PNŢCD şi-a vândut sufletul pe un becal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becalul este unitatea cu care pot fi cumpăraţi jucători de fotbal, oficiali şi, mai nou, un partid istoric Gigi Becali îl susţine, inclusiv financiar, pe candidatul PNŢCD la Primăria

Becalul este unitatea cu care pot fi cumpăraţi jucători de fotbal, oficiali şi, mai nou, un partid istoric

Gigi Becali îl susţine, inclusiv financiar, pe candidatul PNŢCD la Primăria Capitalei. Creştin-democraţii ţărănişti şi cei din Noua Generaţie vor face o alianţă pentru Primăria Bucureştiului. Planurile ţărăniştilor de a face o alianţă cu liberalii s-au năruit după ce sondajele şi cercetările PNL au arătat că, împreună, cele două formaţiuni ar obţine mai puţin decât dacă PNL ar merge singur în alegeri.

"Consider că Aurelian Pavelescu este cel mai demn şi cel mai bun pentru Primăria Capitalei. Rămâne să negociem şi la sectoare, să vedem dacă putem face o alianţă", a spus Becali, într-o conferinţă de presă organizată la palatul său. Invitaţi de onoare au fost preşedintele ţărăniştilor, Marian Miluţ, şi candidatul Pavelescu.

PNŢCD îşi făcea planuri mari în urmă cu o săptămână, anunţând că este posibilă o înţelegere istorică cu PNL: o alianţă electorală, pentru locale şi parlamentare, cu susţinerea unui candidat comun la prezidenţiale.

PNL a propus fuziunea prin absorbţie

Marian Miluţ, preşedintele PNŢCD, declara că s-ar stinge o datorie istorică dacă PNL ar accepta să ajute PNŢCD să îşi revină. Miluţ observa că, în 1996, CDR a acceptat în rândurile sale, înainte de alegeri, toate fracţiunile liberale, iar astfel, cu Emil Constantinescu, candidat la preşedinţie, şi pe baza "Contractului cu România", a fost posibilă victoria dreptei.

Liderii PNŢCD s-au declarat dezamăgiţi de faptul că negocierile cu liberalii au eşuat. Marian Miluţ a declarat că Ludovic Orban le-a transmis că nu are nevoie de susţinerea ţărăniştilor pentru obţinerea Primăriei Capitalei, şi partidul a trebuit să se orienteze, cel puţin la Bucureşti, spre o înţelegere punctuală cu PNG-CD. Vasile Lupu, fost deputat şi participant la negocierile pentru constituirea Polului de dreapta PNŢCD-PNL-AP a spus că ţărăniştii nu au putut accepta condiţiile PNL: fuziunea prin absorbţie.

Sondajele au distrus alianţa cu PNŢCD

Liberalii au respins alianţa cu PNŢCD, planificată de mai mult timp, pe motiv că o înţelegere publică între cele două formaţiuni nu ar fi profitabilă din punct de vedere electoral. Surse liberale susţin că vicepreşedintele Ludovic Orban a fost cel care i-a informat pe liderii PNŢCD că alinaţa nu mai este de actualitate.

Potrivit surselor amintite, PNL a comandat mai multe cercetări sociologice pentru a atesta reacţia populaţiei la această mişcare politică. Majoritatea celor chestionaţi ar fi reacţionat negativ, invocând renaşterea defunctei Convenţii Democratice din România (CDR).

"Toate datele arătau că această alianţă ar fi obţinut cu trei procente mai puţin decât intenţia de vot pentru PNL", ne-a declarat unul din membrii conducerii PNL. Delegaţia Permanentă a partidului a aprobat, ieri, o excepţie de la această decizie: la Timişoara, PNL îl va sprijini pentru un nou mandat, pe actualul primar ţărănist, Gheorghe Ciuhandu.

Pavelescu, un avocat plimbat prin doctrine

Avocat de profesie, favoritul lui Becali pentru Primăria Capitalei s-a făcut remarcat în scena politică mai mult prin uşurinţa cu care a schimbat partidele politice de-a lungul vremii. Pornit la drum ca liberal în primii doi ani după Revoluţie, Pavelescu a lăsat această doctrină pentru cea promovată de Partidul Dreapta Naţională, al cărui lider a şi fost în perioada "94-"96.

Este ales deputat pe listele acestui partid, dar un an mai târziu părăseşte barca democrată, pentru a i se alătura lui Cozmin Guşă în PIN ca vicepreşedinte. În 2006, pleacă şi din acest partid, regăsindu-şi afinităţi ţărăniste. Noua orientare doctrionară i-a adus, de altfel, un post de vicepreşedinte în PNŢCD. (M.V.)

Ion Diaconescu: "Este o combinaţie teribilă"

Preşedintele de onoare al PNŢCD, Ion Diaconescu (foto), este surprins de înţelegerea cu Becali. "Dacă aş fi fost preşedinte, m-aş fi opus", spune el. "Combinaţia cu Gigi Becali este teribilă", declară el, evitând totuşi să o înfiereze, odată ce nu a fost consultat de partid. La Revoluţie, Ion Diaconescu avea 72 de ani, iar Corneliu Coposu, 75.

"Trăiam din pensii, nu aveam chirie mare pe sediu, mai aveam un donator. Partidul nu prin asta trăia, ci prin trecut, prin luptă, prin capitalul moral. Eram deja bătrâni... dar Maniu ne ceruse să nu lăsăm partidul să moară", spune el. El se miră de atitudinea liberalilor şi nu înţelege de ce a fost nevoie de un nou candidat la Primărie, astfel micşorându-se şi şansele lui Ludovic Orban.

Pentru Ion Diaconescu, Gigi Becali vine din altă lume: "Este lipsit de seriozitate politică. Nu am văzut nicio manifestare la el, care să îl îndreptăţească să facă o alianţă. Nu am văzut decât activităţi din fotbal", declară Ion Diaconescu. "Nu o consider potrivită", comentează Ion Diaconescu înţelegerea PNŢCD- PNG.

"PNL ne-a spus că nu are nevoie de noi"

"Orban ne-a spus că nu are nevoie de noi. Liberalii ne-au refuzat", a declarat Marian Miluţ. Preşedintele PNŢCD a spus că alianţa electorală cu PNL este deocamdată un proiect abandonat. La supărare, PNŢCD a încheiat o înţelegere punctuală cu PNG.

"Înţelegerea este la nivel de susţinere a candidaturii pentru Bucureşti. Orice sprijin este bine-venit pentru a maximiza şansele PNŢCD", declară Virgil Petrescu, fostul ministru ţărănist al învăţământului. El s-ar fi aşteptat la o alianţă cu liberalii, dar declară resemnat că în campanie sunt "multe întâmplări imprevizibile". Petrescu spune că PNŢCD nu va face o fuziune cu partidul lui Becali.

"Intrăm în alegeri, facem ce putem", comentează fostul ministru care mai trage nădejde că PNG nu e o alegere aşa rea, odată ce are "CD" ataşat în titulatură. Vasile Lupu, iniţiatorul Legii fondului funciar, declară că în teritoriu PNL "a propus fuziune prin absorbţie".

"Aiasta nu trebuia spusă", comentează el. Lupu spune că, din punct de vedere al moralităţii politice, nu este mare deosebire între Tăriceanu, Băsescu şi Becali. "Este un personaj pitoresc, dar a adus avantaje ţării", afirmă el despre Gigi Becali: "Noi nu îl trimitem pe Becali să fie prim-ministru sau să candideze la preşedinţie, unde ar avea nevoie de experienţă politică".

Cred că Pavelescu va intra în turul doi. Ce ar vrea bucureştenii mai bun decât el? Şi dacă nu ar ajunge, atunci vom vedea care dintre candidaţii rămaşi în cursă va fi cel mai bun sau, poate, nu ne va mai interesa deloc această luptă
Gigi Becali, preşedinte PNG-CD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite