PNL ar da demisia pe boicot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii renunţă la ideea de a pleca din Parlament, dar anunţă că nu vor încasa indemnizaţiile şi că vor să blocheze activitatea Legislativului.

Liberalii par dispuşi să asculte sfatul colegilor din PSD şi să renunţe la demisiile în bloc din Parlament. Varianta de rezervă ar fi boicotarea lucrărilor Legislativului dublată de neîncasarea indemnizaţiilor.

Scenariul a fost pus pe tapet de vicepreşedintele liberal Mircea Diaconu. El a afirmat că demisia senatorilor şi deputaţilor Opoziţiei ar lăsa Puterea să-şi îndeplinească toate planurile. „Dacă, teoretic, Parlamentul scade până la 25 de oameni, rămân 25 de oameni în şi instituţia funcţionează cu jumătate plus unu. Deci, trebuie 13 oameni şi Parlamentul funcţionează pentru că are majoritatea prezentă„, a calculat Diaconu.

„E absurd, aşa este legislaţia, iar noi am fi cei mai mari fraieri dacă ne-am da demisia.  Rămânem în Parlament, dar nu suntem fizic şi atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: şi în comisii, şi în birourile permanente, şi în plen„, a explicat Diaconu planurile PNL.

Rezervele PSD

Un alt motiv pentru care liberalii ar putea renunţa la demisiile din Parlament, plan discutat luni seara, este refuzul PSD de a se implica în această acţiune. Fără o strategie comună a Opoziţiei, strategia nu are nicio şansă.

De altfel, preşedintele PSD, Victor  Ponta, a reafirmat, ieri, reţinerea partidului său faţă de planul liberalilor. Preşedintele PSD a invocat inclusiv faptul că Puterea ar putea recurge, în situaţia unei demisii în bloc a Opoziţiei, inclusiv la adoptarea unor legi controversate precum votul prin corespondenţă.  Mai mult, un eventual act de demisie în bloc a parlamentarilor Opoziţiei ar duce la imposibilitatea contestării la Curtea Constituţională a vreunei legi.

Cine îşi dă demisia

Unii parlamentari liberali sunt însă decişi să meargă până la capăt cu demisia. „Suntem hotărâţi să ne retragem din Parlament, să ne prezentăm demisiile, pentru a forţa actualul guvern să plece acasă„, a afirmă deputatul  PNL Ludovic Orban.

Acesta a spus că mai mulţi colegi de-ai săi din Parlament au deja demisiile pregătite. Mai mult, potrivit acestuia, demisiile parlamentarilor PNL au fost deja depuse la sediul grupării politice. Deputatul PNL Adriana Săftoiu spune, de asemenea, că nu renunţă la demisia din Parlament şi arată că şi-o va anunţa în prima şedinţă de plen a Camerei.  „Demisia e un act individual şi nu cred că putem vorbi de demisii colective. Dacă ai spus că o faci, nu te retragi zicând «ştiţi, aşa mi-a spus partidul»„, a explicat Adriana Săftoiu . 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite