. În acelaşi timp, pesediştii s-au distanţat abil de Adrian Năstase, iar la

Mircea Geoană şi-a întărit poziţia în partid în urma întâlnirii cu organizaţiile judeţene ale PSD, la Braşov. În acelaşi timp, pesediştii s-au distanţat abil de Adrian Năstase, iar la vârf s-a structurat o nouă troică, reprezentată de Geoană, Mitrea şi Ioan Rus.
În acelaşi timp, Ion Iliescu este aşteptat cu sfaturi, cu condiţia de a se plia pe linia trasată de conducerea PSD. Aceasta este, pe scurt, evoluţia relaţiilor din PSD în urma scandalului provocat de autosuspendarea lui Adrian Năstase şi cea a lui Dan Ioan Popescu, cazuri care grevează imaginea fostului partid de guvernământ.
Pesediştii s-au adunat, la Braşov, încercând să găsească împreună o modalitate prin care scandalul "Mătuşa" şi cel al averii lui Dan Ioan Popescu să treacă în planul doi. Organizaţiile erau destul de supărate pe liderii de la centru că, în timp ce aceştia se ceartă, în teritoriu, Puterea duce o adevărată campanie împotriva oamenilor care reprezintă PSD-ul.
Poliţia a făcut gălăgie în local
Ca de obicei, cele mai interesante discuţii au fost în diverse localuri din zonă. În prima seară, o petrecere a Poliţiei de frontieră i-a făcut pe cei din PSD să se mute într-o altă sală, pentru că nu se puteau auzi când vorbeau unii cu alţii. În a doua seară, toată lumea a fost dusă cu autobuzul la un alt local, unde istoria s-a repetat, aşa că, până la urmă, oamenii au combătut, până după miezul nopţii, în holul hotelului unde erau cazaţi. Surse din partid spun că a fost un exerciţiu "de sinceritate totală". Mircea Geoană le-a spus colegilor că a resimţit din plin perioada de după Congres, întrebându-i retoric ce putere a avut el în partid câtă vreme organizarea era la Miron Mitrea, iar departamentele, la Adrian Năstase. El a recunoscut, în acelaşi timp, că nu a reuşit să se impună ca lider al partidului, argumentând însă că nu a avut nici susţinerea teritoriului. şefii din organizaţii i-au reproşat, de altfel, lipsa de autoritate în partid în anul care a trecut de când a fost ales şi lipsa de fermitate în ceea ce priveşte curăţenia în PSD.
Năstase şi Iliescu, trecuţi la "şi alţii"
Mişcarea-surpriză de la Braşov a fost distanţarea de Adrian Năstase, cu toate că erau filiale în care preşedintele executiv încă mai are mulţi susţinători. Pesediştii au considerat că ceea ce i se întâmplă lui Adrian Năstase nu trebuie să afecteze partidul şi, de aceea, este bine ca acesta să-şi rezolve problemele şi abia după aceea să revină în prim-plan. Unii dintre ei au spus deschis că acesta este rezultatul disputei personale pe care Adrian Năstase a dus-o cu Traian Băsescu vreme de patru ani şi, de aceea, este mai indicat ca partidul să-şi vadă de treabă, repliat în faţa altor atacuri ale Puterii. Nici Ion Iliescu nu a mai fost privit ca o soluţie de viitor. De altfel, în comunicatul dat la finalul şedinţei se spune clar că "PSD nu se mai poate întoarce în trecut" şi că "astăzi am decis că PSD are o unică linie de comandă". Cât despre Ion Iliescu, numai cuvinte de laudă ca preşedinte fondator al partidului şi ca eventual sfătuitor de valoare pentru activul formaţiunii. Condiţia pe care au pus-o cei din PSD este ca Ion Iliescu să accepte şi să respecte strategiile făcute la nivelul central.
Autosuspen-datul DIP, în mijlocul organizaţi- ilor
O prezenţă neaşteptată a fost cea a lui Dan Ioan Popescu, care a venit la întrunire deşi a anunţat că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al organizaţiei Bucureşti. Mircea Geoană a declarat că nu avea cum să-i interzică unui coleg să participe la întrunire, mai ales că acesta a vrut să explice cum e cu acuzaţiile care i se aduc în ceea ce priveşte averea personală. Cu toate astea, Dan Ioan Popescu a rămas şi a doua zi la întrunirea la care s-a prezentat viitoarea strategie a PSD, ceea ce i-a nemulţumit pe unii participanţi, care au considerat neoportună prezenţa acestuia la întâlnire. În aceeaşi conferinţă în care justifica de ce Dan Ioan Popescu a venit la Braşov, Mircea Geoană anunţa că partidul va impune, de acum înainte, criterii de imagine publică pentru cei care candidează pentru funcţii alese, spunând că, pentru aceştia, e nevoie "de o sită deasă la dimensiunea moralitate".
Preşedinţia Camerei, un subiect rămas în aer
Situaţia lui Adrian Năstase în fruntea Camerei Deputaţilor rămâne, şi ea, o necunoscută în acest moment, chiar dacă Geoană a spus că Năstase va pleca de acolo când îşi vor da demisia şi Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu şi George Copos. Reprezentanţii din teritoriu au fost de părere că nu este bine ca partidul să cedeze în faţa presiunilor venite dinspre Putere de a-l înlocui pe Năstase din fruntea Legislativului. Cu toate astea, unii au spus că era mai bine ca acesta să nu fie preşedinte al Camerei, pentru că partidul ar fi putut "să tragă cu toate tunurile" către coaliţia de guvernământ, care astfel ar fi devenit responsabilă şi pentru procesul legislativ. Momentan, s-a mers pe ideea că PSD trebuie să-şi menţină cu orice preţ preşedinţia celor două Camere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite