PNL refuză afilierea PPE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ajutorul liberalilor europeni, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pus, ieri, punct dezbaterilor privitoare la afilierea internaţională a formaţiunii rezultate dintr-o eventuală

Cu ajutorul liberalilor europeni, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a pus, ieri, punct dezbaterilor privitoare la afilierea internaţională a formaţiunii rezultate dintr-o eventuală fuziune PNL-PD.
"PPE are o dimensiune care poate să fie impresionantă, dar cred că nu întotdeauna mărimea este cea care contează, cred că este şi substanţa lucrurilor", a declarat premierul, înaintea unei întâlniri cu Biroul de conducere al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE). El reluat argumentele privind lunga tradiţie istorică a PNL, precum şi sprijinul puternic al liberal-democraţilor europeni pentru integrarea României în UE. "Sigur că, în acest context, mulţi dintre colegii mei au dreptul să se întrebe dacă merită să dăm, cum se spune, vrabia din mână pe cioara de pe gard. Cu alte cuvinte, pot şi eu să pun întrebarea, aproape retorică, la ce ne-ar servi să facem culoarul la Partidul Popular European, acolo unde nici colegii noştri din PD încă nu sunt membri. Dacă vreţi, mai este un proverb vechi românesc, şi anume că mai bine fruntaş în satul tău decât codaş la oraş", a spus Tăriceanu. El a adus în discuţie opoziţia pe care creştin-democraţii, membri ai PPE, au avut-o la ratificarea tratatului de aderare a României în Parlamentul Olandei şi numeroasele critici pe care reprezentanţii popularilor europeni le aduc la adresa ţării noastre. În aceste condiţii, a arătat şeful guvernului, alăturarea viitorului partid D.A. la PPE nu ar merita, proiectul fiind unul "greu fezabil". Mai mult, Tăriceanu a precizat că pediştii au ratat oportunitatea de a se reuni cu PNL sub umbrela ALDE anul trecut, când aceştia au ieşit din Internaţionala Socialistă şi s-au îndreptat către PPE.
Graham Watson îi propune lui Băsescu trecerea PD la liberali
Liderul Grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, s-a declarat, la rându-i, extrem de surprins de nerăbdarea liderilor PD de a se alătura unei familii politice internaţionale care are serioase dubii privind aderarea României la UE. El a afirmat că va încerca să-l convingă pe preşedintele Traian Băsescu să fie de acord cu aderarea partidului rezultat din eventuala fuziune a PD cu PNL la formaţiunea liberal-democrată europeană.
"Dar trebuie să recunosc că partidul său este membru observator al PPE şi depinde de el să facă o alegere", a declarat Graham Watson, care a adăugat că i-a spus, ieri dimineaţă, şefului statului român că ar fi dispus să-i primească pe pedişti ca observatori în ALDE.
La rândul său, preşedintele Partidului Liberal Democrat European (ELDR), Annemie Neyts, a avertizat PNL şi PD că trebuie să-şi pună de acord acţiunile, astfel încât colaborarea lor să nu eşueze. "E nevoie de doi pentru un tango, iar aceştia trebuie să danseze pe acelaşi ritm, ca să nu se împiedice şi lucrurile să iasă foarte prost", a spus Neyts.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite