PSD şi PC merg mai departe cu suspendarea lui Băsescu, PRM dă înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda deciziei Curţii Constituţionale de a acorda aviz negativ cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, social-democraţii şi conservatorii sunt decişi să-şi

În ciuda deciziei Curţii Constituţionale de a acorda aviz negativ cererii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, social-democraţii şi conservatorii sunt decişi să-şi continue acţiunea în parlament.

PSD afirmă că judecătorii Curţii au dat "o jumătate de soluţie" şi au lăsat parlamentul să tranşeze problema. PC apreciază drept "elegantă" hotărârea magistraţilor şi susţin că din aceasta reiese că şeful statului a încălcat Constituţia. PRM declară că va analiza situaţia şi apoi va decide, după ce va evalua jocurile politice duse de celelalte partide.

PSD declară: Curtea nu a dat aviz negativ

"Noi nu avem cum să stopăm acţiunea de suspendare, şi PSD, cel puţin, va merge mai departe cu votul în parlament", a susţinut secretarul general al PSD, Titus Corlăţean. El a ţinut să sublinieze că avizul dat joi de Curtea Constituţională este diferit de cel pe care Curtea l-a emis în 1994, când s-a discutat cererea de suspendare a lui Ion Iliescu din funcţia de preşedinte.

"Acolo era un aviz negativ, aici nu este un aviz negativ", a spus Corlăţean, adăugând că judecătorii au constatat încălcarea Constituţiei şi au lăsat la latitudinea parlamentului tranşarea problemei. "Nicio încălcare a Constituţiei nu este permisă în statul de drept", a menţionat liderul social-democrat.

Secretarul general al PSD a mai spus că prima decizie, cea legată de refuzul numirii lui Cioroianu în funcţia de ministru de externe, constată o încălcare gravă a Constituţiei. "Atunci când şeful statului declanşează un conflict juridic de ordin constituţional, aceasta este o încălcare gravă a Constituţiei, pentru că el a refuzat nejustificat numirea", a afirmat Corlăţean. El a mai spus că judecătorii Curţii şi-au asumat o responsabilitate foarte serioasă prin decizia de joi. "De acum înainte, oricine va fi preşedinte în statul român se va putea prevala de o anumită interpretare şi îşi va putea permite să încalce Constituţia în anumite limite", a declarat Corlăţean.

PRM se mai gândeşte

"Decizia Curţii Constituţionale, dar mai ales ultimele elemente ne fac să apreciem cu foarte multă circumspecţie viitorul acestei acţiuni", a declarat vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş. El a spus că în acest moment se desfăşoară prea multe "acţiuni subterane" pe scena politică. Bolcaş a afirmat că PRM va analiza situaţia şi abia apoi va lua o decizie, subliind că nu numai avizul negativ al Curţii Constituţionale a contribuit la adoptarea acestei poziţii, ci întregul context politic. "Suspendarea este un act foarte grav, de care nu trebuie să beneficieze un partid sau altul, ci trebuie să fie în beneficiul ţării", a spus Bolcaş.

"Vom vota pentru suspendarea lui Traian Băsescu, dacă avem garanţia că această decizie majoră a noastră şi fără precedent va fi urmată de o revoluţie populară, care să schimbe fundamental lucrurile în politica românească", a afirmat preşedintele PRM, C.V. Tudor, adăugând că este dispus să negocieze.

PC votează pentru suspendare

Purtătorul de cuvânt al conservatorilor, Bogdan Ciucă, a spus că parlamentarii PC vor vota pentru suspendarea şefului statului, deşi aşteaptă să studieze argumentaţia membrilor Curţii Constituţionale.

"În decizie nu se spune că Traian Băsescu nu a încălcat Constituţia, ci că nu a încălcat-o foarte grav. Curtea a vrut să fie elegantă şi să paseze responsabilitatea către parlament", susţine Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite