Valuri în PSD: Primarul Năvodariului se opune transferului acţiunilor Portului Constanţa la autorităţile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului Năvodari, social-democratul Nicolae Matei, a declarat, luni, că este împotriva prevederilor proiectului legislativ iniţiat şi depus la Parlament de către parlamentarii PSD de Constanţa cu privire la transferarea acţiunilor Portului Constanţa la autorităţile locale.

"Consider o lipsă totală de respect şi colegialitate manifestate de către iniţiatori, fără a se purta şi o discuţie cu noi în prealabil, iar dacă legea va fi adoptată în forma propusă, voi refuza în numele oraşului Năvodari această 'bomboană otrăvită' de a prelua un pachet nesemnificativ de 3% din acţiunile portului", a informat, printr-un comunicat remis presei, primarul Nicolae Matei.

Acesta a menţionat că înaintea alegerilor locale a făcut o sesizare în sensul preluării de către autorităţile locale a acţiunilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), dar "ideea" era ca fiecare localitate să administreze portul din raza sa de competenţă şi "nicidecum" aşa cum a fost înaintat proiectul de lege, scrie Agerpres.

"Noi nu emitem nici o pretenţie la Portul Constanţa şi pretindem ca nici municipiul Constanţa să nu emită pretenţii asupra Portului Midia. Vrem ca fiecare port să treacă în administrarea fiecărei localităţi separat: Portul Midia la oraşul Năvodari, Portul Constanţa la municipiul Constanţa, Portul Agigea la comuna Agigea şi Portul Mangalia la municipiul Mangalia, cu cei 20% ce revin Fondului Proprietatea, cu cei 5% pe care Statul Roman s-a oferit să îi vândă pe bursă şi suntem de acord ca 15% să revină Judeţului Constanţa", a declarat edilul Năvodariului.

Primarul Nicolae Matei a precizat că va face demersurile necesare către Ministerul Transportului, Guvern şi către toate comisiile parlamentare, pentru a se ţine cont, referitor la respectivul proiect legislativ, de punctele de vedere ale administraţiei locale de la Năvodari.

"Vom folosi toate căile de contencios administrativ ce ne stau la dispoziţie iar în situaţia nefericită în care demersul meu nu va avea sorţi de izbândă, în numele oraşului Năvodari voi refuza preluarea pachetului nesemnificativ de acţiuni de 3%", a afirmat Nicolae Matei.

Parlamentarii PSD de Constanţa au depus recent la Parlament un proiect de lege care prevede transmiterea fără plată a 55 % din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa S.A. către cinci unităţi administrativ-teritoriale locale.

Deputatul PSD Eduard Martin, unul dintre iniţiatorii legii, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că noul proiect legislativ vine în completarea demersului iniţiat în 2008, când s-a reuşit transmiterea primelor pachete de acţiuni deţinute de Ministerul Transporturilor la CNAPMC şi ale Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu către Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Constanţa.

La rândul său, senatorul Alexandru Mazăre a apreciat că acest demers legislativ se va finaliza în nouă, zece luni, iar la sfârşitul acestei perioade ponderea unităţilor administrativ teritoriale constănţene în acţionariatul CNAPMC va fi de 75 %.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de lege, noua structură a acţionariatului la CNAPMC ar fi: Consiliului Local Municipal Constanţa - 51%, Consiliul Judeţean Constanţa - 15 %, Fondul Proprietatea - 20 %, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii - 5 %, restul acţiunilor urmând să revină Consiliilor Locale de la Agigea, Năvodari şi Mangalia.

Potrivit lui Eduard Martin, acţiunile deţinute de CL Constanţa la CNAPMC ar putea aduce dividende de 5 - 6 milioane de euro, bani ce ar putea fi investiţi în infrastructura locală şi în proiectele sociale ale municipalităţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite