PNL vrea desfiinţarea CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de coaliţie, propunerea nu a beneficiat de spriijinul vădit al nici uneia din părţile vizate, democraţii taxând virulent ceea ce ei consideră a fi doar o diversiune liberală.Potrivit unor

de coaliţie, propunerea nu a beneficiat de spriijinul vădit al nici uneia din părţile vizate, democraţii taxând virulent ceea ce ei consideră a fi doar o diversiune liberală.
Potrivit unor surse democrate, reprezentanţii PD au de gând să aducă în discuţie la proxima şedinţă a CSAT modul în care ministrul liberal al apărării s-ar fi folosit de infrastructura Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei pentru a demara de un an încoace o campanie de urmărire şi racolare a politicienilor şi ziariştilor, precum şi a unor acţiuni de spionaj la adresa unor consilieri prezidenţiali. Ca atare, Olteanu a reluat o temă ce fusese lansată de Liga ProEuropa şi înglobată în programul PNL încă din luna februarie a acestui an: desfiiinţarea CSAT, structură considerată de tip sovietic, care, cu excepţia Franţei, nu-şi găseşte corespondent la nivelul statelor membre UE. "Noi, în rezoluţia Consiliului Permanent al PNL din februarie, am spus exact acelaşi lucru. CSAT e o structură preluată în Constituţia din 1991, pentru a da mai multă putere preşedintelui de atunci", a spus Bogdan Olteanu. Liderul liberal a ţinut să precizeze că ideea liberală nu pune în discuţie neapărat modul în care e constituit CSAT, ci persoanele care fac parte din el şi modul de transfer al deciziei către acest fel de structură. "Printr-o viitoare revizuire a Constituţiei va trebui stabilit cine e şeful Executivului, fiindcă în momentul acesta nimeni nu poate să spună dacă e primul-ministru sau preşedintele", a precizat Olteanu.

Apărare în careu în jurul lui Atanasiu
Olteanu a mai precizat că Atanasiu se bucură de susţinerea politică a partidului, aşa cum PNL a făcut front şi în faţa unui Gheorghe Flutur sau a ministrului Eugen Nicolăescu. "Suntem mulţumiţi de ministrul apărării. Suntem obişnuiţi să ne susţinem colegii şi atunci când le merge bine, şi atunci când sunt atacaţi. Dacă sunt mai mulţi contestatari ai domnului Atanasiu decât degetele unei singure mâini, vi-i ofer pe toţi acasă", a spus preşedintele Camerei.

PD acuză diversiunea lui Tăriceanu
Propunerea liberală pare însă că va aştepta mult şi bine crearea susţinerii parlamentare dorite de Olteanu. "Cât de stalinist e CSAT-ul, cred că domnul Olteanu ştie mai bine de la bunica domniei sale", a afirmat vicepreşedintele PD Cezar Preda. Pentru deputatul PD, propunerea liberală nu reprezintă altceva decât o diversiune a primului-ministru, Călin Popescu Tăriceanu care "în loc să-l demită pe Atanasiu cere sprijinul colegilor din PNL pentru abaterea atenţiei românilor de la adevăratele probleme". "Sunt ferm convins de acest lucru. Este prima problemă serioasă apărută la nivelul MApN în ultimii 16 ani. Nu există nici un dubiu că acest minister a fost politizat în favoarea PNL", a mai spus Preda. Vicepreşedintele PC, Sabin Cutaş, pune şi el sub semnul întrebării adevăratele motive ale demersului liberal. "O privim cu o oarecare reticenţă. E bine să nu amestecăm lucrurile, mai ales că propunerea vine la scurt timp după lupta dintre preşedinte şi premier privind retragerea trupelor din Irak", ne-a declarat Cutaş. Senatorul PC a precizat că tema propusă de PNL încă din februarie a.c. nu a făcut niciodată obiectul unei discuţii la nivelul CNC-ului Coaliţiei. Preşedintele UDMR, Marko Bela, nu este de acord cu desfiinţarea acestei structuri, pronunţându-se, cel mult, pentru luarea în discuţie a caracterului deciziilor CSAT. "Avem nevoie de CSAT ca de un for de discuţie a problemelor legate de siguranţa naţională, dar să vedem dacă vrem să aibă atribuţii decizionale. Părerea mea e că nu. Atribuţii consultative oricum trebuie să aibă", a apreciat liderul Uniunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite