PNL a luat în glumă moţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haşotti a glumit că Boc se va spânzura de un bonsai în cazul unui eşec în parlament Moţiunea de cenzură a PD-PLD a intrat, ieri, în dezbaterea celor două Camere fără cea mai mică

Haşotti a glumit că Boc se va spânzura de un bonsai în cazul unui eşec în parlament

Moţiunea de cenzură a PD-PLD a intrat, ieri, în dezbaterea celor două Camere fără cea mai mică şansă de adoptare. PNL, PC şi UDMR au anunţat că vor vota împotrivă, PSD şi PRM au spus că refuză să participe la procedură, singurii susţinători rămânând PD şi PLD. Regulamentul prevede că pentru adoptarea unui astfel de document sunt necesare voturile a 233 de senatori şi deputaţi.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece" nu le-a provocat nici cea mai mică emoţie liberalilor, care au făcut haz pe seama textului, dar şi a semnatarilor acestuia. "Dacă moţiunea de cenzură nu va trece, un mare om mic de la PD se va spânzura de un bonsai", a glumit senatorul PNL Puiu Haşotti, cu trimitere la Emil Boc, care asista de la lojă. Senatorul liberal şi-a continuat înşiruirea de citate spunând că "De pe unele frunţi, până şi muştele pleacă dezamăgite".

Un alt liberal aplaudat de sală a fost Crin Antonescu, care a spus că documentul redactat de pedişti este penibil. "De doi ani, PNL se străduieşte să-i explice lui Traian Băsescu şi PD că nu suntem oligarhi, găozari, păsărici, ţigani împuţiţi, că nu avem nicio înţelegere secretă cu PSD", a declarat Antonescu.

La începutul şedinţei, deputatul PNL Mihăiţă Calimente a cerut, fără succes, returnarea documentului la iniţiatori, pe motiv că listele de semnături seamănă mai degrabă cu un tabel de întreţinere la bloc.

Tăriceanu, atac la Băsescu

În replică la acuzaţiile din moţiune, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu, despre care a spus că "se crede trimisul lui Dumnezeu pe pământ".

Premierul a declarat că şeful statului a transformat instituţia prezidenţială într-un "demolator" şi a sugerat că Băsescu urmăreşte instaurarea unui regim dictatorial.

De pe unele frunţi, până şi muştele pleacă dezamăgite
Puiu Hasotti
senator PNL

Premierul Tăriceanu a primit termen de graţie

Pesediştii, dispuşi să convoace o sesiune extraordinară pentru a introduce altă moţiune de cenzură

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că raportul Comisiei Europene din 26 iunie va fi momentul în care social-democraţii vor analiza activitatea Cabinetului Tăriceanu şi vor stabili soarta acestuia.

Preşedintele PSD a afirmat că social-democraţii vor propune chiar convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în cazul în care raportul de ţară va conţine elemente grave. Geoană i-a solicitat premierului să vină în faţa parlamentului, cu o săptămână înaintea prezentării raportului CE, şi să precizeze gradul în care guvernul a îndeplinit obiectivele asumate în faţa Uniunii Europene. Geoană a făcut aceeaşi solicitare miniştrilor de justiţie, agriculturii şi sănătăţii.

"Dacă Raportul Comisiei Europene va conţine elemente grave, vom solicita o sesiune extraordinară a parlamentului, pentru a da răspunsul politic adecvat", a spus Geoană. În aceste condiţii există posibilitatea ca o nouă moţiune de cenzură să fie înaintată, în funcţie de ce critici va aduce Comisia Europeană Cabinetului Tăriceanu. Mircea Geoană a declarat, de altfel, că PSD nu susţine actualul Cabinet şi va depune o moţiune de cenzură atunci când Executivul nu va ţine cont de problemele cetăţenilor.

Geoană vrea să ştie cine vine în locul lui Tăriceanu

"Înainte de a-l da jos pe Tăriceanu, trebuie să ştim ce punem în loc. (...) Moţiunea de cenzură reprezintă un act iresponsabil, atâta vreme cât nu se asigură o alternativă stabilă. Guvernul Tăriceanu va pleca, dar va pleca atunci când între preşedintele Traian Băsescu şi partide va exista un minim consens asupra unei soluţii garantate de un guvern stabil", a afirmat Geoană. Preşedintele PSD a mai spus că social-democraţii ar fi votat moţiunea de cenzură a democraţilor, dacă PD ar fi găsit "un motiv mai bun şi ar fi propus o alternativă stabilă şi eficientă". Geoană a subliniat că, în acest context politic, intrarea la guvernare a PSD nu este o prioritate pentru social-democraţi.

"Vom fierbe guvernul la foc mic"

PD intenţionează să asalteze Guvernul Tăriceanu cu mai multe moţiuni simple. "ÎI vom fierbe la foc mic", a spus un lider al PD. El a mai afirmat că PD vrea să arate că reprezintă o alternativă la actualul Executiv, aşa că va reactiva comisiile care se ocupă de strategii şi va pregăti programe alternative de guvernare. Liderii democraţi au anunţat, în momentul în care au fost excluşi din Cabinetul Tăriceanu, că vor face un guvern din umbră. Ei nu au mai spus cine va face parte din această structură. Potrivit unor surse din PD, democraţii vor să-şi conserve popularitatea dobândită după referendum, în cazul în care Guvernul Tăriceanu va rămâne la guvernare până în iarna lui 2009.

UDMR a refuzat oferta PD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite