PSD: Regimul lui Băsescu trebuie oprit!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană îl acuză pe preşedinte că a blocat activitatea instituţională şi că a protejat interese mafiote în zona profitabilă a economiei româneşti După mai bine de două

Mircea Geoană îl acuză pe preşedinte că a blocat activitatea instituţională şi că a protejat interese mafiote în zona profitabilă a economiei româneşti

După mai bine de două săptămâni de la strângerea semnăturilor necesare, social-democraţii au finalizat cererea privind suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. Liderii PSD s-au reunit pentru a stabili ultimele retuşuri ale documentului ce va fi trimis parlamentului. Sesizarea cuprinde nu mai puţin de 25 de acuzaţii grupate pe şase capitole. Printre punctele vizate se află deturnarea sensului alegerilor din 2004, dar şi blocarea pentru două sesiuni a activităţii parlamentului, din cauza încercărilor de schimbare a preşedinţilor Camerelor.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, îl acuză pe şeful statului că s-a specializat în încălcări grave ale Constituţiei. "Starea de haos îi prieşte, iar când nu are duşmani şi-i creează. Trăieşte şi respiră prin scandal, iar românii sunt pentru el doar simple cifre în sondajele de opinie", susţine liderul social-democrat. PSD consideră că Băsescu şi-a propus să devină un dictator al României, proiectul lui fiind o lovitură de stat premeditată în etape cu scopul de a subjuga puterea absolută. Geoană susţine că şeful statului este un pericol pentru democraţia românească şi el trebuie oprit pentru că este un preşedinte antieuropean, anticonstituţional şi profund antidemocratic. Printre faptele enumerate de Geoană, se numără deturnarea sensului alegerilor din 2004, blocarea parlamentului prin încercările succesive de schimbare a preşedinţilor celor două Camere, demersurile făcute pe lângă premier pentru a-l determina să îşi dea demisia. Geoană a mai făcut referire la indiferenţa preşedintelui în treburile justiţiei, prin indicarea unor cauze care ar trebui deschise, precum şi la cazul CSM, şi la dorinţa de creare a CNI. Potrivit liderului PSD, o altă categorie priveşte actele prin care Traian Băsescu ar fi protejat interesele "mafiote" din zona profitabilă a economiei româneşti. Geoană a făcut trimitere la rezoluţia ALRO, despre care a spus că a constituit o intervenţie din partea şefului statului, care a acţionat prin consilierii "interpuşi" Theodor Stolojan şi Elena Udrea.

Coabitarea, între putere şi opoziţie

Soluţia PSD pentru ieşirea din criză implică consfinţirea coabitării între un preşedinte de o culoare politică şi un guvern şi o majoritate parlamentară de altă culoare politică şi găsirea unei formule negociate de sprijin pentru guvern minoritar, în condiţii de coabitare explicită cu preşedintele.

Iorgovan a cedat în faţa lui Iliescu

Textul iniţial al sesizării privind suspendarea, conceput de senatorul PSD Antonie Iorgovan, a fost însă mult diminuat faţă de prima formă. Surse din PSD spun că senatorul Antonie Iorgovan a fost puţin supărat pentru că, la textul pe care el l-a prezentat ieri conducerii social-democrate, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a avut unele rectificări de făcut. Acesta a venit pregătit cu trei seturi de propuneri. Cu voia sau fără voia lui Iorgovan, acestea s-au regăsit în textul final al sesizării. Aceste "mici modificări" au fost stabilite într-un cerc restrâns în biroul lui Geoană, unde a participat alături de juriştii partidului şi Ion Iliescu. Textul de bază a avut peste 29 de pagini şi peste 30 de capete de acuzare. La final cuprindea doar 25 de pagini şi 25 de capete de acuzare.

Preşedinte-jucător, băutor şi dansator, dispreţuit de toţi şefii de stat
Mircea Geoană

Singurul motiv este că preşedintele deranjează sistemul ticăloşit (...) Geoană a debitat numai prostii.
Emil Boc

Imunitatea de opinie

PSD consideră că declaraţiile preşedintelui Băsescu referitoare la autorităţile publice nu intră în sfera imunităţii de opinie, întrucât ar dăuna ordinii constituţionale. Aceasta deşi art. 84 alin. (2) din Constituţie arată că "preşedintele României se bucură de imunitate", în conformitate cu art. 72 alin. (1) din Legea fundamentală, care reglementează imunitatea parlamentară - "Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului". Pesediştii susţin că şeful statului nu se poate prevala de imunitatea de opinie şi de dreptul la liberă exprimare, atunci când promovează, prin comportamentul său politic, o stare de neconstituţionalitate.

Ce "fapte grave" a săvârşit preşedintele

Constituţia României stipulează, la articolul 95 alin. (1) că, pentru a fi suspendat de către parlament, şeful statului trebuie să fi săvârşit "fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei". În accepţiunea social-democraţilor, sintagma "fapte grave" se referă la "acte sau acţiuni concrete" ale preşedintelui, "adică la faptele juridice sau de ordin politic", cum ar fi: intervenţii pentru a influenţa anumite măsuri în plan economic sau administrativ, blocarea circuitului unui document, ascunderea unui document, acordarea unei audienţe, participarea fără drept la o şedinţă de guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite