PNŢCD, partidul cu două capete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Marian Miluţ şi noul preşedinte ţărănist, Radu Sârbu, se contestă reciproc PNŢCD devine primul partid cu o conducere bicefală, în care fiecare dintre părţi se acuză de

Liderul Marian Miluţ şi noul preşedinte ţărănist, Radu Sârbu, se contestă reciproc

PNŢCD devine primul partid cu o conducere bicefală, în care fiecare dintre părţi se acuză de ilegitimitate.

"Cele mai slabe rezultate din istoria postdecembristă a PNŢCD; strategie limitată la răfuieli personale de genul excluderilor sau îndepărtării liderilor sau a şefilor de organizaţii indezirabili; inexistenţa unui mesaj politic", au curs ieri reproşurile la adresa lui Marian Miluţ, în raportul citit Congresului de primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu.

Picătura care a umplut paharul nemulţumirilor - înţelegerea cu PNL, conform căreia ţărăniştii ar primi 30 de colegii dacă ar candida pe listele PNL, apreciată drept o "şmecherie care trădează interesele PNŢCD" şi un pas spre desfiinţarea partidului.

Vechea gardă se întoarce

Moţiunea noului preşedinte, Radu Sârbu, "CreDem în România", a fost votată de 369 din cei 375 de delegaţi. Odată cu el a fost instalată şi o nouă echipă de conducere: Doru Năsui, prim-vicepreşedinte, Gheorghe Ciuhandu, preşedinte CNC, Ion Caramitru, Adrian Ghiţă, Radu Rizescu, Mihai Grigoriu, Andrei Dimitriu, Virgil Petrescu şi Alexandru Herlea, vicepreşedinţi. Moţiunea readuce în prim-plan foşti miniştri şi parlamentari din perioada 1996-2000 şi propune relansarea PNŢCD şi a ofertei politice creştin-democrate.

La Congres au participat şi seniorii, foşti deţinuţi politici: Ion Diaconescu, acad. Gabriel Ţepelea, C-tin Ionescu Galbeni, surorile lui Corneliu Coposu, Rodica Coposu şi Flavia Bălescu. Strategia electorală a noii conduceri: liste de candidaţi sub sigla proprie şi deschidere către alianţe electorale cu PNL sau PDL.

Sinaia exclude Bucureştiul

Tabăra susţinătorilor preşedintelui Marian Miluţ a încercat ieri, la Sinaia, să arunce în ilegalitate Congresul "rebelilor" de la Bucureşti. Nervozitatea şi tensiunea protagoniştilor şi-au făcut însă simţită prezenţa. În holul hotelului, fidelii lui Miluţ îşi sunau de zor cunoscuţii de la Bucureşti să afle câţi participă la Congresul etichetat printr-o rezoluţie drept "nestatutar, nelegal şi fără efecte juridice".

În încercarea de legitimare a apropierii de PNL, Miluţ a dat citire unui mesaj de susţinere a fostului şef de stat Emil Constantinescu. Parafarea acordului cu liberalii a fost declarată statutară. Miluţ a obţinut cu majoritate de voturi demiterea preşedintelui CNC, Gheorghe Ciuhandu, şi excluderea din partid a apropiaţilor acestuia, Radu Sârbu şi Alin Popa.

"Cei care au îngheţat viitorul PNŢCD nu trebuie să mai facă parte din conducere, iar cei care n-au performat, care n-au reuşit să vină cu proiecte viabile nu mai pot să reprezinte partidul", a declarat Miluţ, anunţând că este pregătit să se lupte în instanţă pentru păstrarea numelui şi siglei formaţiunii dacă Ciuhandu vrea să rupă partidul în două.

Ideea deşucheată de a introduce în Parlament 30 de colegi pe listele PNL, una dintre cele mai incredibile încercări de a desfiinţa PNŢCD
Ion Caramitru,
vicepreşedinte

Dacă noua conducere va lua lucrurile în serios, va merge spre mai bine, pentru că sub unu la sută nu mai avem unde să scădem
Gheorghe Ciuhandu,
preşedinte CNC

Cei care au îngheţat viitorul PNŢCD nu trebuie să mai facă parte din conducere, iar cei care n-au performat nu pot reprezenta partidul
Marian Miluţ,
preşedinte

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite