PNL nu votează legile siguranţei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL George Scutaru, secretarul comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, la BBC, că PNL nu va vota proiectele de legi privind siguranţa naţională, propuse de

Deputatul PNL George Scutaru, secretarul comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, a declarat, miercuri, la BBC, că PNL nu va vota proiectele de legi privind siguranţa naţională, propuse de preşedintele Traian Băsescu, dacă aceste proiecte sunt menţinute în forma actuală. Scutaru l-a acuzat pe Băsescu şi de faptul că a secretizat "abuziv" aceste proiecte de lege. Într-adevăr, pe Legea 182, preşedintele poate secretiza anumite documente, însă ele trebuie pe urmă, printr-o hotărâre de guvern, să fie precizate. Secretizarea a venit, dar nu a mai venit hotărârea de guvern. Deci, dacă e s-o luăm pe bune, secretizarea e şi abuzivă, şi nu are niciun fel de bază legală", a spus deputatul PNL. Deputatul liberal a anunţat că partidul său ar dori să amendeze Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, astfel încât "ziariştii să nu mai plătească oalele sparte" într-un caz precum cel al scurgerilor de informaţii de la M.Ap.N. Potrivit lui Scutaru, PNL ar dori şi schimbarea directorilor SRI şi SIE, Radu Timofte şi, respectiv, Gheorghe Fulga, pe care-i consideră reprezentanţi a ceea ce Băsescu numea "sistemul ticăloşit". "Scuzaţi-mă, în viziunea noastră, Fulga şi Timofte reprezintă acest sistem ticăloşit, pe care Iliescu şi FSN, FDSN, PDSR şi PSDR l-au construit de-a lungul acelor 12 ani cât s-au aflat la putere", a declarat George Scutaru, care a apreciat că Traian Băsescu nu-i schimbă pe cei doi "pentru a nu da satisfacţie PNL".
Stânişoară vede "nuanţe deplasate"
"Nu există motive de îngrijorare, chiar dacă unele nuanţe din iniţiativele legislative privind siguranţa naţională par a fi deplasate", a declarat, ieri, preşedintele comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, Mihai Stânişoară (PD). El a insistat că aceste iniţiative nu au fost finalizate şi vor fi discutate în comisiile de specialitate ale parlamentului. Stânişoară şi-a exprimat regretul că s-a întâmplat exact ceea ce se dorea să se evite - prezentarea unor propuneri ca fiind forma definitivă a pachetului de legi privind siguranţa naţională.
APADOR-CH, îngrijorată
Organizaţia APADOR-CH a cerut, într-o scrisoare transmisă parlamentului, ca viitoarele proiecte privind siguranţa naţională să nu mai permită serviciilor secrete să mai clasifice toate informaţiile. "Este absolut necesar să se renunţe la clasificarea ca secrete a tuturor informaţiilor de aceste servicii", se arată în scrisoarea APADOR-CH. În plus, potrivit acestei organizaţii, obligaţia protejării secretelor de stat revine exclusiv serviciilor secrete, nicio altă persoană neputând fi trasă la răspundere pentru divulgarea unor informaţii clasificate. O altă cerinţă a APADOR-CH este ca serviciilor secrete să li se interzică să desfăşoare activităţi comerciale.

Geoană: Legile CSAT, o gogomănie
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că îi va cere şefului statului retragerea celor şase proiecte de lege referitoare la siguranţa naţională, trimise de CSAT parlamentului. "Traian Băsescu va primi de la PSD un refuz net şi clar de a acapara şi de a da justiţia pe mâna serviciilor", a declarat Geoană, adăugând că va înainta propunerea respectivă luni, la Cotroceni, cu ocazia consultărilor lunare iniţiate de şeful statului. Liderul social-democrat a catalogat pachetul respectiv drept o "gogomănie" şi a apreciat că Băsescu "se va face de râs" dacă nu îl scoate de pe piaţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite