PSD şi PD - consens pe uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii principalelor partide au discutat la aceeaşi masă despre votul uninominal şi referendumul de pe 25 noiembrie la invitaţia Radio France International şi a ziarului "Adevărul". La prima

Liderii principalelor partide au discutat la aceeaşi masă despre votul uninominal şi referendumul de pe 25 noiembrie la invitaţia Radio France International şi a ziarului "Adevărul".

La prima dezbatere din proiectul "Eurocafe", susţinut de ziarul "Adevărul" şi Radio France Internationale, reprezentanţii PD şi PSD au căzut de acord asupra necesităţii introducerii votului uninominal în două tururi de scrutin.

Reprezentanţii principalelor partide: Eugen Nicolicea - PSD, Dan Motreanu - PNL, Cezar Preda - PD, Lucian Bolcaş - PRM şi Sabin Cutaş - PC au dezbătut cu argumente la "Eurocafe" asupra uninominalului, asupra referendumului şi asupra crizei reformării sistemului electoral.

PSD a susţinut varianta sa de lege, PD şi-a arogat consultarea populară prin decret prezidenţial, PNL a lăudat disponibilitatea guvernului de a reforma clasa politică, PRM a contestat uninominalul, iar PC a susţinut paternitatea primului proiect de uninominal.

Criza reformării clasei politice

Cezar Preda - PD: Până acum am avut dezbateri poate la nivelul partidelor, la nivelul parlamentului, la nivelul societăţii civile. De ce a lipsit voinţa politică, de ce a fost imposibil să se facă până acum nu mai interesează. Lucrul este constatat de noi şi de societatea civilă.

Principalii actori care în general pot să genereze o asemenea schimbare fundamentală, parlamentarii, au lucrat sub presiunea şi a societăţii civile, poate şi a preşedinţiei. Acum, într-o fază finală, a intrat în joc şi preşedintele României care constituţional are dreptul să facă acest lucru. (…) E clar că este un proces aflat acum într-o fază finală, nu i-aş spune criză, că după 30 de zile vom avea o formă finală a legii.

Sabin Cutaş, PC:
Cred că s-a ajuns la această situaţie pentru că politic nu s-a dorit. Chiar dacă au fost partide care au declarat că susţin, de fapt nu au susţinut şi nici nu susţin nici în acest moment. Doi, s-a ajuns aici pentru că este o temă îmbrăţişată de masele mari populare. Lumea doreşte, şi este normal să dorească să aleagă direct, şi nu un preşedinte de partid să-şi aranjeze lista cum vrea.

Şi în momentul acela, pentru că ştiţi foarte bine că toate temele bune sunt preluate de ambele Palate, a fost o luptă care pe care pentru a găsi o soluţie în favoarea lui sau a celuilalt. Din păcate, trebuie să recunosc că şi parlamentul a avut o vină, pentru că ştiţi foarte bine că s-a tergiversat foarte mult în Comisia (…). Cred şi sunt dispus să pun pariu că în 2008 nu vom avea vot uninominal pentru alegerile parlamentare.

Lucian Bolcaş - PRM: Noi ne-am opus şi ne opunem votului uninominal în continuare fără a umbla cu tot felul de subterfugii, variante şi aşa mai departe. Ne opunem ideii de vot uninominal şi oricăreia dintre construcţiile care se pot axa pe această idee. Ne aflăm în faţa unor discursuri, în sensul bun al cuvântului, a susţinătorilor votului uninominal axat pe două coordonate: primenirea clasei politice, care este esenţială, şi apropierea alesului de alegători. Amândouă sunt afirmaţii fără niciun fel de argument.

Primenirea clasei politice înseamnă, în primul rând, să găseşti sensul în care se face această primenire. În ce sens? Nimeni nu mi-a spus. Şi atunci eu înţeleg că toţi aceşti susţinători nu vor altceva decât duceţi-vă voi ca să venim noi. Primenirea clasei politice înseamnă pentru PRM întinerirea acestei clase politice. Doi, apropierea alesului de alegător. În ce sens? Că îl cunoaşte. Că vine acolo în campania electorală?

Dan Motreanu - PNL: Eu aş pleca de la o certitudine, şi anume că la ora actuală avem votul uninominal, şi asta ca urmare a faptului că guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi-a asumat răspunderea în faţa parlamentului pentru introducerea acestui sistem. Avem un sistem de vot uninominal, pe care toate partidele, cu excepţia Partidului România Mare, toate partidele parlamentare au fost de acord. (…)

Este un sistem foarte important, pentru că el îmbină două lucruri importante, şi anume, pe de-o parte, dă posibilitatea cetăţeanului să-şi aleagă singur reprezentantul în parlament, pe de altă parte, nu exclude de la participare, de la reprezentare în parlament un număr foarte mare de cetăţeni. S-a încercat să se meargă pe un sistem care să îmbine atât votul uninominal, dar cât şi reprezentarea proporţională a tuturor partidelor.

Eugen Nicolicea - PSD: Trebuie cunoscut faptul că au existat mai multe forme de modificare a legii Camerei Deputaţilor şi a Senatului, dintre acestea singurul care a susţinut votul uninominal pur în forma pe care o ştie populaţia după două tururi de scrutin ca la alegerea primarului - sintagma îmi aparţine chiar dacă a fost după aceea preluată de către dl. preşedinte Traian Băsescu, şi alături o altă iniţiativă a Partidului Conservator. Atât noi, cât şi Partidul Conservator am strâns foarte multe semnături de la populaţie, ceea ce denotă că populaţia doreşte votul uninominal.

Proiectul nostru de lege de uninominal în două tururi de scrutin a fost blocat pentru că s-a hotărât de către majoritatea de la acea vreme să se facă o comisie care să adune toate ideile de modificare a acestei legi şi să facă un proiect comun. (…) În schimb, Partidul Democrat a avut o atitudine, eu spun blamabilă, pentru că una zice şi alta face. În timp ce preşedintele Băsescu susţine uninominal în două tururi de scrutin ca la alegerea primarului, PSD mă prezenta pe mine şi varianta PSD-ului ca fiind împotriva uninominalului, făcând din zi noapte şi din alb negru.

Partidele, preşedintele, guvernul şi uninominalul

Dan Motreanu - PNL: Doar simpla introducere a acestui sistem de vot uninominal nu poate rezolva reformarea clasei politice. De-a lungul celor doi ani de zile s-au adoptat cel puţin patru mari proiecte legislative care sunt menite ca în 2008 să arate populaţiei şi să aducă în parlament o altă clasă politică. Vreau să vă aduc aminte de votul electronic care permite tuturor cetăţenilor să vadă cum au votat parlamentarii, apoi proiectul de lege privind interzicerea migraţiei aleşilor locali.

Introducerea declaraţiei de avere a demnitarilor într-o formă detaliată. Iată guvernul Tăriceanu, ce-a de-a patra mare măsură importantă pentru reformarea clasei politice - introducerea votului uninominal. Eu cred că avem un vot uninominal astăzi şi cred că e singurul care poate să ne ducă ca în 2008 să avem un sistem uninominal la alegeri.

Eugen Nicolicea - PSD: Preşedintele susţine uninominalul în două tururi de scrutin, repet varianta PSD-ului la care sunt eu autor, iar acum PD-ul se pare că susţine această variantă, deşi aşa mai cu gura moale. De ce? Pentru că ştie că oricum va prelua din simpatia pe care o are preşedintele Băsescu.

Prin referendumul pe care-l face preşedintele Băsescu în momentul de faţă, după părerea mea încalcă Constituţia pentru că are o temă, şi nu este unica autoritate legiuitoare, decât parlamentul, dânsul nu poate să ia o astfel de temă pentru că numai în Elveţia, din ştiinţa mea, se legiferează prin referendumuri.

Cezar Preda - PD: Domnul Nicolicea are dreptate când afirmă că am avut o altă poziţie în comisia pentru votul uninominal. Nu am negat niciodată şi am să şi justific de ce. În luna februarie a acestui an am fost în baza invitaţiei preşedintelui României la Cotroceni.

Ne-am dus la preşedintele României, i-am explicat că poziţia partidului nostru ar fi pe un sistem german, jumătate vot direct, jumătate vot de..., aşa gândeam noi, Partidul Democrat atunci, acestea erau calculele strategice, politice.

Preşedintele ne-a ascultat, ne-a spus că trebuie cu această poziţie să ne ducem să găsim consensul în această comisie care s-a format şi care era abilitată să dea un consens pe votul uninominal, spunându-ne la sfârşit că din punctul domniei sale îi place mult mai mult şi agreează punctul de vedere al PSD-ului care intrase cu 10 minute înaintea noastră.

Preşedintele nu ne-a convins atunci. Ne-a explicat cum vede dânsul problema (…) Niciodată un adversar politic nu va fi de acord cu o repoziţionare la 180 de grade faţă de poziţia lui pentru că asta dă de fapt jocul politic şi până la urmă în faţa unui scrutin îţi dă ţie sau lui dreptate. PD îşi asumă toate actele şi etapele pe care
le-am parcurs din februarie.

Ce este Eurocafe?

Eurocafe este un proiect jurnalistic susţinut de Radio France Internationale şi ziarul "Adevărul", şi presupune un set de dezbateri, în mai multe oraşe ale ţării, într-un cadru informal, pe principalele teme de interes pubilc. Prima dintre aceste dezbateri, moderată de Ovidiu Nahoi, redactor-şef adjunct "Adevărul", şi Luca Niculescu, redactor-şef RFI, a avut ca temă "Uninominalul contra Uninominalul".

La întrebările: "Cum doresc partidele să reformeze sistemul de vot? Care este miza referendumului din 25 noiembrie şi care vor fi efectele asupra scrutinului europarlamentar?", liderii principalelor partide au fost invitaţi să disece subiectul. Fără patimă. Fără accente politicianiste.

Cearta PSD-PD pe referendum

Vicepreşedintele PD Cezar Preda a declarat că este dreptul constituţional al preşedintelui de a declanşa un referendum pe tema votului uninominal. În replică, Eugen Nicolicea a precizat că şeful statului nu are iniţiativă legislativă.

"Nu susţineţi varianta preşedintelui, ci îl susţineţi pe preşedintele Băsescu care susţine varianta PSD-ului", a declarat Nicolicea. "Preşedintele nu propune niciun proiect. Noi susţinem un demers de consultanţă populară, e cu totul altceva", i-a replicat Preda.

Pulverizare politică sau stabilitate şi primenire?

Partizanii celor două variante de vot uninominal au încercat să promoveze avantajele fiecărui sistem prin evidenţierea carenţelor celuilalt proiect. Polemica purtată în jurul celei mai viabile alternative de vot a relevat şi îngrijorarea reprezentanţilor partidelor legată de capacitatea electoratului în a înţelege pe deplin avantajele şi dezavantajele unui astfel de sistem.

Pentru liberalul Dan Motreanu, aplicarea votului uninominal în două tururi de scrutin, tradiţional în spaţiul german cunoscut pentru regionalizarea sa politică, va conduce la pulverizarea scenei politice româneşti. "Preşedintele Traian Băsescu propune un sistem care nu are un prag electoral.

Acesta va produce o pulverizare a partidelor politice, la crearea unor partide, regionale, zonale, pentru că nu mai trebuie să ai reprezentativitate naţională ca să-ţi câştigi mandatul în circumscripţia uninominală", a apreciat Motreanu.

"În Franţa, turul doi este deschis, permiţând celor care au trecut un anume prag electoral, de 12,5%, să acceadă în turul doi, adică oferă posibilitatea de a avea 3, 4, 5 candidaţi", a arătat Motreanu. La polul opus, democratul Cezar Preda crede că proiectul de vot uninominal mixt al APD va permite cel mult asigurarea unei mai bune stabilităţi politice, în dauna primenirii deputaţilor şi senatorilor.

"Francezii ies cu picioarele înainte, în baza acestui sistem de vot uninominal. Francois Mitterand a plecat când avea aproape 80 de ani", a exemplificat Preda. "Şi credeţi că a fost rău pentru Franţa? Eu zic că nu", a replicat prim-vicepreşedintele PRM, Lucian Augustin Bolcaş.

Uninominalul - Frankenstein

Românul de rând vrea un sistem de vot simplu, în care să aleagă atât omul, experimentat, şi nu neapărat tânar, cât şi partidul, a susţinut, la rândul său, Motreanu. În sprijinul tezei sale, deputatul PNL a făcut referire la rezultatele unor recente cercetări sociologice care ar atesta faptul că populaţia îşi doreşte uninominalul, dar nu discerne cu adevărat diferenţele dintre cele două sisteme de vot.

Pentru Nicolicea nu numai electoratul este cel care nu cunoaşte ce înseamnă cu adevărat toate dedesubturile sistemului de vot uninominal. "Sistemul Frankenstein, propus de APD, nu cred că e nici măcar cunoscut de susţinătorii săi. Nu vreau să dau nume, dar nu au putut să îngaime decât că susţin acest proiect. Când a venit vorba să-l descrie, habar nu au avut", a mai spus deputatul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite