PRM, ultimul cartuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel au respins contestaţia depusă de PRM împotriva delimitării colegiilor uninominale. Partidul lui C. V. Tudor pregăteşte recursul şi atacul la Curtea Constituţională

Soarta uninominalului va fi decisă pe 11 noiembrie, când procesul se va judeca pe fond. Băsescu a îndemnat Guvernul să corecteze acum ceea ce a reclamat PRM.

Votul uninominal a trecut de un hop, prin decizia Curţii de Apel de a respinge cererea de suspendare a PRM, însă instanţa se va pronunţa abia pe 11 noiembrie pe fond, adică asupra legalităţii hotărârii de delimitare a colegiilor.

Până atunci, PRM va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prim-vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş a anunţat că partidul său va face recurs la decizia de astăzi şi va solicita preschimbarea termenului de 11 noiembrie la o dată mai apropiată, tocmai pentru că instanţa a refuzat contestaţia de azi a PRM.

Potrivit lui Bolcaş, la primul termen pe fond se va lua act şi de excepţia de neconstituţionalitate ridicată de PRM şi dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională, suspendându-se astfel procesul.

CSM îi bate obrazul lui Băsescu

Şeful statului a declarat ieri la postul public de radio că Guvernul ar trebui să emită acum actul pregătit să corecteze ceea ce a fost reclamat de PRM. Băsescu a susţinut că, atâta vreme cât Executivul a anunţat deja că are pregătită riposta faţă de contestaţiile PRM, ar trebui să emită actul normativ acum pentru a nu mai aştepta un răspuns până pe data de 11 noiembrie.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a criticat pe preşedinte pentru afirmaţiile făcute miercuri în Parlament pe tema procesului uninominalului, acuzându-l de faptul că a adus atingere autorităţii judecătoreşti.

„Exprimarea neechivocă a preşedintelui României, în sensul că hotărârea Guvernului în legătură cu care se desfăşoară judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezintă o gravă atingere adusă autorităţii judecătoreşti şi principiilor constituţionale privind independenţa justiţiei şi separaţia puterilor în stat“, se arată într-un comunicat al CSM.
Traian Băsescu a declarat în Parlament că Hotărârea Guvernului „pare a nu respecta rigorile legii”.

Liberalilor le-a venit inima la loc

Liberalii sunt convinşi că instanţa nu va decide anularea legii uninominalului, la termenul de la 11 noiembrie.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat că este practic imposibil ca judecătorii Curţii de Apel să se pronunţe încă de la prima înfăţişare şi să emită o decizie contrară celei emise ieri.

“Procesul de organizare a alegerilor în sistem uninominal este ireversibil. Hotărârea de astăzi (ieri – n.r.) a magistraţilor a fost semnalul decisiv în acest sens”, a precizat Voicu.

El a adăugat că, în eventualitatea în care instanţa declară ilegală decuparea colegiilor uninominale, Executivul are la îndemână mai multe mijloace prin care poate asigura desfăşurarea normală a scrutinului programat pentru 30 noiembrie: o nouă hotărâre de guvern şi o altă ordonanţă de urgenţă.

image

Procesul de organizare a alegerilor în sistem uninominal este ireversibil. Hotărârea magistraţilor a fost semnalul decisiv în acest sens.

image


Mihai Voicu, preşedintele comisiei pentru elaborarea codului electoral

image

De ce Dumnezeu nu corectează imediat Guvernul ceea ce trebuie corectat ca să lase hotărârea aceasta care e în instanţă fără obiect?

image


Traian Băsescu, preşedintele României

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite