PNL le promite conservatorilor 21 de locuri în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii au părăsit, ieri, oficial PSD şi se vor alătura PNL în Alianţa de Centru Dreapta (ACD). PNL şi PC vor participa împreună la următoarele alegeri parlamentare şi vor avea un candidat comun la prezidenţiale, potrivit înţelegerii parafate, ieri, de conducerile celor două partide.

PC ar urma să primească din partea PNL 12 colegii eligibile la Camera Deputaţilor şi nouă la Senat, în condiţiile în care, în prezent, conservatorii au doar doi deputaţi şi un senator.

Sprijinul Antenelor pentru candidatul PNL

Pentru realizarea acestui obiectiv, fiecare şef de filială liberală ar trebui să pregătească o propunere de colegiu, din care să fie desemnate cele destinate conservatorilor. Oferta conducerii liberale se bazează pe presupunerea că alianţa, care va avea sigla PNL - săgeata, ar urma să obţină în jur de 120 de locuri în Parlament. În schimb, liberalii şi-ar asigura un sprijin mediatic constant. „Ce a fost până acum la televiziunile lui Voiculescu era tocmai în vederea alianţei, nu era pe termen nelimitat. Oricând era posibil ca Voiculescu să nu ne mai sprijine", afirma, ieri,  un parlamentar liberal. Discuţiile au început acum câteva luni, dar au intrat în linie dreaptă înainte de Anul Nou. Iniţial, PNL a propus conservatorilor fuziunea prin absorbţie, dar preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu s-a opus.

Potrivit protocolului, valabil până în 2016, candidatul comun la prezidenţiale va fi dat de partidul cu cei mai mulţi parlamentari - o formulă indirectă de stabili sprijinul PC pentru Crin Antonescu. Pentru alegerile locale din 2012, regula va fi a candidaturilor separate, cu sprijin reciproc în turul II, dar organizaţiile locale pot bate palma "de la caz la caz" pentru liste comune. Alianţa  va fi condusă de un consiliu format din doi copreşedinţi (Crin Antonescu, preşedinte PNL şi Daniel Constantin, pre;edinte PC) plus câte şase reprezentanţi ai fiecărui partid. Pe de altă parte, liberalii i-au promis lui Dan Voiculescu că va rămâne vicepreşedinte al Senatului. 

Protocolul a fost votat de conducerea PNL. Antonescu a spus în cadrul şedinţei că o colaborare cu PC asigură atât sprijinul mediatic dorit, dar poate să reprezinte şi o etapă în planul de a atrage UDMR. „UDMR ne-a transmis că nu avem o masă critică de parlamentari. Cu PC alături, cu parlamentarii care se vor alătura PC putem să discutăm lucrurile altfel până la congresul ­UDMR", ar fi explicat Antonescu. El a adăugat că în momentul în care se va ajunge la o înţelegere cu PSD s-ar prefera să fie una pe picior de egalitate, iar mişcarea de ieri ar putea contribui la acest lucru. 

Citiţi şi:

Liviu Dragnea: “Îmi doresc o Alianţă cu PNL”

Opoziţia, în căutarea unei majorităţi pierdute

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite