PSD: Erorile şi trădarea ne-au pierdut la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Social-Democrat explică scorul dezastruos înregistrat de coaliţia antiprezidenţială "Nefructificarea instrumentelor şi resurselor aflate la dispoziţia partidelor din

Institutul Social-Democrat explică scorul dezastruos înregistrat de coaliţia antiprezidenţială

"Nefructificarea instrumentelor şi resurselor aflate la dispoziţia partidelor din coaliţia antiprezidenţială în timpul campaniei pentru referendumul de pe 19 mai a fost rezultatul conjugat al erorilor şi trădării", este una dintre explicaţiile pentru eşecul taberei anti-Băsescu la care a ajuns Institutul Social-Democrat "Ovidiu Şincai".

Organizaţia condusă de Adrian Severin recomandă modificarea Constituţiei spre transformarea României într-o republică parlamentară, precum şi crearea "unei alianţe împotriva populismului" alcătuită din organizaţii civice, personalităţi cu sau fără angajamente politice şi instituţii media. ISD a publicat recent un raport intitulat "Referendumul din 19 mai 2007, radiografia unei confruntări politice".

Raportul atrage atenţia partidelor asupra grupărilor transpartizane care fac imposibilă planificarea politică pe termen lung. Documentul arată că, după referendum, Traian Băsescu doreşte să-şi fructifice avantajul tactic într-o victorie strategică. "Acesta este sensul consultărilor cu partidele politice, a mesajului din parlament din 30 mai, precum şi a presiunilor exercitate asupra PSD pentru a forţa demiterea Guvernului Tăriceanu", spune ISD. Potrivit Institutului "Ovidiu Şincai", în timpul campaniei s-a putut identifica o alianţă între PD, PLD, PNG şi Uniunea Populară Social-Creştină, care vor constitui ingredientele pentru noul partid-stat ce va fi creat de Traian Băsescu pentru susţinerea iniţiativelor sale.

Explicaţiile eşecului

Conceptul de campanie electorală a lui Traian Băsescu a fost coerent, în timp ce în rândul coaliţiei antiprezidenţiale improvizaţia a ţinut locul unei strategii unitare, se arată în document.

Traian Băsescu a reuşit destul de repede şi facil să-şi identifice un adversar în rândul "celor 322" şi a "oligarhiei", în timp ce adversarii săi nu au oferit o motivaţie suficient de puternică pentru mobilizarea electoratelor partidelor lor. Documentul mai spune că organizaţiile teritoriale ale PSD nu au dorit să se implice în campanie pentru că au considerat că Traian Băsescu nu poate fi demis.

"Coaliţia antiprezidenţială nu a anunţat cine ar putea fi înlocuitorul lui Traian Băsescu, niciunul dintre liderii partidelor neasumându-şi în timpul campaniei o eventuală candidatură împotriva celui pe care îl critica. În acest fel, cetăţenii au primit mesajul că nu există o alternativă la Traian Băsescu, votând ca atare. Morala acestei situaţii este aceea că, dacă porneşti un război, dar foloseşti instrumentele politicii pacifiste, vei obţine exact contrariul, adică propria înfrângere", menţionează raportul ISD.Pe de altă parte, raportul arată că Traian Băsescu a reuşit să stabilească agenda campaniei electorale pentru referendum, în discuţie fiind nu încălcările Constituţiei, ci trăsăturile partidelor şi ale liderilor lor. Strategia comunicaţională a lui Traian Băsescu s-a bazat pe folosirea a două resurse emoţionale: speranţa şi ura.

Motivaţia votului

Institutul "Ovidiu Şincai" arată că Traian Băsescu a găsit sprijinul său maxim în generaţia care a devenit matură după revoluţia din 1989, care nu pare a înţelege prea bine pericolele unui regim autoritar.

"Cei mai mulţi suporteri ai lui Traian Băsescu sunt din acea categorie de cetăţeni care au un grad înalt de frustrare, fiind tineri care nu au studii superioare. Pentru aceştia, <> , în diferitele sale ipostaze, este responsabil de nefericirea sa personală. (...) Prezenţa mai scăzută a electoratului din mediul rural, consecutiv cu orientarea sa spre Traian Băsescu, poate fi explicată prin reculul pe care îl traversează PSD, care nu a reuşit în ultimii doi ani să transmită mesaje convingătoare pentru vechii săi votanţi, pierduţi în favoarea PD şi PNG", explică raportul, adăugând că mass-media a avut o influenţă asupra deciziei de vot.

Recomandările către PSD

Documentul recomandă PSD să iniţieze un moratoriu pentru stabilitate politică pentru un termen de şase luni, până la organizarea alegerilor europene în toamnă.

Moratoriul presupune neintrarea PSD la guvernare, dar sprijinirea în parlament a actualului guvern, pe baze transparente, prin semnarea unui protocol de colaborare politică la nivel parlamentar, care să includă condiţiile susţinerii politice.

De asemenea, PSD ar mai trebui să propună şefului statului şi preşedinţilor de partide parlamentare un "Acord pentru respectarea Constituţiei". PSD mai este sfătuit să abandoneze strategia negocierilor subterane şi să impulsioneze dezbaterile autentice în partid.

PSD nu a reuşit în ultimii doi ani să transmită mesaje convingătoare pentru vechii săi votanţi, pierduţi în favoarea PD şi PNG
Raport ISD

Femeile au votat "nu" din cauza telenovelelor

Analiştii ISD arată că modificările aduse Legii referendumului au creat impresia unei răzbunări puse la cale împotriva lui Traian Băsescu. "Nu credem că este întâmplător faptul că, potrivit exit-pool-urilor, femeile l-au susţinut într-o mai mare măsură pe Traian Băsescu decât bărbaţii. Putem considera că apetenţa unei părţi a electoratului feminin pentru telenovele a funcţionat în favoarea şefului statului", se spune în raport.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite