Antonescu: Nu intrăm într-un guvern marionetă a lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonescu şi Tăriceanu, pe poziţii opuse privind intrarea la guvernare cu PDL
Antonescu şi Tăriceanu, pe poziţii opuse privind intrarea la guvernare cu PDL

Curtaţi insistent de democrat liberali pentru a pune bazele unui viitor Guvern, liberalii decid astăzi cum se vor poziţiona pe scena politică având în vedere rezultatul alegerilor, opiniile oscilând între excluderea unei colaborări cu Traian Băsescu şi PDL şi deschiderea către toate forţele politice.

UPDATE: Tăriceanu: "Nu suntem în situaţia de a negocia sau de a opta pentru intrarea la guvernare sau opoziţia"

"Nu s-a pus problema în a opta dacă mergem la putere sau în opoziţie pentru că suntem într-o situaţie politică confuză: avem un guvern demisionar, un premier propus şi nişte alegeri contestate. Ar trebui să existe o clarificare a CC.", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, după şedinţa Biroului politic a PNL.

Potrivit acestuia în acest moment nu pot avea loc decât "discuţii exlploratorii pentru găsirea unei soluţii de ieşire din criză".  "Condiţiile trebuie formulate la momentul negocierilor. Nu suntem acum în situaţie de a negocia", a adăugat Tăriceanu privind posibila condiţie impusă de PNL PDL-ului de a da el premierul.

"Decizia de a intra la guvernare nu este deloc simplă, iar cea de a intra în opoziţie este uşor ineficientă", a declarat fostul preşedinte al liberalilor., precizând că o eventuală intrare la guvernare alături de PDL trebuie să vine odată cu nişte garanţii politice serioase.

UPDATE: Antonescu dezminte că a cerut postul de premier în negocierile cu PDL


Şeful liberalilor, Crin Antonescu, a dezminţit că în discuţiile cu PDL ar fi cerut postul de premier. Potrivit acestuia, Până când premierul desemnat Liviu Negoiţă nu-şi retrage mandatul sau echipa sa nu este invalidată în Parlament nu se poate vorbi despre negocieri pentru formarea unui nou Guvern.

De asemenea, preşedintele PNL a precizat că în urma discuţiilor din Biroul Politic al partidului, s-a decis excluderea oricărei posibilităţi de a participa la un" guvern marionetă" al lui Traian Băsescu.

"Ne exprimăm încrederea că că în orele sau în zilele următoare Curtea Constituţională va da o soluţie corectă contestaţiei PSD, prin care se contestă aceste alegeri în care s-au înregistrat fraude masive, cu miză extraordinară", a declarat Crin Antonescu. "Până atunci nu recunoaştem un câştigător al acestor alegeri", a adăugat liderul PNL. Antonescu a precizat că a cerut un vot încredere la şedinţa Biroului Politic al PNL, pe care l-a obţinut în unanimitate.


Liberalii vor discuta, tot astăzi, opţiunile politice pe care le au şi în Consiliului Naţional Executiv

UPDATE: PNL, invitat oficial la negocieri de PDL

Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a anunţat miercuri că Emil Boc i-a trimis liderului PNL, Crin Antonescu, o scrisoare prin care liberalii sunt invitaţi la discuţii legate de principiile şi obiectivele care ar urma să stea la baza unei coaliţii guvernamentale de dreapta.

"Domnul preşedinte Emil Boc a trimis o invitaţie scrisă PNL pentru a începe discuţiile pentru constituirea unei majorităţi. Din punctul de vedere al PDL, cred că este important să aşteptăm validarea rezultatului alegerilor de către Curtea Constituţională şi pe urmă putem începe discuţiile serioase pe principii, pe obiective", a declarat, miercuri, Adriean Videanu.

Deşi unii lideri politici, printre care Călin Popescu-Tăriceanu, au declarat că sunt gata să intre la guvernare alături de PDL, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a exclus orice colaborare cu PDL şi cu Traian Băsescu. Liderul liberal a spus că singura "împrejurare" în care PNL ar putea discuta despre o guvernare alături de PDL e ca liberalii să dea premierul, el explicându-şi apoi declaraţia arătând că nu crede că PDL va accepta un premier liberal.


La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a precizat că în cadrul întrunirii de astăzi a Consiliului Naţional Executiv nu se poate vorbi despre o decizie, ci de o analiză a situaţiei în care se găseşte PNL şi de stabilirea anumitor reguli şi direcţii de acţiune în perioada care va urma.

Orban a declarat  că nu se pune problema unei participări la guvernare "într-un Guvern marionetă care să fie jucăria lui Traian Băsescu", dar că decizia finală despre participarea la guvernare se va lua după ce CCR se pronunţă asupra contestaţiei PSD.


Antonescu s-a declarat în favoarea găsirii unei soluţii de guvernare care să contrabalansase presiunea exercitată de Preşedinţie.

"În acest moment, cred că, nici dacă ne-ar da prin cap sau am fi tentaţi să intrăm în sistemul de putere al lui Traian Băsescu, n-am putea s-o facem fără a ne fi ruşine de milioanele de voturi care au venit pentru mine şi pentru liberali", a afirmat el.

De asemenea, liderul PNL nu exclude o solicitare către Curtea Constituţională de a clarifica modalitatea de desemnare a premierului. "O soluţie (de guvernare, n.r.) pentru România pe care o majoritate a Parlamentului, cea care există deja şi care s-ar putea prelungi, sau o alta trebuie să o caute, pentru că avem nevoie urgent de un Guvern. Dacă nu vom reuşi acest lucru, cred că trebuie clarificate lucrurile cu domnul Băsescu foarte expres, la CCR, şi dacă ne spune Curtea Constituţională că preşedintele poate numi pe orice premier, sfidând orice majoritate parlamentară, atunci sigur că eu unul nu voi face obstrucţii. Domnul Băsescu poate să-şi pună un Guvern, pe cine doreşte domnia sa", a sintetizat Antonescu paşii politici pe care-i consideră necesari în viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite