PP-DD a depăşit PDL în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii sunt pe locul trei în Bucureşti, după USL şi  PP-DD, potrivit barometrului „Adevărul“ realizat de IMAS în luna martie.

La nivel naţional, USL este pe primul loc, cu 48,4%, dar sub obiectivul declarat de a obţine peste jumătate plus unu din voturi. PDL, aflat pe locul al doilea, cu 18,6%,  îşi vede ameninţată poziţia de Partidul Poporului, cotat cu 16,6%. Pragul electoral ar mai fi depăşit de UDMR, partid cotat cu 7%.

Principala surpriză a sondajului este scorul slab pe care PDL îl înregistrează în Bucureşti, deşi Capitala a fost mulţi ani un fief al democrat-liberalilor. USL conduce în Capitală cu 47,6% din voturi, iar pe locul doi se află Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD), care ar obţine 19,8% din voturi, în timp ce democrat-liberalii au doar 18%.

Pe tot parcursul anului 2011 şi la începutul lui 2012, PDL s-a aflat înaintea PP-DD în Capitală. Chiar în luna ianuarie, în timpul manifestaţiilor de stradă din centrul Capitalei, democrat-liberalii se menţineau pe locul doi, cu 25,6% din opţiunile bucureştenilor. În ultimele luni însă, organizaţia PDL Bucureşti, condusă de Elena Udrea, a părut cuprinsă de haos. Elena Udrea a refuzat să candideze deşi a fost invitată de unii dintre „greii" PDL să îşi asume răspunderea. După îndelungi căutări, PDL s-a orientat către Silviu Prigoană, contestat chiar din interiorul partidului.

Mai mult, Elena Udrea a schimbat şi strategia de alianţe de la o zi la alta, defilând la un moment dat alături de UNPR, după care a renunţat la listele comune cu formaţiunea condusă de Gabriel Oprea.

PDL pierde teren şi în Transilvania

Partidul condus de Dan Diaconescu este pe locul doi şi în Muntenia. În  această regiune, USL conduce cu 59%,  scor  explicabil prin faptul că PSD şi PNL deţin 13 dintre cei 16 şefi de consilii judeţene din această regiune. PP-DD are 17%, iar PDL, 16,8%, în acest fel formaţiunea lui Dan Diaconescu confirmând rezultatele bune înregistrate în ultimii ani în această regiune.

Pentru democrat-liberali, situaţia nu este mai plăcută nici în Transilvania, o zonă istorică de unde obţineau, în mod tradiţional, un număr consistent de voturi. USL este pe primul loc în această regiune cu 38,5%, UDMR are 21,8%, în timp ce PDL şi PP-DD au 15,6%. Şi aici, democrat-liberalii au pierdut teren faţă de luna trecută, când aveau 19% şi depăşeau PP-DD cu 4 procente. De menţionat că sondajul a fost efectuat în perioada 7-13 martie şi nu  a surprins plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL, ceea ce ar putea scădea scorul PDL în Transilvania.

PDL compensează aducând voturi din Moldova. USL conduce şi în această regiune cu 45,1% din voturi, în timp ce PDL are 25,6% din opţiunile moldovenilor, iar Partidul Poporului, 16,4%. Experienţa alegerilor parţiale din Neamţ dovedeşte însă că, sub bagheta unui baron local ca Gheorghe Ştefan, maşinăria de partid a democrat-liberalilor poate depăşi aşteptările.

Datele sondajului

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul" şi a fost efectuat pe un eşantion de 1.046 de persoane. Datele au fost strânse în perioada 7-13 martie, iar eroarea sondajului este de 3%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite