PSD îl contrazice pe Cristian Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD se disociază de declaraţiile ministrului de Externe privind sprijinul acordat de România lui José Durao Barroso pentru a rămâne la şefia Comisiei Europene.PSD şi PDL au interese divergente în privinţa noului preşedinte al Comisiei Europene şi nu au ajuns la un acord în privinţa desemnării unui comisar european român.

„România se alătură celor care îl susţin pe Barroso“, a declarat pe 14 iunie ministrul de Externe Cristian Diaconescu, referindu-se la sprijinul acordat actualului preşedinte al Comisiei Europene. „Este singurul candidat. Nu avem obiecţii serioase în ceea ce îl priveşte, dar nu aş putea să vă spun că suntem 100 % satisfăcuţi de ceea ce preşedintele Barroso a făcut pentru România ca stat membru al Uniunii Europene“, a spus şeful diplomaţiei româneşti.

„O declaraţie care nu angajează PSD“

Colegii de partid nu sunt de acord cu Diaconescu. „Susţinerea nu a fost discutată în coaliţie. Este o declaraţie a domnului Diaconescu. Să nu reprezinte cumva punctul de vedere al preşedintelui ţării...“, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz. „Este o declaraţie care nu angajează PSD şi grupul europarlamentarilor PSD. Dacă guvernul României îl susţine pe Barroso, grupul europarlamentar al PSD nu îl susţine“, adaugă Adrian Severin, eurodeputat PSD.

El a precizat că nu poate fi exprimat un punct de vedere naţional în susţinerea noului preşedinte al CE, ci vor conta opţiunile grupurilor politice la care sunt afiliate partidele româneşti. Severin, care a participat săptămâna trecută la reuniunea PES, de la Bruxelles, spune că şi socialiştii europeni vor avea o propunere pentru şefia CE.

José Durao Barroso ar putea avea concurenţi precum premierul luxemburghez, Jean Claude Juncker, sau Guy Verhofstadt, fost prim-ministru belgian, spune Severin. El a precizat că Parlamentul European a solicitat ca numirea şefului Executivului european să fie amânată până după constituirea noului Legislativ, deoarece membrii acestuia trebuie să ia parte la negocierile politice de desemnare. Abia peste o lună va putea fi numit noul preşedinte al PE, declară Adrian Severin.

Procedură

Preşedintele CE este ales de către Consiliul European, după negocieri între grupurile politice din PE. Şeful CE numeşte cei 26 de comisari, pe baza propunerilor venite de la guvernele statelor membre. CE primeşte votul Parlamentului European. 

Consultări pentru comisarul român

image

Dacian Cioloş  Foto: L. Muntean



Nominalizarea unui politician pentru funcţia de comisar european ar trebui făcută după consultarea tuturor partidelor politice, consideră politicienii români. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că numirea comisarului va fi făcută de guvern, iar PSD a solicitat să fie consultat în privinţa desemnării. „Este o decizie a guvernului, iar guvernul are două componente“, declară Bogdan Niculescu Duvăz.

Liderul PDL, Adriean Videanu, a declarat că discuţiile privind viitorul comisar european vor fi reluate de partidele aflate la guvernare după ce va fi desemnat noul preşedinte al CE. „Desemnarea comisarului ar trebui să fie o acţiune coerentă, concertată şi colegială a tuturor partidelor“, spune liberalul Puiu Haşotti. UDMR ar vrea să obţinem portofoliul Agriculturii în noul Executiv european.

image

Adrian Severin  Foto: E. Crăescu


PSD înclină şi pentru postul de comisar pentru extindere. Duvăz spune că în următorul val al extinderii UE, România are capacitatea şi experienţa zonală necesare postului. Şi Agricultura ar fi un portofoliu reprezentativ, după părerea sa, în măsura în care noul comisar va implementa politici care să atragă fonduri. Până acum au fost vehiculate două nume, ca propuneri pentru viitorul comisar european: Adrian Severin, şeful delegaţiei PSD în PE şi Dacian Cioloş, fost ministru al Agriculturii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite