PSD şi PNL îşi aruncă ocheade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Emisari liberali şi social-democraţi tatonează terenul pentru o posibilă colaborare guvernamentală. Relaţiile dintre PNL şi PSD sunt din ce în ce mai complicate. Liberalii spun că au

>> Emisari liberali şi social-democraţi tatonează terenul pentru o posibilă colaborare guvernamentală.

Relaţiile dintre PNL şi PSD sunt din ce în ce mai complicate. Liberalii spun că au fost contactaţi de pesediştii care doresc intrarea la guvernare. PSD susţine că nimeni nu a primit mandat pentru negocieri. Dar o ofertă concretă de portofolii i-ar pune pe gânduri.

Liberalii susţin că au fost contactaţi de lideri ai PSD din aripa Mircea Geoană, care le-au cerut cooptarea la guvernare.

Majoritatea membrilor conducerii PNL sunt de părere că includerea social-democraţilor în Executiv ar însemna un dezastru electoral pentru partid şi spun că formaţiunea ar trebui să intre mai degrabă în opoziţie. Din acest motiv, liberalii nu se grăbesc să negocieze cu social-democraţii, aşteptând limpezirea apelor în PSD.

Ca alternativă, unii lideri ai PNL vor să le propună pesediştilor să susţină în plan parlamentar actualul guvern până în vara anului viitor, când vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate, odată cu cele locale. În acest fel, argumentează liberalii, PSD şi-ar putea folosi efectivul de primari în campania comună pentru a obţine un scor cât mai mare la scrutinul general.

Până în prezent, la nivelul Biroului Permanent Central al PNL nu a ajuns o ofertă oficială de colaborare din partea PSD, propunerile fiind transmise la nivelul unor vicepreşedinţi precum Ludovic Orban sau al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

PSD nu acceptă decât intrarea în guvern

Pesediştii spun că refuză să intre în acest moment la guvernare, dar nu le închid complet uşa liberalilor. Potrivit unor surse din conducerea PSD, atât reprezentanţii din teritoriu, cât şi liderii de la centru se opun intrării la guvernare alături de liberali. Conducerea partidului a discutat despre relaţia cu liberalii la un restaurant din Capitală.

Potrivit unor surse participante, nu s-a ajuns la nicio concluzie, rămânând "să aştepte oferta liberalilor". Pesediştii exclud din start o susţinere parlamentară a guvernului. "Nu cred că Geoană ar avea curaj să propună o susţinere parlamentară a PNL", declara un lider PSD. Când vine vorba despre intratul la guvernare, lucrurile sunt mai complicate.

Deşi aproape toţi spun că sunt împotriva intrării la guvernare, o ofertă concretă de portofolii li s-ar părea tentantă. Însă în acest caz ar exista probleme cu oamenii care ocupă posturile. "Nu ştiu ce lider s-ar expune atât de mult", a afirmat un lider pesedist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite