"PSD îi dă şansa lui Băsescu să-şi vadă visul cu ochii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD afirmă că partidul său nu se va face de râs cu moţiunea de cenzură. În viziunea sa, Guvernul Tăriceanu II este ca şi demis, singura problemă fiind dacă pesediştii vor forma

Liderul PSD afirmă că partidul său nu se va face de râs cu moţiunea de cenzură. În viziunea sa, Guvernul Tăriceanu II este ca şi demis, singura problemă fiind dacă pesediştii vor forma singuri noua echipă executivă sau într-o formulă politică care poate include o relaţie "corectă" cu PD.

- Credeţi că Traian Băsescu vă va nominaliza pentru funcţia de premier? Ce raţiuni ar avea să facă un asemenea gest?
- Preşedintele Băsescu va trebui fie să aleagă o soluţie viabilă, transparentă, bazată pe un program de guvernare şi pe un set de politici publice clar stabilite, fie să încropească o construcţie politică instabilă şi să vină cu alt guvern la fel de instabil şi de ineficient ca actualul guvern.

Oamenii sunt mai puţin interesaţi de orgoliile şi bătăliile politicienilor şi aşteaptă o guvernare capabilă şi stabilă, care să se ocupe de problemele lor. A înlocui un guvern cu 20% susţinere în parlament cu altul tot cu 20% înseamnă să ne furăm singuri căciula.

PSD are cel mai mare număr de parlamentari, a câştigat alegerile din 2004, prin urmare este partidul care are legitimitate populară în formarea unui nou guvern. De aceea, Traian Băsescu ar trebui să desemneze pentru formarea noului guvern primul partid din parlament. Dacă acesta nu reuşeşte, se pot încerca şi alte formule. PSD a decis deja la Congresul din 2004 nominalizarea mea la funcţia de prim-ministru, poziţie din care am şi câştigat ultimele alegeri.

Dar Constituţia permite preşedintelui desemnarea unui prim-ministru fără a-l obliga la acest gest mai degrabă cutumiar. Pentru PSD, orice guvern care se va forma va trebui să includă în programul de guvernare priorităţile acute ale românilor: pensii şi salarii decente, sprijin pentru agricultură, sănătate, educaţie şi mai multă atenţie familiilor cu venituri modeste şi care cu unul sau două salarii nu reuşesc să-şi crească copiii în condiţii decente sau să plătească factura la întreţinere.

Nu puteţi să mă întrebaţi ce gândeşte Traian Băsescu atunci când ia decizii politice.

Ce raţiuni are domnia sa în continuarea războiului cu premierul Tăriceanu?
Probabil doar una de ordin personal, nu-i mai place de un om pe care îl îmbrăţişa cu mult drag în campania electorală, şi atunci uită de orice interes naţional şi vrea prin orice mijloace să-l dea jos. După doi ani şi jumătate de mare chin şi frustrări, PSD i-a dat şansa să-şi vadă visul cu ochii. Preşedintele Băsescu va alege dacă vrea să continue criza politică sau îi va pune capăt.

- Din ce motive aţi schimbat linia politică anti-Băsescu anunţând ca obiectiv pentru PSD intrarea acum la guvernare?

- PSD are o linie social-democrată, şi nu una anti-Băsescu. PSD a arătat că, până şi atunci când este în opoziţie, este capabil să construiască, şi nu să demoleze sau să critice în permanenţă. PSD a iniţiat şi a trecut prin parlament legea privind creşterea pensiilor, a mărit subvenţiile în agricultură şi salariile profesorilor.
Intrarea PSD la guvernare este mai degrabă o necesitate decât un obiectiv. Este o necesitate impusă de incompetenţa guvernării din ultimii doi ani şi jumătate şi este o obligaţie dictată de perspectiva sumbră care
ne-ar aştepta în următorul an de guvernare de dreapta.

- Speraţi într-o relaţie mai bună cu PD decât cu PNL?
- Sper că viitorul guvern va avea în programul său măsuri sociale de stânga pe care PSD le va susţine şi că va fi capabil să aducă bunăstare românilor, aşa cum le-a fost promis că se va întâmpla după intrarea în Uniunea Europeană. Fără îndoială că în PD, dar şi în alte partide parlamentare sunt mulţi oameni dispuşi la dialog. O relaţie corectă şi punctuală cu PD-ul nu este imposibilă. Totul depinde de câtă înţelepciune găsim şi de o parte şi de alta. Relaţia noastră este deschisă către orice partid capabil să sprijine un program politic necesar ţării.

- Ce câştigă PSD forţând intrarea la guvernare pentru câteva luni?
- PSD câştigă doar şansa de a-şi demonstra capacitatea de a guverna eficient. Nu este deloc uşor ca după doi ani şi jumătate de guvernare ineficientă să vii să corectezi unele greşeli majore, dar ştiu că avem oamenii capabili să îndrepte actul guvernării înspre nevoile omului obişnuit.

- Credeţi că un eventual eşec al partidului de a obţine guvernarea sau participarea la guvernare ar reprezenta un risc pentru rămânerea dumneavoastră la şefia PSD?
- Să nu vă imaginaţi niciun moment că toţi vicepreşedinţii PSD prezenţi la Bran, şi care au votat în unanimitate depunerea moţiunii de cenzură, sunt naivi politic. Cu toţii ştim că preşedintele este capabil să-şi asculte orgoliul personal atunci când ia decizii politice. O eventuală decizie a domniei sale de a merge pe aceleaşi soluţii perdante ca şi în 2004 nu are niciun efect asupra PSD. În acest partid nu se joacă după cum cântă cei din afara lui.

- Este moţiunea de cenzură un mesaj de captare a bunăvoinţei lui Traian Băsescu impus de grupul de la Cluj sau de alte grupuri?
- Vicepreşedintele Ioan Rus a fost prezent la întâlnirea de la Bran şi este membru al PSD, nu al PD. La întâlnirea informală de la Bran a avut loc un vot democratic, iar decizia a fost, în acest caz, unanimă. Uneori, există puncte de vedere comune ale PSD şi ale lui Traian Băsescu, cum este necesitatea introducerii votului uninominal înainte de alegerile parlamentare. Acesta este un semn de maturitate politică.

- Care va fi componenţa viitoarei guvernări?
- Conform Constituţiei, după ce moţiunea de cenzură va fi aprobată de către parlament, preşedintele are obligaţia de a numi un premier. Abia atunci PSD va iniţia consultări transparente cu toate partidele parlamentare. Recent, Traian Băsescu a dorit să testeze "piaţa" dacă există susţinere pentru varianta unui premier tehnocrat. Poate că se îndoieşte de capacitatea "marilor" specialişti din PD de a conduce un guvern sau poate că-i este teamă să nu erodeze imaginea "umflată" a PD-ului.

- Veţi accepta nominalizarea de către Traian Băsescu a unei alte persoane din PSD decât Mircea Geoană pentru funcţia de prim-ministru?

- Atunci când sunt invitate la Cotroceni, partidele aduc la cunoştinţa preşedintelui persoana desemnată pentru funcţia de prim-ministru. O altă nominalizare ar aduce în discuţie criterii absolut subiective pe care
le-ar avea preşedintele. În mod clar, o astfel de iniţiativă nu ar avea nimic constructiv şi ar fi doar o nouă tentativă de a crea tensiuni. Traian Băsescu nu poate decide pe cine vrea să desemneze PSD la funcţia de premier.

"Nu ne vom face de râs!"

"Deja PSD a început redactarea moţiunii de cenzură. Noi nu suntem PD, care s-a făcut de râs cu depunerea moţiunii lor de cenzură când a trebuit să se milogească de unii parlamentari pentru a avea numărul necesar de semnături sau a trebuit să falsifice semnături. După ce moţiunea este aprobată, vom vedea, în urma unor discuţii transparente cu toate partidele, dacă o formulă monocoloră sau o coaliţie va putea asigura o majoritate în parlament.

Este clar că o formulă de coaliţie este mai puţin eficace în actul guvernării. Ea ar putea însă avea avantajul asigurării unei stabilităţi dincolo de actualul ciclu politic. Moţiunea de cenzură a fost depusă pentru a demite un guvern slab şi a găsi o soluţie politică pentru formarea unui guvern stabil."

O relaţie corectă şi punctuală cu PD-ul nu este imposibilă. Totul depinde de câtă înţelepciune găsim şi de o parte şi
de alta.
Mircea Geoană

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite