PNŢCD, unire sub aripa lui Băsescu?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ciorbea „a uitat“ de episodul debarcării sale din Guvern, regizat de Băsescu
Victor Ciorbea „a uitat“ de episodul debarcării sale din Guvern, regizat de Băsescu

Şeful statului a discutat mai mult de două ore la Cotroceni cu Victor Ciorbea, Vasile Lupu şi Aurelian Pavelescu despre „reconcilierea partidului“ Vasile Lupu, care se luptă cu Victor Ciorbea pentru şefia PNŢCD, a văzut în spatele invitaţiei pe care le-a adresat-o şeful statului un interes electoral.

„Să nu stăm cu pisica-n traistă şi să zicem că-i iepure! Este clar că a fost un interes electoral, este un preşedinte jucător, iar la anul sunt alegeri! Ne-a sunat secretara preşedintelui, ne-am întâlnit la un pahar de apă cu el, ne‑am luat la vorbă, iar el s-a interesat de şansele de reconciliere a taberelor din PNŢCD. Banal!", a povestit Vasile Lupu pentru „Adevărul".

„Nu ni s-a propus nicio alianţă, n-am primit nicio ofertă de intrare în Mişcarea Populară", a adăugat Lupu. „Noi, oricum, i-am spus clar că, până nu se stabilizează partidul, nu suntem interesaţi de nicio alianţă. Şi Băsescu ne-a felicitat pentru asta!", a continuat liderul ţărănist.

Potrivit lui Lupu şi fostul premier Victor Ciorbea, a stat la masă cu şeful statului. „A stat relaxat, a glumit şi a povestit despre istorie şi despre cum i-a lăsat lui Ion Diaconescu moştenire partidul", a relatat Lupu. Ciorbea a fost înlăturat tocmai de Traian Băsescu de la şefia Guvernului în 1998.

Ciorbea, niciun cuvânt despre debarcare

„Incidentul" a fost însă ocolit în „discuţiile elegante" de Ciorbea, care, de-a lungul timpului, l-a criticat vehement, ori de câte ori a avut ocazia, pe Băsescu. La rândul său, Aurelian Pavelescu a dat asigurări că, la Cotroceni, „nu au fost conspiraţii, nu s-au făcut planuri", ci a fost vorba despre „un îndemn de reconciliere adresat de şeful statului, în perspectiva alegerilor".

„Preşedintele crede că are şanse de a intra în Parlament", a arătat Pavelescu, adăugând că nu s-a discutat nimic despre Mişcarea Populară. La discuţii au mai participat şi fostul preşedinte al PNŢCD Marian Miluţ, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş.

Vechi rivali politici

Între Victor Ciorbea şi Traian Băsescu este o veche rivalitate, de pe vremea când fostul premier i-a fost şef preşedintelui, care era ministru al Transporturilor, în primul guvern al Convenţiei Democratice. Traian Băsescu a fost cel care a declanşat o criză politică, finalizată cu debarcarea lui Victor Ciorbea din Guvern, începutul sfârşitului pentru ţărănişti. Plecarea lui Ciorbea a fost pretextul sciziunii între grupul reformist şi cel conservator din PNŢCD.

Certurile interne au continuat până în prezent şi  nu au încetat nici după moartea recentă a fostului lider ţărănist, Ion Diaconescu. Par­tidul este scindat în două aripi: cea condusă de Victor Ciorbea, care se luptă în tribunal cu cea condusă de Vasile Lupu şi de Aurelian Pavelescu, fiecare revendicând faptul că ar reprezenta PNŢCD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite