Somnul foştilor lideri PSD naşte alianţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somnul foştilor lideri PSD naşte alianţe
Somnul foştilor lideri PSD naşte alianţe

Revenit în prim-planul politic, Octav Cozmâncă a stârnit un adevărat val de proteste în PSD. Social-democraţii dezaprobă planul său de coagulare a forţelor de stânga. Exclus din PSD, Octav Cozmâncă încearcă trezirea foştilor lideri ai PSD din teritoriu pentru crearea unei alianţe a forţelor de stânga, dedicată lui Oprescu.

Ion Solcanu, unul dintre susţinătorii lui Cozmâncă afirmă că fundaţia alianţei forţelor de stânga a început deja să prindă contur, dat fiind numărul mare de nemulţumiţi de actuala conducere a PSD.

„Sunt mulţi oameni revoltaţi în PSD, în special în teritoriu, care abia aşteaptă semnalul să se desprindă. Noi nu promovăm o politică de cabinet, aşa cum face actuala conducere. Nu este însă vorba despre lideri actuali, ci despre oameni care au activat în linia întâi”, a explicat Solcanu.

Potrivit unor surse, mişcarea ar putea fi lansată chiar înainte de prezidenţiale, odată cu anunţul candidaturii lui Oprescu în cursa pentru Cotroceni şi l-ar putea include chiar şi pe clujeanul Ioan Rus.

PSD: „Nu au nicio şansă!“

Reprezentanţii conducerii PSD susţin însă că iniţiativa lui Cozmâncă nu are şanse de a se impune pe scena politică şi nici nu reprezintă un risc de scindare a partidului. Cel mai vehement împotriva acţiunii începute de Cozmâncă s-a arătat însuşi Ion Iliescu, fost apropiat al acestuia.

“Octav Cozmâncă nu are nicio şansă de reuşită cu mişcarea de stânga pe care vrea s-o înfiinţeze! Am mai spus-o! El este un bun organizator, nu un lider”, a spus Iliescu. „Să fim serioşi, ce mişcare este asta?! Ce scindare?! Nu are nicio şansă!”, a comentat şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

PDL şi PNL pun paie pe focul PSD

Conştienţi de faptul că discuţiile din PSD, stârnite de atacul lansat de Cozmâncă, nu fac decât să sporească şansele lui Traian Băsescu în cursa pentru Cotroceni, liderii PDL s-au grăbit ieri să pună paie pe focul care încă mocnea în tabăra social-democrată.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur le-a transmis social-democraţilor că Octav Cozmâncă este “cel mai bun cunoscător în probleme legate de PSD” şi că “radiografia” făcută de acesta partidului “ar trebui să-i îngrijoreze”. Bucuroşi de tensiunea creată în PSD s-au arătat şi liberalii. Purtătorul de cuvânt al PNL, Varujan Vosganian, a susţinut că posibila candidatură a lui Sorin Oprescu şi numărul mare de susţinători în PSD ai acestuia sporesc, de fapt, şansele lui Crin Antonescu de a intra în turul doi.

Opinia specialiştilor

image


Strategia nu-l întăreşte pe Oprescu
Cristian Pârvulescu analist politic

Cel care are de câştigat de pe urma acţiunii lui Cozmâncă este Băsescu. Slăbindu-l pe Geoană, nu-l întăreşte pe Oprescu, al cărui şef de campanie ar putea fi. Şi nici mişcarea de stânga pe care ar urma să o înfiinţeze nu cred să aibă mari şanse să se impună, Cozmâncă fiind cunoscut pentru calităţile sale de bun organizator, nicidecum de lider.

Un fost birocrat al PCR de talia lui Cozmâncă nu mai are capacitatea de mobilizare, după atâţia ani în care nu a mai avut resurse de împărţit. Ar putea să i se alăture totuşi foşti lideri de partid, care nu au luat-o încă pe drumul PDL, nu însă şi liderii din prezent, nemulţumiţi de Geoană, cum ar fi Mitrea. Aceştia vor aştepta la cotitură, să pice capul lui Geoană şi să revină în forţă.

image

În culise, încă se joacă o piesă de şah


Stelian Tănase analist politic

Situaţia este încă fluidă, chiar dacă mai sunt doar două luni până la prezidenţiale. În culisele politicii se joacă o piesă de şah, încă se discută cine cu cine se asociază, ce candidat ar putea să se retragă din scenariul cu un contur vizibil, cu Băsescu, Geoană şi Antonescu, în cursa pentru Cotroceni. Mutarea lui Cozmâncă a amplificat discuţiile, fiind multe voci care susţin că se fac presiuni asupra lui Geoană să-i cedeze locul primarului Capitalei, ca prezidenţiabil din partea PSD.

Cu cât sunt mai mulţi candidaţi şi cu cât discuţiile adversarilor se prelungesc, Băsescu este avantajat. Cât priveşte mişcarea de stânga pe care Cozmâncă vrea să o lanseze, avântul acesteia a fost curmat de poziţia foarte tranşantă a lui Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite